Máte
otázku?

Ako postupovať pri nezaplatenom výživnom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Ako postupovať pri nezaplatenom výživnom

Mám veľký dlh na výživnom a chcem sa opýtať, či je možné ho splácať, aby som nešiel do väzenia.

Odpoveď: Ako postupovať pri nezaplatenom výživnom

Dobrý deň, ak je voči Vám vedené exekučné konanie pre nezaplatené výživné je možné sa s matkou oprávneného (maloletého dieťaťa) dohodnúť na splácaní dlhu mesačnými splátkami. Ak je voči Vám vedené trestné stíhanie pre trestný čin zanedbania povinnej výživy je možné trestné stíhanie ukončiť alternatívne. Tzn. využiť inštitút podmienečného zastavenia trestného stíhania alebo zmieru. V oboch prípadoch bude trestné stíhanie voči Vašej osobe zastavené a bude Vám uložená povinnosť uhradiť zameškané výživné (zákon nevylučuje možnosť dohody na splátkach). V prípade, že Vaša situácia Vám neumožňuje uhrádzať súdom (alebo dohodou) určené výživné riadne a včas, môžete na súd podať návrh na zníženie výživného z dôvodu podstatnej zmeny pomerov. Súd následne bude zisťovať, či k zmene pomerov od posledného upravovania výživného naozaj došlo a v akom rozsahu. Je možné, že Vám súd vyživovaciu povinnosť zníži (nie je to však možné spätne, zameškané výživné musíte uhradiť). 

Trápi vás "Ako postupovať pri nezaplatenom výživnom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať pri nezaplatenom výživnom (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako postupovať v prípade, keď môj bývalý manžel neplatil výživné a teraz bol za tieto skutky podmienečne odsúdený. Môžem s ním uzatvoriť dohodu o splátkach potvrdenú u notára, aby takto zabezpečil splácanie dlhu? Rovnako by ma zaujímalo, ako je to, ak by bývalý manžel nestihol splatiť celé výživné v lehote podmienečného trestu. Hrozí mu aj tak väzenie alebo súd zoberie do úvahy jeho snahu o splácanie zameškaného výživného? Manžel poberá predčasný dôchodok vo výške 270 €, z ktorého mu exekútor strháva sumu 117 € na bežné výživné. Túto sumu by som chcela zvýšiť o ďalších 50 € mesačne, ktoré by slúžili na splatenie zameškaného výživného. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Tvarošková.

Odpoveď: Ako postupovať pri nezaplatenom výživnom

(odpoveď odoslaná: 20.07.2019)

Dobrý deň, 

ak je výživné predmetom exekúcie a Vášmu bývalému manželovi sú vykonávané zrážky z dôchodku, tieto zrážky môžu byť vykonávané len podľa ustanovení exekučného poriadku. 

Ak by ste chceli s bývalým manželom uzatvoriť ďalšiu dohody o tom, že zo zvyšnej sumy Vám bude ešte splácať 50 € táto dohoda by bola zo zákona neplatná. Dohodu o zrážkach podľa §  551 Obč. zákonníka možno uzatvoriť platne len vtedy, ak zrážky nebudú vyššie ako pri výkone rozhodnutia, teda pri exekúcii.  

Podľa § 39  Obč. zákonníka platí, že "neplatný je právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza alebo sa prieči dobrým mravom."

V prípade, že otec dieťaťa nesplatí výživné, môžete podať podnet na premenu podmienečného trestu na nepodmienečný, ale súd okolnosť, že výživné spláca aj keď cestou exekúcie bude brať do úvahy.

Možnosťou pre Vás je podať žiadosť o náhradné výživné na príslušný úrad práce.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať pri nezaplatenom výživnom (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Dostal som podmienečný trest za zanedbanie povinnej výživy na jednoročnú dobu so skúšobnou lehotou rovnako na jeden rok. Súd mi nariadil zaplatiť sumu, ktorú dlžím, do skončenia podmienečného trestu. Tá suma je 4766 eur. Naraz ju nemôžem vyplatiť, preto sa chcem informovať, ako mám postupovať pri platbe, aby som sa súdu osvedčil. Je to môj prvý trest a neorientujem sa v tom. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať pri nezaplatenom výživnom

(odpoveď odoslaná: 13.12.2016)

Dobrý deň, vzhľadom na výšku dlžného výživného je zrejmé, že je veľmi ťažké takú vysokú sumu vyplatiť naraz. Túto povinnosť Vám neuložil ani súd. Súd Vám určil v rámci skúšobnej doby uhradiť dlžné výživné. Tzn. že dlžné výživné môžete platiť aj po častiach, počas nasledujúceho roka. Ku dňu skončenia skúšobnej doby však musí byť celá dlžná suma uhradená. Najlepšie v takýchto prípadoch je platiť výživné priamo na účet matky. Z bezhotovostných platieb viete jednoducho vytvoriť výpis z účtu, z ktorého bude zrejmé, že ste uhradili celú sumu a v rámci skúšobnej lehoty. Ak matka nemá bankový účet, tak je možné výživné platiť aj v hotovosti, avšak pri každej platbe majte svedka a dajte matke dieťaťa podpísať príjmový pokladničný doklad. Popri platení dlžného výživného však nezabudnite na platenie aj bežného výživného, aby ste znovu nenaplnili skutkovú podstatu trestného činu zanedbania povinnej výživy.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať pri nezaplatenom výživnom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.