Máte
otázku?

Krivé obvinenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Krivé obvinenie

Dobrý deň, súrodenci ma obviňujú zato čo som nespravil. Mama pred rokom dostala mozgovú príhodu dostala sa z toho, ale pred sviatkami sa jej zdravotný stav zhoršil, teraz leží na ARE. Ja bývam doma z našimi, mám 38 rokov. Momentálne som na PN. Brat býva v inom meste na ubytovni, má o desať rokov viac než ja, sestra v P., nechodia domov majú minimálny záujem o to ako sa majú rodičia. Nevravím, že ja som nejaký svätec, ale čo sa týka práce okolo domu a pod. snažím sa robiť sám bez pomoci iných. Mám tiež problémy, ktorými sa pasujem sám ale toto je už moc. Sestra prišla len kvôli tomu domov lebo mama je v nemocnici ináč by neprišla lebo čakala brata v P. Po hádke so mnou ma sestra vyhodila z domu na štedrý deň, tak som ráno odišiel navštíviť mamu, aj keď je v umelom spánku bol som pri nej hodinu a pol. Domov som prišiel až po večery a tak som zjedol iba to čo som ráno nedojedol. O dva dni sestra aj zo svojou rodinkou odišli ale len po S. a vrátili sa späť , že sa mame zdrav. stav zhoršil. Prišla domov a kričala, že ja zato môžem v akom stave je mama ona doslova na plné ústa kričala, že som mamu zabil tak som ju sotil a ona spadla lebo ma tak vytočila. Celý rok sa ona ani brat nestarajú ako sa ma mama, brat dokonca ani nedvíhal jej mob. keď mu volala. Teraz na mňa dali trestne oznámenie zato, že som sotil sestru. Chcú ma vyštvať z domu, ale ako mám ísť, keď mám vážnejšie ochorenie a pravidelne chodím na vyšetrenia. Verte mi, že chcem vycestovať do zahraničia len mám pred sebou menší chir. zákrok. PROSÍM POMÔŽTE mi ako sa brániť pred ich útokmi voči mne. Mám taký pocit, že sa proti mne spikli aj s otcom. Teraz cítim, že asi všetci chcú, aby som vypadol z domu, keď tu nedaj Bože mama nebude, bolo mi povedané, že už ma nebude kto chrániť, keď sa mama pominie. PROSÍM POMÔŽTE mi čo mám robiť. S pozdravom.

 

Odpoveď: Krivé obvinenie

 

Dobrý deň,
ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

Položená otázka pozostáva v podstate z dvoch okruhov problémov : 

1./ Krivé obvinenie vers. sestra.
Pokiaľ zo strany sestry ste boli obvinený zo zhoršenia zdravotného stavu Vašej matky to nemôže byť ani predmetom právnej poradne, nakoľko nie sme lekári. Posudzovanie zdrav. stavu prislúcha len lekárom a predpokladáme, že vyslovené slová boli len názorom toho, kto ich povedal, čo bolo aj pod vplyvom stresovej situácie a napätia, ktoré zdravotný stav Vašej matky mohol priniesť aj v čase Vianočných sviatkov. 
Ak Vaša sestra podala na Vás trestné oznámenie pre ten skutok, že ste ju sotili a zrejme ste jej neublížili a nespôsobili žiadne poranenia, sme názoru, že vec ani nebude predmetom vyšetrovania, nakoľko nedošlo k spáchaniu trestného činu.
Podľa ust. trestného zákona trestný čin je protiprávny čin, ktorého znaky sú uvedené v tomto zákone, ak tento zákon neustanovuje inak.

Trestný čin je prečin a zločin.
Prečin je
a) trestný čin spáchaný z nedbanlivosti alebo
b) úmyselný trestný čin, za ktorý tento zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby neprevyšujúcou päť rokov.

Nejde o prečin, ak vzhľadom na spôsob vykonania činu a jeho následky, okolnosti, za ktorých bol čin spáchaný, mieru zavinenia a pohnútku páchateľa je jeho závažnosť nepatrná.


Vec podľa nášho názoru môže byť maximálne odstúpená na príslušný okresný úrad na priestupkové konanie - priestupky proti občianskemu spolunažívaniu podľa ust. zákona o priestupkoch. Podľa cit. zákona priestupkom je zavinené konanie, ktoré porušuje alebo ohrozuje záujem spoločnosti a je za priestupok výslovne označené v tomto alebo v inom zákone, ak nejde o iný správny delikt postihnuteľný podľa osobitných právnych predpisov, alebo o trestný čin.
Priestupkom nie je konanie, ktorým niekto odvracia
a) primeraným spôsobom priamo hroziaci útok na záujem chránený zákonom alebo
b) nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému zákonom, ak týmto konaním nebol spôsobený zrejme rovnako závažný následok ako ten, ktorý hrozil, a toto nebezpečenstvo nebolo možné v danej situácii odstrániť inak.

 

Podľa ust.  § 49 zákona o priestupkoch  priestupku sa dopustí ten, kto
a) inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vydá na posmech /pokuta do 33 €/
b) inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví /pokuta do 99 €/,
c) úmyselne uvedie nesprávny alebo neúplný údaj pred štátnym orgánom, pred orgánom obce alebo pred organizáciou za účelom získania neoprávnenej výhody /pokuta do 99 €/,
d) úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním /pokuta do 99 €/,
e) sa dopustí konania podľa písmena a) alebo písmena d) na blízkej osobe alebo osobe, ktorá mu bola zverená do starostlivosti alebo výchovy /pokuta do 200 €/,
f) od iného násilím sám alebo za pomoci ďalších osôb vymáha majetkové práva alebo práva z nich vyplývajúce, o ktorých sa domnieva, že mu patria bez vykonateľného rozhodnutia príslušného orgánu,  /pokuta do 331 €/,
g) napomáha osobnou účasťou násilnému vymáhaniu majetkových práv alebo práv z nich vyplývajúcich, hoci na ich vymáhanie niet vykonateľného rozhodnutia príslušného orgánu /pokuta do 99 €/.

Treba brať do úvahy obvinenia, ktoré zazneli na Vašu adresu - obvinenia za zlý zdrav. stav Vašej matky.


2./ Obvinenia podobného charakteru ako uvádzate v otázke zrejme zo strany rodinných príslušníkov na Vašu osobu mohli byť  motivované aj prípadným dedičským konaním, aj keď toto nie je pre Vás aktuálne. Nevieme ako máte vyporiadané vlastníctvo k nehnuteľnosti, v ktorej bývate, preto dávame do pozornosti niektoré ustanovenia Obč. zákonníka : 

Podľa ust. § 460 dedičstvo sa nadobúda smrťou poručiteľa.
Dedí sa zo zákona, zo závetu alebo z oboch týchto dôvodov.
Ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona.

Chceme uviesť, že samotný nezáujem dediča o poručiteľa za jeho života nie je dôvodom na vydedenie, čo uvádzame v nadväznosti na informáciu o tom, že zo strany súrodencov nebol prejavovaný ich záujem o rodičov.

Pokiaľ nedôjde k dedeniu zo závetu a aj k prípadnému platnému vydedeniu, zákon rozoznáva 3 skupiny dedičov. Nakoľko Váš otec žije, potom prichádza do úvahy dedenie v prvej skupine, kde dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci.


Pokiaľ medzi Vami nedôjde k inej dohode, súd - notár  v dedičskom konaní potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. 
Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2 - predok dediča,  započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. 
Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený.


Dôležité pre posúdenie vzťahu k bytu bude to, kto je jeho vlastníkom/-kmi a v akom rozsahu, či patrí do BMS alebo jeho časť je v bezpodielovom spoluvlastníctve alebo v podielovom alebo výlučnom vlastníctve prípadne spoluvlastníctve viacerých osôb, prípadne sa jedná družstevný alebo nájomný byt /byt vo vlastníctve obce/.

 

ZÁVER

Odporúčame preto, aby ste bez porady s advokátom v tomto smere nerobili žiadne právne kroky prípadne ústupky rodinným príslušníkom.
Ak by ste vo veci obdržali akékoľvek podania týkajúce sa Vašej osoby, aby ste kontaktovali advokáta. 

Dúfame, že naša právna rada Vám pomôže.
Budeme radi, ak nám dáte vedieť, ako ste dopadli.

 

Trápi vás "Krivé obvinenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Krivé obvinenie (Občianske právo)

Dobrý deň, je možné vysúdiť peniaze za krivé obvinenie? Aká je najvyššia suma? Ďakujem.

Odpoveď: Krivé obvinenie

(odpoveď odoslaná: 20.04.2023)

Dobrý deň,
v prípade, ak bola trestným činom krivého obvinenia spôsobená škoda, tak potom má poškodený nárok na náhradu tejto škody, ktorý si v trestnom konaní môže uplatniť. Suma sa bude odvíjať od toho, aká bola výška spôsobenej škody, avšak bolo by potrebné preukázať, že za vznik škody môže práve spáchaný trestný. Škoda je upravená v ust. § 124 Trestného zákona:

(1) Škodou sa na účely tohto zákona rozumie ujma na majetku alebo reálny úbytok na majetku alebo na právach poškodeného alebo jeho iná ujma, ktorá je v príčinnej súvislosti s trestným činom, bez ohľadu na to, či ide o škodu na veci alebo na právach. Škodou sa na účely tohto zákona rozumie aj získanie prospechu v príčinnej súvislosti s trestným činom.   (2) Škodou sa rozumie v zmysle odseku 1 aj ujma na zisku, na ktorý by poškodený inak vzhľadom na okolnosti a svoje pomery mal nárok alebo ktorý by mohol odôvodnene dosiahnuť   Čo sa týka najvyššej možnej sumy, tak táto stanovená nie je.  

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Krivé obvinenie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: Aký trest môže hroziť jedenásťročnému dieťaťu, ktoré nepravdivo obvinilo svoju matku z prečinu nebezpečného vyhrážania sa zabitím? Ďakujem.

Odpoveď: Krivé obvinenie

(odpoveď odoslaná: 23.04.2021)

Dobrý deň,

trestne zodpovedným páchateľom by mala byť osoba sociálne zrelá, ktorá je schopná si uvedomiť svoje konanie a niesť aj následky a dôsledky trestnej zodpovednosti. Trestný zákon podmienky trestnej zodpovednosti páchateľa vymedzuje negatívne v ustanoveniach o okolnostiach vylučujúcich trestnú zodpovednosť. Tými sú vek a nepríčetnosť.

Kto v čase spáchania činu inak trestného nedovŕšil štrnásty rok svojho veku, nie je trestne zodpovedný. Osoba mladšia ako štrnásť rokov nenesie za svoje protiprávne činy žiadnu trestnú zodpovednosť, do úvahy prichádza uloženie ochrannej výchovy v občianskoprávnom konaní za podmienok uvedených v § 105 Trestného zákona. Súd v občianskoprávnom konaní môže uložiť ochrannú výchovu osobe mladšej ako štrnásť rokov, ktorá spáchala čin, ktorý by bol inak trestným činom, ak je to potrebné na zabezpečenie jej riadnej výchovy.

Podľa § 345 TZ "Kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov."

Pre úplnosť však treba podotknúť, že pri trestnom čine krivého obvinenia subjektívna stránka trestného činu vyžaduje úmyselné zavinenie so špecifickým zámerom, a to úmysel privodiť inému trestné stíhanie. O lživé obvinenie nepôjde v prípadoch, ak osoba trestným činom vyvodí iba podozrenie voči druhej osobe.


Podotázka: Krivé obvinenie (Občianske právo)

Dobrý deň, nastala situácia, v ktorej mi po desiatich rokoch volala ex-priateľka, s ktorou sme sa rozlúčili možno v najhorších okolnostiach. Oznámila mi, že jej pätnásťročná dcéra má nejaké problémy a údajne za to môžem ja, pretože keď sme spolu žili, obvinila ma, že som sa s ňou neprimerane hral. Všetko to je samozrejme iba výmysel a snaha získať peniaze alebo niečo podobné, keďže daná rodina sa vždy trápila dlhmi. Konkrétne to neviem popísať, vzhľadom na to, že je to výmysel a zatiaľ oficiálne neexistuje žiadne obvinenie. Ako by som mal postupovať, ak by sa také niečo stalo? Ako sa mám brániť po toľkých rokoch, keď som si na sto percent istý, že som neviný a k ničomu takému nedošlo a je to iba výmysel? Ďakujem.

Odpoveď: Krivé obvinenie

(odpoveď odoslaná: 19.06.2020)

Dobrý deň,
v tomto prípade, by musela podať oznámenie na políciu, alebo prokuratúru. Tí by Vás mali predvolať na podanie vysvetlenia. Na ňom by ste mali podrobne vysvetliť, že je to celé iba jej výmysel, prípadne nejaký typ pomsty a pod. Ak ste nič nespáchali, logicky neexistujú ani dôkazy a pokiaľ orgány nemajú dôkazy, platí prezumpcia neviny a nemali by Vám ani len vzniesť obvinenie. Ak by to urobili, podajte sťažnosť do 3 pracovných dní. Voči dotyčnej by som odporúčal zakročiť tak, že jej zašlete výzvu, v ktorej ju požiadate, aby prestala rozširovať tieto informácie a pokiaľ neprestane, podáte na ňu oznámenie Vy. Oznámenie môžete podať aj teraz, bez toho, aby ste ju vyzývali. Presnejšiu obhajobu (ak by bola vôbec potrebná) je najlepšie prejsť osobne.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Krivé obvinenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.