Máte
otázku?

Ako napísať žiadosť o odpustenie zvyšku trestu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Ako napísať žiadosť o odpustenie zvyšku trestu?

Dobrý deň, chcel by som sa poradiť, ako mám napísať žiadosť o odpustenie trestu a vrátenie vodičského preukazu po uplynutí polovice trestu.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o odpustenie zvyšku trestu?

Dobrý deň, každá žiadosť, podanie na súd musí obsahovať všeobecné náležitosti, ktorými sú označenie osoby, ktorá úkon robí, subjekt komu je určená, v akej veci sa robí a čoho sa domáhate. Tzn. musíte uviesť svoje iniciály, označiť súd komu je žiadosť určená. Ďalej musí byť v žiadosti označená Vaša trestná, pričom hlavný označením každej veci na súde je spisová značka konania. Následne je potrebné v žiadosti uviesť, že sa domáhate podmienečného upustenie od výkonu zvyšku trestu odňatia slobody. Okrem týchto náležitostí musí žiadosť obsahovať aj preukázanie spôsobu vedenia života, ktorým dokážete súdu, že výkon zvyšku trestu zákazu činnosti nie je potrebný. Bez preukázania spôsobu riadneho vedenia života súd Vašej žiadosti s vysokou pravdepodobnosťou nevyhovie. Až po podmienečnom odpustení zvyšku trestu zákazu činnosti budete môcť požiadať o vrátenie vodičského preukazu.

Trápi vás "Ako napísať žiadosť o odpustenie zvyšku trestu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako napísať žiadosť o odpustenie zvyšku trestu? (Trestné právo)

Dobrý deň, môj priateľ je vo výkone trestu. Dostal trest v trvaní 12 rokov a už je tam 9 rokov. Chcela by som sa opýtať, ako napísať a kedy podať žiadosť o podmienečné prepustenie. Na deň 27.12. uplynie 9 rokov.

Odpoveď: Ako napísať žiadosť o odpustenie zvyšku trestu?

(odpoveď odoslaná: 11.09.2021)

Dobrý deň,
v tomto prípade vzhľadom na výšku trestu by bolo potrebné poznať presne právnu kvalifikáciu skutku. Ak išlo iba o zločin, o prepustenie mohol požiadať pred rokom 27.12, kedy už vykonal 8 rokov (2/3) trestu. Ak sa však jednalo o obzvlášť závažný zločin, môže požiadať po výkone 3/4 trestu. Teda tento rok 28.12. Žiadosť o podmienečné prepustenie sa podáva na súde v obvode ktorého sa vykonáva trest. Zo žiadosti musí byť zrejmé, že došlo k jeho náprave už na základe takto čiastočne vykonaného trestu. Je dôležité, aby mal disciplinárne odmeny a nie tresty, inak pedagóg nedá odporučenie na prepustenie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako napísať žiadosť o odpustenie zvyšku trestu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.