Máte
otázku?

Ako môžem zmeniť priezvisko?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Žilina

Otázka: Ako môžem zmeniť priezvisko?

Dobrý deň, môj sobášny list hovorí, že ja a moja manželka MUSÍME mať rovnaké priezvisko. Aké sú možnosti zmeny môjho priezviska, ak si moja manželka nechá svoje alebo akékoľvek chce? Dá sa nejako zmeniť sobášny list? Alebo sa musím rozviesť, ak ja chcem mať iné priezvisko ako moja žena. Dá sa urobiť rozvod a sobáš v ten istý deň? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

Dobrý deň, pri uzatvorení manželstva sa ste dohodli, že budete mať rovnaké priezvisko. Nemuseli ste si zvoliť rovnaké priezvisko. Na zmenu priezviska nie je potrebný rozvod. 

 

Zmenu priezviska možno povoliť len na základe spoločnej žiadosti oboch manželov, ak ide o zmenu priezviska

 

a) manželov, ktorí majú spoločné priezvisko na iné spoločné priezvisko; zmena priezviska sa vzťahuje aj na priezvisko spoločných maloletých detí, aj keď neboli zahrnuté do žiadosti,

 

b) jedného z manželov, ktorí nemajú spoločné priezvisko, na priezvisko jeho manžela, pričom spoločné priezvisko nadobúdajú aj ich spoločné deti, aj keď neboli zahrnuté do žiadosti,

 

c) jedného z manželov, ktorí majú spoločné priezvisko, na priezvisko, ktoré používal pred prijatím spoločného priezviska,

 

d) jedného z manželov, ktorý prijal spoločné priezvisko a ako druhé v poradí žiada prijať priezvisko, ktoré používal pred uzavretím manželstva,

 

e) jedného z manželov, ktorí si pri uzavretí manželstva ponechali svoje doterajšie priezviská, a ktorý žiada k svojmu doterajšiemu priezvisku prijať priezvisko spoločných detí, na ktorom sa dohodli pri uzavretí manželstva; priezvisko spoločných detí je ako prvé v poradí,

 

f) jedného z manželov, ktorý prijal pri uzavretí manželstva súhlasným vyhlásením spoločné priezvisko a ako druhé v poradí si ponechal svoje doterajšie priezvisko, na priezvisko spoločné, alebo

 

g) jedného z manželov, ktorý prijal pri uzavretí manželstva súhlasným vyhlásením spoločné priezvisko a ako druhé v poradí si ponechal svoje doterajšie priezvisko, na priezvisko doterajšie,

 

h) jedného z manželov, ktorí si pri uzavretí manželstva ponechali svoje doterajšie priezviská, a ktorý žiada k svojmu doterajšiemu priezvisku prijať manželovo priezvisko ako spoločné priezvisko; zmena priezviska sa vzťahuje aj na priezvisko spoločných maloletých detí, aj keď neboli zahrnuté do žiadosti.

 

Rozvod a sobáš v ten istý deň sa nedá urobiť, pretože ak budete rozvedení, potom musíte čakať na právoplatnosť rozhodnutia a až potom sa môžete zosobášiť.

Trápi vás "Ako môžem zmeniť priezvisko?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som si zmeniť svoje priezvisko z pôvodného slovenského na zahraničné. Táto zmena nie je spojená so svadbou, rozvodom ani nejde o zahraničný ekvivalent môjho súčasného priezviska. Vybrala som si priezvisko, ktoré mi je sympatické. Môžete mi, prosím, poradiť, aký je postup?

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 21.03.2024)

Dobrý deň,

zmena priezviska je v takomto prípade ako uvádzate na Slovensku možná len vtedy, ak ide o priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa. Uvedené je potrebné preukázať pred OKresným úradom. To znamená, že najprv je potrebné podať návrh na povolenie zmeny priezviska, v ktorom je potrebné odôvodniť buď existenciu dôvodov osobitného zreteľa, pre ktoré si chcete zmeniť priezvisko (napr. nosíte priezvisko otca, ktorý sa o vás celý život nezaujímal a spôsobuje vám to traumu, keď ste týmto priezviskom oslovovaná inými) alebo uviesť, že je to z dôvodu, že Vaše terajšie priezvisko je hanlivé (uveďte ako sa to vo Vašom živote prejavuje). Až keď Okresný úrad zmenu priezviska povolí, potom možno vykonať zápis nového priezviska na podklade takéhoto rozhodnutia. Na Slovensku preto nie je možné len tak pristúpiť k zmene svojho priezviska. Rovnako to platí aj o zmene krstného mena. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, som rozvedený už niekoľko rokov. Môžem poprosiť bývalú manželku, aby mi na svoje náklady vrátila priezvisko? Ďakujem.

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 10.01.2024)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že chcete požiadať bývalú manželku, aby vám vrátila priezvisko. Tmu nie celkom rozumieme, avšak usudzujeme, že chcete požiadať bývalú manželku, aby si zmenila priezvisko, keďže po rozvode si nechala vaše spoločné priezvisko, teda má priezvisko, na ktorom ste sa dohodli pri uzatvorení manželstva.


Ak je to tak, potom síce platí, že ju môžete požiadať, aby si zmenila priezvisko na priezvisko, ktoré mala pred uzatvorením manželstva, ale nie je povinná tejto vašej žiadosti resp. požiadavke vyhovieť, keďže ide o jej osobné právo na priezvisko. Dokonca zmenu jej priezviska by ste nemohli dosiahnuť ani cestou súdu.

Ak by sa predsa len rozhodla zmeniť priezvisko, potom je to možné len na základe ňou podanej žiadosti na prísl. okresný úrad v mieste trvalého bydliska, ktorá žiadosť je spoplatnená správnym poplatkom 100 €.

 


Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa informovať o zmene priezviska a čo je k tomu potrebné. Vopred ďakujem. S pozdravom, Slavomír.

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 12.08.2023)

Dobrý deň, zmena priezviska na Slovensku sa realizuje prostredníctvom okresného úradu vo vašom mieste bydliska. Postup je nasledovný: najskôr treba podať písomnú žiadosť o zmenu priezviska. K žiadosti bude potrebné priložiť kópiu rodného listu a občianskeho preukazu. K tomu by ste mali vysvetliť aj svoje dôvody pre zmenu priezviska. Rozhodnutie o zmene priezviska sa informuje písomne. Pokiaľ je žiadosť o zmenu priezviska schválená, budete musieť obnoviť všetky vaše osobné doklady s novým priezviskom, vrátane občianskeho preukazu, cestovných dokladov atď.


Trápi vás "Ako môžem zmeniť priezvisko?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som si zmeniť priezvisko na to, aké som mala pred manželstvom. Boli sme v procese rozvodu, po ktorom som si chcela zmeniť priezvisko z manželovho na svoje rodné, avšak rozvod sa neuskutočnil, pretože môj manžel zomrel. Je možné v takomto prípade zmeniť priezvisko a ak áno, ako by som to mala vybaviť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 31.07.2022)

Dobrý deň, v zmysle zákona o mene a priezvisku si priezvisko môžete zmeniť a to na základe žiadosti podanej na okresný úrad podľa miesta trvalého bydliska a žiadosť zdôvodniť hoci aj uvedením dôvodov ako uvádzate v otázke.

Správny poplatok za vybavenie žiadosti je 100 €.


Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som si zmeniť priezvisko pre moju starú mamu z otcovej strany. Je to možné? A aké by to boli náklady? Ďakujem. Prosím, odpíšte mi, Michal. Som tu len zriedkavo.

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 23.05.2022)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí ust. §  6 zákona o mene priezvisku :
"Zmenu mena alebo zmenu priezviska možno povoliť, najmä ak ide o meno a priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa."

Podľa citovaného zákona musíte podať žiadosť na príslušný okresný úrad podľa miesta trvalého bydliska a žiadosť o zmenu priezviska zdôvodniť. Správny poplatok za zmenu priezviska je v tomto prípade 100 € /položka 19 zákona o správnych poplatkoch/. Ak by išlo o zmenu terajšieho hanlivého priezviska, potom je správny poplatok 3 €.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, plánujeme svadbu a rád by som sa informoval, či je možné, aby sme obaja prevzali iné priezvisko, ako sú naše súčasné. Konkrétne by som si želal používať priezvisko zo strany matkinej rodiny a rovnaké priezvisko by mala používať aj moja budúca manželka.

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 18.02.2022)

Dobrý deň,
odpoveď sa nachádza v ustanovení § 6 ods. 3 Zákona o rodine. Voľba iného priezviska, než priezviska jedného z manželov nie je možná. Zákon nepripúšťa výnimku.

Snúbenci pri uzavieraní manželstva pred matričným úradom alebo pred orgánom cirkvi aj súhlasne vyhlásia, či
a) priezvisko jedného z nich bude ich spoločným priezviskom,
b) si ponechajú svoje doterajšie priezviská, alebo
c) priezvisko jedného z nich bude ich spoločným priezviskom a jeden z nich si zároveň ako druhé priezvisko v poradí ponechá svoje doterajšie priezvisko; snúbenec, ktorý už má dve priezviská, uvedie, ktoré z doterajších priezvisk bude uvedené ako druhé priezvisko v poradí po uzavretí manželstva.

Trápi vás "Ako môžem zmeniť priezvisko?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné si zmeniť priezvisko, ak si chcem iba odstrániť príponu -ová. Zaujíma ma, aký dôvod by som mala uviesť na matrike, aby mi túto zmenu uznali, a či potrebujem pre túto zmenu súhlas okresného úradu. Neuzatváram manželstvo ani nemám iný "záväzný" dôvod. Avšak často sa zdržiavam v zahraničí, čo mi spôsobuje komplikácie a z osobných dôvodov jednoducho nechcem mať priezvisko s touto príchyľovacou príponou. Ďakujem. Veronika

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 09.10.2021)

Dobrý deň, platí ust § 7 zákona o mene a priezvisku :

"(1) Povolenie na zmenu mena nie je potrebné, ak ide o zmenu
a) cudzojazyčného mena na jeho slovenský ekvivalent a naopak,
b) mena dieťaťa po jeho právoplatnom osvojení,
c) mena z dôvodu zmeny pohlavia.
(2) Povolenie na zmenu priezviska nie je potrebné, ak ide o zmenu priezviska
a) po rozvode manželstva,3b)
b) po nadobudnutí plnoletosti spočívajúcu v používaní len jedného z dvoch alebo viac priezvisk,
c) spočívajúcu v zápise ženského priezviska osoby inej ako slovenskej národnosti bez koncovky slovenského prechyľovania,3c)
d) spočívajúcu v úprave priezviska v súlade so slovenským pravopisom alebo s pravopisom jazyka národnostnej menšiny podľa osobitného predpisu,3ca)
e) dieťaťa po jeho právoplatnom osvojení,
f) z dôvodu zmeny pohlavia,
g) maloletého dieťaťa, ktorého rodičia uzavreli manželstvo po jeho narodení, na priezvisko určené pre ich ostatné deti,
h)maloletého dieťaťa, ktorého otec nie je známy, na priezvisko určené pre ostatné deti jeho matky a jej manžela.
(3) Zmena mena alebo zmena priezviska, na ktorú nie je potrebné povolenie, sa v matrike vykonáva na základe písomného vyhlásenia osoby, o ktorej meno alebo priezvisko ide, alebo jej zákonného zástupcu; pri zmene mena alebo zmene priezviska z dôvodu zmeny pohlavia je potrebné predložiť aj lekársky posudok. "
 
Vo veci nepotrebujete povolenie OÚ, ale treba navštíviť matriku.

Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, Som rozvedená už 25 rokov a priezvisko po manželovi som si nechala. Chcela by som sa opýtať, či je možné vrátiť sa k svojmu pôvodnému priezvisku, ktoré som mala pred manželstvom. Ak áno, ako postupovať pri takomto zmene?

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 19.08.2021)

Dobrý deň,

nakoľko uvádzate, že ste už rozvedená 25 rokov, zmena priezviska bez podania žiadosti na príslušnom Okresnom úrade už nie je možná zadarmo. V zmysle zákona o rodine platí, že manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela môže do troch mesiacov po právoplatnosti rozhodnutia o rozvode oznámiť matričnému úradu, že prijíma opäť svoje predošlé (rodné) priezvisko. V prípade, že to nestihne, ako je to aj vo Vašom prípade, je návrat k pôvodnému priezvisku spoplatnený. Súčasne je nutné ako vyššie uvádzam podať žiadosť o zmenu priezviska na Okresnom úrade podľa Vášho trvalého pobytu. Žiadosť musí byť písomná a odôvodnená. 

Žiadosť o zmenu priezviska musí byť písomná a musí obsahovať:

meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia a rodné číslo osoby, ktorej sa žiadosť týka, a dátum a miesto uzavretia manželstva, 

meno alebo priezvisko, ktoré si osoba, ktorej sa žiadosť týka, zvolila, 

údaj o štátnom občianstve osoby, ktorej sa žiadosť týka, 

odôvodnenie žiadosti

Čo sa týka odôvodnenia, môžete uviesť ako dôvod zmeny skutočnosť, že ste zmeškali zákonnú lehotu na oznámenie o prijatí predošlého priezviska, ktorá Vám plynula od právoplatnosti rozsudku o rozvode. 

K žiadosti je nutné priložiť originál alebo kópiu rodného listu, sobášneho listu, právoplatného rozhodnutie súdu o rozvode manželstva a občianskeho preukazu.

Po rozhodnutí Okresného úradu o povolení zmeny priezviska je potrebné urobiť oznámenie na matričnom úrade, v ktorého matrike bolo Vaše manželstvo zapísané do knihy manželstiev. Matričný úrad vykoná zápis na podklade Vami predloženého rozhodnutia Okresného úradu o povolení zmeny. Po vykonaní takejto zmeny je nutné si vybaviť nové doklady. 

 


Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné, aby si žena v prípade, že sa manželia rozhodnú žiť oddelene alebo sa rozvedú, legálne zmenila priezvisko späť na svoje dievčenské. Rovnako sa chcem informovať, či takúto zmenu môžu urobiť aj jej dospelé deti. Ďakujem. Kata

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 23.06.2021)

Dobrý deň,
ak Vaše deti dosiahli plnoletosť, nepotrebujú súhlas rodičov na zmenu svojho priezviska v zmysle ust. §  6  zákona o mene a priezvisku, podľa ktorého však platí, že " zmenu mena alebo zmenu priezviska možno povoliť, najmä ak ide o meno a priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa."

Vy ako manželka v manželskom zväzku si nemôžete zmeniť priezvisko na Vaše pôvodné - dievčenské, okresný úrad by takúto zmenu nepovolil. Zmena priezviska vo Vašom prípade prichádza do úvahy len v prípade rozvodu a to len na priezvisko, ktoré ste mali pred uzatvorením manželstva. V zmysle ust. § 27 zákona o rodine platí :

" (1) Manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela ako spoločné priezvisko, môže do troch mesiacov po právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva matričnému úradu oznámiť, že prijíma opäť svoje predošlé priezvisko.

(2) Manžel, ktorý pri uzavretí manželstva prijal priezvisko druhého manžela ako spoločné priezvisko a zároveň si ponechal v poradí uvedené ako druhé priezvisko svoje predošlé priezvisko, môže do troch mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia o rozvode manželstva matričnému úradu oznámiť, že upúšťa od používania spoločného priezviska."

Trápi vás "Ako môžem zmeniť priezvisko?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako môžem zmeniť priezvisko? (Rozvod)

Dobrý deň, z prvého manželstva mám dvoch synov. S ich otcom som rozvedená už 13 rokov. V októbri tohto roka sa chlapci dožijú 18 rokov. Používajú jedno priezvisko, zatiaľ čo ja mám iné, pretože som uzavrela svoje druhé manželstvo v roku 2015 a narodil sa mi tretí syn. Pred dvoma mesiacmi otec mojich dvoch starších synov zomrel. Z tohto dôvodu už nie je osoba, ktorá by mi bránila zmeniť priezvisko synov na moje súčasné, ktoré mám z druhého manželstva. Rada by som sa opýtala na postup. Stačí podať žiadosť o zmenu priezviska na príslušnom okresnom súde pred dovŕšením ich 18-tich rokov? Alebo môžu synovia po dovŕšení 18 rokov podať žiadosť o zmenu priezviska sami? Čo by ste mi odporúčali? Mám ako rodič podať žiadosť na súde, alebo to majú už ako dospelí urobiť oni? Veľmi pekne vám ďakujem za radu.

Odpoveď: Ako môžem zmeniť priezvisko?

(odpoveď odoslaná: 09.04.2021)

Dobrý deň,
vzhľadom na okolnosť, že otec dietí už zomrel, a vy máte priezvisko po manželovi z druhého manželstva, potom platí, aby došlo k zmene priezviska detí zatiaľ maloletých, aby váš manžel s predmetnou zmenou priezviska detí súhlasil. Je samozrejmé, že je potrebný aj súhlas zatiaľ maloletých detí.

Súhlas súdu nepotrebujete, lebo otec teraz ešte maloletých detí zomrel.

V súlade s ust. § 11 zákona o mene a priezvisku treba podať žiadosť na okresný úrad miesta trvalého bydliska o zmenu priezviska nateraz malolet. detí, kde budete potrebovať, ako sme uviedli vyššie súhlas vášho manžela a súhlas detí. Lepšie je podať žiadosť teraz pred dovŕšením plnoletosti, lebo je nižší správny poplatok /33 €/.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako môžem zmeniť priezvisko?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.