Máte
otázku?

Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Prešov

Otázka: Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov?

Dobrý deň. Bol som prichytený pri krádeži a zaplatil som sumu za tovar a tiež blokovú pokutu na mieste. Rád by som sa teda opýtal, ako dlho bude evidovaný tento priestupok v priestupkovom spise? Ďakujem.

Odpoveď: Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov?

Dobrý deň, podľa § 89a ods. 3 zákona o priestupkoch, evidencia priestupkov obsahuje tieto údaje o priestupku a jeho páchateľovi: a) titul, meno a priezvisko, b) rodné číslo alebo dátum narodenia, ak páchateľ nemá rodné číslo, c) adresu pobytu, d) štátnu príslušnosť, e) údaj o doklade totožnosti, f) miesto, dátum a čas spáchania priestupku, g) označenie priestupku vrátane príslušného ustanovenia zákona, stručný popis skutku a následok jeho spáchania, h) spôsob vybavenia veci, i) uloženú sankciu a ochranné opatrenie, j) označenie a sídlo správneho orgánu, ktorý priestupok prejednal, k) dátum prejednania priestupku v blokovom konaní alebo dátum nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia, l) evidenčné číslo pokutového bloku alebo bloku na pokutu nezaplatenú na mieste, alebo registratúrnu značku právoplatného rozhodnutia. V zmysle § 89a ods. citovaného právneho predpisu, orgán, ktorý vedie evidenciu priestupkov, likviduje údaje z evidencie priestupkov podľa odseku 3 po uplynutí piatich rokov od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priestupku alebo od zaplatenia pokuty v blokovom konaní. 

Trápi vás "Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, Omylom som vošiel do zóny, kde bol vjazd povolený len autobusom a taxíkom. Dostal som pokutu, ktorú som na mieste zaplatil, a záznam o tom, že som nedodržal dopravné značenie. Kedy bude tento záznam vymazaný?

Odpoveď: Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov?

(odpoveď odoslaná: 12.12.2022)

Dobrý deň, údaje o spáchaní priestupku sa v zmysle ust. § 89a ods. 7 zákona o priestupkoch evidujú v evidencii priestupkov po obdobie piatich rokov. Táto lehota začína plynúť buď od zaplatenia pokuty v blokovom konaní alebo od právoplatnosti rozhodnutia o priestupku. Vzhľadom na to Váš zápis bude z evidencie priestupkov vymazaný až po uplynutí vyššie uvedenej lehoty. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, vošiel som do pešej zóny a dostal som blokovú pokutu 50 eur. Budem to mať zapísané v registri priestupkov?

Odpoveď: Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov?

(odpoveď odoslaná: 12.10.2022)

Dobrý deň, váš priestupok bude evidovaný v registri priestupkov počas obdobia piatich rokov od zaplatenia pokuty v blokovom konaní.

Uvedené ustanovuje zákon o priestupkoch v ust. § 89a ods. 7, ktorý uvádza, že: "Orgán, ktorý vedie evidenciu priestupkov, likviduje údaje z evidencie priestupkov podľa odseku 3 po uplynutí piatich rokov od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priestupku alebo od zaplatenia pokuty v blokovom konaní, ak osobitný zákon neustanovuje inak."

Vzhľadom na to, až po uplynutí tejto lehoty bude tento údaj o spáchaní priestupku z registra vymazaný. 


Podotázka: Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov? (Iné oblasti práva)

Raz som šoféroval pod vplyvom alkoholu a bol mi odobratý vodičský preukaz. Toto sa stalo okolo rokov 2002-2003. Budú tieto informácie ešte evidované, ak si požiadam o výpis z vodičského preukazu? Ako dlho sa takéto údaje evidujú? Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov?

(odpoveď odoslaná: 23.09.2017)

 

 

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

 

Podľa ust. § 89a nasl. zákona o priestupkoch správny orgán, ktorý je príslušný prejednať priestupok vrátane jeho prejednania v blokovom konaní, vedie evidenciu priestupkov. 

Evidencia priestupkov sa vedie na účely

a) trestného konania,

b) civilného procesu alebo správneho konania,

c) osvedčovania bezúhonnosti a spoľahlivosti fyzickej osoby.

Orgán, ktorý vedie evidenciu priestupkov, likviduje údaje z evidencie priestupkov podľa odseku 3 po uplynutí piatich rokov od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o priestupku alebo od zaplatenia pokuty v blokovom konaní, ak osobitný zákon neustanovuje inak.

 

 

Dúfame, že sme Vám pomohli.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako dlho trvá zápis v evidencii priestupkov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.