Máte
otázku?

Aká je výška súdneho poplatku za vysporiadanie BSM?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Prešov

Otázka: Aká je výška súdneho poplatku za vysporiadanie BSM?

Dobrý deň, chcela by som Vás láskavo požiadať o informácie týkajúce sa výpočtu súdneho poplatku za vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) po rozvode. Celkový majetok manželov bol vyčíslený približne na 50 tis. €, z ktorých švagor vyplatil bývalej manželke zhruba 25 tis. €. Súdne konanie skončilo zmierom. Bol mu vyčíslený súdny poplatok 500 € a bývalej manželke bol vyčíslený poplatok 250 €. Môže to byť správne? Alebo mal byť vyčíslený poplatok 500 € (1% z pojednávanej sumy) a mali by ho uhradiť obaja? Ďakujem.

Odpoveď: Aká je výška súdneho poplatku za vysporiadanie BSM?

Dobrý deň, podľa § 2 ods. 1 pís. c) zákona o súdnych poplatkoch, sú poplatníkmi obaja manželia v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) alebo jeden z nich podľa rozhodnutia súdu. Základom poplatku je pritom cena všetkých vecí patriacich do BSM a ostatných hodnôt, ktoré sa pritom vyporiadavajú. Podľa položky 6 pís. c) sadzobníka súdnych poplatkov, za vyporiadanie BSM sa platí súdny poplatok, ak sa konanie skončilo súdnym zmierom, vo výške 1 % z predmetu konania, najmenej však 66,- €. Vzhľadom na Vami uvedenú hodnotu spoločného majetku cca 50 000,- €, mala byť výška súdneho poplatku stanovená na cca 500,- €. V zásade súdy vyrubujú súdny poplatok vo výške zodpovedajúcej veľkosti podielov, ktoré sa každému z manželov ušli. Ak súd zvolí iný spôsob, než ten, ktorý vyplýva z pomeru, v ktorom bolo BSM vysporiadané, napr. z dôvodov hodných osobitného zreteľa, musí to v rozhodnutí dostatočne odôvodniť. 

Trápi vás "Aká je výška súdneho poplatku za vysporiadanie BSM?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Aká je výška súdneho poplatku za vysporiadanie BSM? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať, ako je to s poplatkami pri vysporiadaní BSM a súde a kto tie poplatky platí. Je to rozdelené rovnomerne medzi obe strany (50/50) alebo platí len jedna strana? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Aká je výška súdneho poplatku za vysporiadanie BSM?

(odpoveď odoslaná: 28.10.2022)

Dobrý deň,
pri podaní žaloby vzniká poplatková povinnosť žalobcovi (66,- € pri písomnom podaní žaloby, 33,- € pri elektronickom podaní). Následne v závislosti od toho ako je súdne konanie skončené, je súdny poplatok 1 alebo 3 % z hodnoty majetku (bez odpočítania pasív). 

V praxi sa vo veľmi veľkej miere prípadov určuje povinnosť zaplatiť súdny poplatok obom stranám sporu 50/50.

Samozrejme, aj pri určení náhrady týchto trov súdneho konania platí zásada úspechu v konaní. Tzn. že ak by ste mali 100% úspech v konaní a nutnosť podať žalobu by vznikla najmä z dôvodu správania žalovaného v rámci mimosúdnych rokovaní, je spravodlivé tento poplatok prikázať na úhradu žalovanému (ak by totiž nekonal tak, ako konal, trovy by nemuseli vôbec vzniknúť).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Aká je výška súdneho poplatku za vysporiadanie BSM?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.