Máte
otázku?

Zmier v trestnom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Zmier v trestnom konaní

Dobrý deň. Chcem sa spýtať: dňa 14. 2. 2017 som podala trestné oznámenie na manžela za nebezpečné vyhrážanie. Teraz je vo väzbe a čaká na súd. Je v takomto prípade možný pokus o zmier a ak áno, bude v krátkom čase prepustený?

Odpoveď: Zmier v trestnom konaní

Dobrý deň,

v trestnom konaní neexistuje inštitút zmieru - ak je vedené trestné stíhanie o ďalšom postupe vo veci rozhoduje výlučne orgán činný v trestnom konaní - vyšetrovateľ alebo prokurátor, a súd.

Nie je možné trestné oznámenie vziať späť a nie je možná ani iná dohoda (napr. o zmieri) medzi obvineným a poškodeným či oznamovateľom.

Len v prípade niektorých trestných činov je možné viesť trestné stíhanie len so súhlasom poškodeného (ktorý môže aj vziať späť) - avšak trestný čin nebezpečného vyhráženia nie je v zozname takýchto trestných činov, preto už nemáte žiadny vplyv na ďalší priebeh konania po podaní trestného oznámenia.

Trápi vás "Zmier v trestnom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmier v trestnom konaní (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať. Banka podala na mňa trestné oznámenie pre nedovolené prečerpanie na účte. Rád by som túto sumu splatil v splátkach. Je to možné? Dá sa ešte urobiť pokus o zmier alebo mimo súdne vyrovnanie? Nachádzam sa vo finančnej núdzi, ale našiel som si prácu, takže by som mohol začať splácať. Od banky som inak nedostal nič doporučenou poštou. Ďakujem za Vašu pomoc.

Odpoveď: Zmier v trestnom konaní

(odpoveď odoslaná: 06.12.2017)

Dobrý večer, ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

1./ Nepíše bližšie resp. podrobné informácie, naviac uvádzate, že ste od banky neobdržali žiadnu doporučenú zásielku.

Zrejme ste s bankou uzatvorili zmluvu o spotrebiteľskom úvere s povoleným prečerpaním podľa ust. § 10 zák. č. 129/2010 Z.z. o spotrebiteľských úveroch, v ktorom ustanovení sú uvedené povinné náležitosti, ktoré musí predmetná zmluva obsahovať. V ust. § 11 cit. zákona sú uvedené prípady, v ktorých sa spotreb. úver považuje za bezúročný a bez poplatkov.  

2./ Samotnú zmluvu si môžete skontrolovať aj Vy sám podľa cit. zákona, prípadne túto poslať na posúdenie na komusiu pre posudzovanie podmienok v spotreb. zmluvách na Ministerstvo spravodlivosti SR, Župní nám. 13, 811 03 Bratislava. Posúdenie zmluvy podľa našich skúseností trvá cca 2-3 mesiace.

3./ Zrejme banka Vám poslala upomienku s upozornením na možnosť podania trestného oznámenia pre prípad, že dlh Vami nebude hradený.

4./ Odporúčame Vám splácať aspoň podľa svojich možností a s bankou komunikovať písomne. Odporúčame z  dôvodu právnej istoty nepodpisovať nejaké uznanie záväzku voči banke, o ktorom by ste mali akékoľvek pochybnosti o jeho právnej stránke. 

5./ V prípade potreby resp. ak by Vám bolo doručené nejaké písomné oznámenie, o ktorom nemáte právnu istotu resp. máte pochybnosti, aby ste sa obrátili na našu advokátsku kanceláriu.

 

 

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zmier v trestnom konaní (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či pri trestnom čine týrania blízkej a zverenej osoby podľa paragrafu 208 Trestného zákona je potrebný súhlas poškodenej osoby.

Odpoveď: Zmier v trestnom konaní

(odpoveď odoslaná: 29.09.2017)

Dobrý deň, súhlas poškodeného upravuje v ustanovení § 211 Trestný poriadok. Trestné stíhanie je možné začať alebo v ňom pokračovať iba za súhlasu poškodeného. Vami spomínaný trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby podľa ustanovenia § 208 Trestného zákona však nepatrí medzi tie trestné činy, ktoré by sa mohli prejednať iba za súhlasu poškodeného. Keby tomu tak bolo, odporovalo by to samotnej funkcie trestného práva poskytnúť ochranu poškodeným (nakoľko medzi poškodeným a páchateľom trestného činu je v tomto prípade vždy citový a tiež určitý príbuzenský vzťah). S potrebou súhlasu poškodeného by sa v mnohých prípadoch mohlo zmariť vyšetrenie i závažnejších trestných činov.

 

Podľa ustanovenia § 211 Trestné poriadku

Trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví podľa § 157 a 158, ohrozovania pohlavnou chorobou podľa § 167, neposkytnutia pomoci podľa § 177 a 178, krádeže podľa § 212, sprenevery podľa § 213, neoprávneného užívania cudzej veci podľa § 215, neoprávneného používania cudzieho motorového vozidla podľa § 216 a 217, podvodu podľa § 221, podielnictva podľa § 231 a 232, úžery podľa § 235, zatajenia veci podľa § 236, porušovania povinností pri správe cudzieho majetku podľa § 237 a 238, poškodzovania veriteľa podľa § 239, zvýhodňovania veriteľa podľa § 240, poškodzovania cudzej veci podľa § 245 a 246, poškodenia a zneužitia záznamu na nosiči informácií podľa § 247, porušovania autorského práva podľa § 283, krivého obvinenia podľa § 345, nebezpečného prenasledovania podľa § 360a, ohovárania podľa § 373, poškodzovania cudzích práv podľa § 375 Trestného zákona proti tomu, kto je vo vzťahu k poškodenému osobou, voči ktorej by mal poškodený ako svedok právo odoprieť výpoveď, ako aj pre trestný čin opilstva podľa § 363 Trestného zákona, ak inak vykazuje znaky skutkovej podstaty niektorého z týchto trestných činov, možno začať a v už začatom trestnom stíhaní pokračovať iba so súhlasom poškodeného. Ak je poškodených jedným skutkom niekoľko, stačí súhlas len jedného z nich.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmier v trestnom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.