POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Susedský zmier


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Susedský zmier

Dobrý deň. Môj sused má na svojom pozemku garáž, ktorú jeho vnuk využíva na nelegálne opravy áut. Neprekážalo by mi to, keby neprekračoval stanovený čas až do neskorých nočných hodín a nevytváral tak veľký hluk. Po podaní sťažnosti na Obecnom úrade sa so susedom uzavrela dohoda, podľa ktorej by mal sused zabezpečiť, aby jeho vnuk nepokračoval v opravách áut po 22. hodine a v nedeľu. Avšak tento dohovor je vnukom priebežne porušovaný. V rozhodnutí je uvedené, že schválená dohoda je vykonateľná a toto rozhodnutie je možné preskúmať na súde. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako mám postupovať v prípade, že sa rozhodnem obrátiť na súd a čo všetko je potrebné predložiť? Ďakujem.

Odpoveď: Susedský zmier

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Susedské spory je možné riešiť viacerými spôsobmi, a to najmä svojpomocou, prostredníctvom obce, prípadne podaním žaloby na súd. Vy ste postupovali tak, že ste sa obrátili na obec, ktorá môže susedský spor riešiť aj pomocou zmieru. Obec postupuje podľa § 5 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na obci. Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde.

Obec nemôže skúmať právnu stránku veci, ale zisťuje len to, aký bol predošlý "pokojný stav" a či došlo k zásahu do takéhoto stavu. Ak áno, snaží sa účastníkov sporu zmieriť, ak sa to nepodarí rozhodne tak, že zakáže porušovateľovi práva, aby do pokojného výkonu vlastníckeho práva inej osoby zasahoval. Takýmto rozhodnutím však nie je súd viazaný a osoba, do ktorej práva sa zasahuje, môže podať žalobu na súd.

Pokiaľ ide o ustanovenie o preskúmateľnosti rozhodnutia obce súdom, domnievam sa, že ide o možnosť o možnosť preskúmať rozhodnutie obce v rámci správneho súdnictva. Súd v takých prípadoch zisťuje, či orgán obce rozhodol podľa zákona a pod. Súd by však nerozhodoval vo veci samej, to znamená, že by nemohol rozhodnúť napr. o zákaze zasahovania do pokojného výkonu Vášho vlastníckeho práva, zo strany Vášho suseda.

Ak v danom prípade porušovateľ Vášho práva nerešpektuje nariadenie orgánu obce, potom bude jedinou možnosťou podanie žaloby na súd.

Podľa § 126 ods. 1 Občianskeho zákonníka  Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje. Podľa § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

Môžete podať žalobu, v ktorej budete požadovať, aby súd uložil susedovi povinnosť zdržať sa zásahov do pokojného výkonu Vášho vlastníckeho práva. Nemôžete žiadať, aby mu súd uložil akým spôsobom sa toho má zdržať, to je totiž ponechané na vôli žalovaného suseda, ktorý ak nebude príkaz súdu rešpektovať, bude možné túto povinnosť uloženú súdom (povinnosť zdržať sa zásahov) vymáhať prostredníctvom súdneho exekútora.

Náležitosti žaloby upravuje Civilný sporový poriadok. Podľa § 132 CSP 

(1) V žalobe sa okrem všeobecných náležitostí podania uvedie označenie strán, pravdivé a úplné opísanie rozhodujúcich skutočností, označenie dôkazov na ich preukázanie a žalobný návrh.

(2) Opísanie rozhodujúcich skutočností nemožno nahradiť odkazom na označené dôkazy.

(3) Žalobca k žalobe pripojí dôkazy, ktorých povaha to pripúšťa, okrem tých, ktoré nemôže bez svojej viny pripojiť.

Ako dôkazný prostriedok môžete predložiť aj rozhodnutie obce, prípadne výzvy a iné písomnosti, ktoré by boli spôsobilé preukázať Vaše tvrdenia. Rovnako je v takýchto prípadoch vhodné navrhnúť výsluch svedkov, ktorí by potvrdili Vaše tvrdenia o tom, že susedov syn nerešpektuje zmier a opakovane narúša nočný kľud.

Dovolím si uviesť, že pokiaľ dotyčný sused pravidelne ruší nočný kľud, je možné ho postihnúť aj prostriedkami správneho práva, konkrétne podľa zákona o priestupkoch. Podľa § 47 ods. 1 písm. b) zákona o priestupkoch  Priestupku sa dopustí ten, kto poruší nočný kľud.

Okrem toho vzniká podozrenie, že dotyčná osoba, pokiaľ podniká bez živnostenského oprávnenia, by sa svojím konaním mohla dopustiť trestného činu podľa § 251 Trestného zákona:

Neoprávnené podnikanie

(1) Kto neoprávnene podniká v malom rozsahu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

(2) Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) závažnejším spôsobom konania,

b) tým, že použije iného ako pracovnú silu,

c) a získa ním väčší prospech, alebo

d) ako verejný činiteľ alebo v súvislosti s výkonom svojho zamestnania, povolania alebo funkcie.

(3) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním značnú škodu.

(4) Odňatím slobody na štyri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu, alebo

b) ako člen nebezpečného zoskupenia.

Trápi vás "Susedský zmier" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Susedský zmier" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.