Máte
otázku?

Zmena súdom schválenej rodičovskej dohody


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Zmena súdom schválenej rodičovskej dohody

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako postupovať, keď som sa na súde dohodla s ex-priateľom na rodičovskej dohode, no chcela by som zmeniť styk s maloletým? Maloletý je starý sedem mesiacov a jeho otec sa o neho nezaujíma, chodí za ním len občas (približne raz za 2-3 týždne), avšak následne si nárokuje právo mať ho na celý deň. Obávam sa o jeho bezpečnosť, pretože otec sa o neho nevie postarať - napríklad ho prebaliť alebo nakŕmiť, a nemá záujem ani ísť s ním na prechádzky. Ďakujem za vašu radu.

Odpoveď: Zmena súdom schválenej rodičovskej dohody

Dobrý deň. Súdom schválenú rodičovskú dohodu možno zmeniť jedine ďalšou súdom schválenou rodičovskou dohodou, prípade autoritatívnym rozhodnutím súdu. Rodičovské dohody, ktoré nie sú schválené súdom sú nevynútiteľné. Pokiaľ by ste teda iniciovali konanie o zmenu úpravy rodičovských práv a povinností ohľadom rozsahu styku, museli by ste preukázať podstatnú zmenu pomerov, ktorá nastala v porovnaní s pôvodným rozhodnutím. Táto podstatná zmena pomerov by musela odôvodňovať aj potrebu zmeny pôvodného rozhodnutia, resp. pôvodnej súdom schválenej dohody. Vzhľadom na vek maloletého predpokladám, že súd schvaľoval Vašu rodičovskú dohodu len nedávno, a preto usudzujem, že súd by nemusel byť naklonený zmene úpravy styku.

Trápi vás "Zmena súdom schválenej rodičovskej dohody" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmena súdom schválenej rodičovskej dohody (Rodinné právo)

Zmena súdne schválenej rodičovskej dohody.

Odpoveď: Zmena súdom schválenej rodičovskej dohody

(odpoveď odoslaná: 20.03.2019)

Dobrý deň, 

ak chcete zmeniť uzavretú a súdom schválenú rodičovskú dohodu, potom je potrebné postupovať podobne, ako by išlo o rozsudok. To znamená, že zmeniť rozhodnutie súdu o úprave práv a povinností k mal. dieťaťu, resp. súdom schválenú rodičovskú dohodu, je možné len ak nastala zmena pomerov na strane dieťaťa, či povinného rodiča, oproti stavu, za ktorého bola dohoda schválená. 

Ak teda nastala zmena pomerov, je potrebné na súd podať návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností a špecifikovať, o akú zmenu sa jedná a čo požadujete. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmena súdom schválenej rodičovskej dohody" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.