Máte
otázku?

Žiadosť o vrátenie peňažného daru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Žiadosť o vrátenie peňažného daru

Dobrý deň, moja sestra mi pred 7 rokmi zaplatila svadbu a prispela na môj automobil. Pred rokom sa vzťahy v našej rodine začali zhoršovať a po určitých výčitkách z jej strany prestala byť s nami v kontakte. Teraz od nás žiada vrátenie týchto finančných darov s tým, že sme porušili dobré mravy. Nezapísali sme nijakú dohodu na papieri. Má ona nárok na tieto peniaze? Ďakujem za váš čas a odpoveď.

Odpoveď: Žiadosť o vrátenie peňažného daru

 

 


Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :


1./ Základná právna úprava problematiky je obsiahnutá v ust. § 628 a nasl. Občianskeho zákonníka (ďalej iba "OZ"), z ktorého ustanovení vyplýva :

"Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma.
Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť, a pri hnuteľnej veci, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní.
Neplatná je darovacia zmluva, podľa ktorej sa má plniť až po darcovej smrti.
Darca je povinný pri ponuke daru upozorniť na vady, o ktorých vie. Ak má vec vady, na ktoré darca neupozornil, je obdarovaný oprávnený vec vrátiť."

Podľa ust. § 630 OZ "darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

2./ Právna úprava darovacej zmluvy je pomerne skromná. Podstatné pre darovaciu zmluvu je vôľa darcu obohatiť obdarovaného bez podmienok, pričom darca poskytuje plnenie bezplatne a bez toho, aby bol mal právnu povinnosť plniť pre obdarovaného.
V zásade darcovi vzniká právo domáhať sa vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

Ak darca uplatní toto právo,  právny vzťah z darovania zanikne okamihom, keď dôjde prejav jeho vôle obdarovanému.
Predpokladom úspešného uplatnenia práva darcu je veľká nevďačnosť  zo strany obdarovaného, prejavujúca sa v takom jeho správaní, ktoré možno kvalifikovať ako hrubé porušenie dobrých mravov. K uvedenému správaniu obdarovaného môže dôjsť kedykoľvek a v akomkoľvek časovom  odstupe od uzavretia darovacej zmluvy. Pravda, právo darcu na vrátenie daru sa premlčuje ako každé iné majetkové právo, pričom premlčacia doba je trojročná a začína plynúť od dňa keď darca mohol uplatniť  právo, t.j.  odo dňa, keď obdarovaný naplnil svojim správaním skutkovú podstatu správania  podľa § 630 OZ , t.j. hrubé porušenie dobrých mravov.
Domáhať sa vrátenia daru je osobným právom darcu, ktoré zaniká jeho smrťou. Dedičia darcu sa preto nemôžu domáhať vrátenia daru, a to ani vtedy, keď obdarovaný naplnil znaky ust. § 630 OZ ešte za darcovho života.  Môžu sa domáhať vrátenia daru iba v prípade, že darca urobil za života voči obdarovanému prejav smerujúci k vráteniu daru, môžu sa jeho dedičia domáhať vydania predmetu daru, prípadne zaplatenia peňažnej náhrady.

3./ Vo Vami uvedenom prípade však vyvstáva aj otázka, či predmetnú sumu, ktorú, ako píšete, za Vás uhradila Vaša sestra - náklady na svadobnú hostinu - možno považovať za dar. Právna teória hovorí, že aj sumu uhradeného záväzku darcom namiesto obdarovaného ako pôvodného dlžníka, je možné považovať za dar. Rozhodujúce je však posúdenie samotnej východiskovej situácie v čase úhrady predmetnej sumy za svadobnú hostinu preukázanie jej úhrady Vašou sestrou ako darcom za Vás ako obdarovaným, resp. či Vy ste boli povinný predmetnú sumu za svadobnú hostinu aj v skutočnosti uhradiť.

Zastávame ten názor, že aj keď sestra za Vás uhradila dlh, aj splatenie dlhu darcom je možné považovať za dar. Otázkou je kto bol povinný predmetný dlh uhradiť, teda či ste to boli Vy ako obdarovaný alebo niekto celkom iný. Túto okolnosť by v prípade súdneho sporu musela Vaša sestra preukázať, ako aj to, že poskytla predmetný dar Vám ako dlžníkovi zo záväzkového vzťahu vo vzťahu k osobe podnikateľa, ktorý zabezpečoval svadobnú hostinu. To isté sa týka aj samotného daru peňazí na kúpu auta, teda musela by preukázať, že došlo k poskytnutiu daru Vám ako obdarovanému.

4./ Otázka porušenia dobrých mravov 
Chceme  uviesť, že samotná nevďačnosť, tak ako si to často obvykle predstavuje darca, nepredstavuje resp. nezodpovedá pojmu hrubé porušenie dobrých mravov v zmysle ust. § 630 OZ.
Občiansky a ani iný právny predpis nedefinuje pojem dobré mravy. Podľa súdnej praxe pod pojmom dobré mravy je možné rozumieť súhrn spoločenských, kultúrnych a mravných noriem, ktoré v historickom vývoji osvedčujú  istú nemennosť, vystihujú podstatné historické tendencie, sú zdieľané rozhodujúcou časťou spoločnosti  a majú povahu noriem základných.

K naplneniu skutkovej podstaty pre vrátenie daru smeruje len také závadné konanie obdarovaného voči darcovi alebo členom jeho rodiny, ktoré z hľadiska svojho rozsahu a intenzity nevzbudzuje žiadne pochybnosti o jeho kolízii s dobrými mravmi. 

Predpokladom  úspešného uplatnenia práva darcu taktiež nie je akékoľvek nevhodné správanie obdarovaného, ale také chovanie, ktoré s ohľadom na všetky okolnosti konkrétneho prípadu možno kvalifikovať ako hrubé  porušenie dobrých mravov, resp. porušenie značnej intenzity, o porušovanie sústavné a to či už fyzickým násilím, hrubými urážkami, neposkytnutím potrebnej pomoci a pod. 

Predpokladom aplikácie tohto ustanovenia je kvalifikované porušenie morálnych pravidiel konkrétnym chovaním obdarovaného, ktorého stupeň závažnosti je hodnotený podľa objektívnych kritérií, a nielen podľa subjektívneho názoru darcu. K platnosti právneho úkonu darcu smerujúceho k vráteniu daru z hľadiska jeho určitosti je nevyhnutné, aby v ňom boli uvedené konkrétne skutočnosti, v ktorých darca vidí hrubé porušenie dobrých mravov voči nemu, alebo členom jeho rodiny. V prípade, že právny úkon je obsiahnutý v žalobe, nastávajú účinky okamihom, kedy bola žaloba doručená obdarovanému. Občiansky zákonník nestanovuje žiadne náležitosti výzvy k vráteniu daru ani jej obsah. Výzvu na vrátenie daru je nutné posudzovať z hľadiska všeobecných náležitostí právneho úkonu, ako prejavu vôle, podľa ust. § 34 a nasl. OZ.

Citujeme z nemenovaného rozsudku krajského súdu : 
"Žalovaný vo vzťahu k žalobkyni a jej manželovi hrubo porušil dobré mravy, čím došlo k naplneniu skutkovej podstaty vrátenia daru v zmysle ust. § 630 Občianskeho zákonníka. Z vykonaného dokazovania bola intenzita porušenia dobrých mravov zo strany žalovaného dostatočne preukázaná, a preto nebolo potrebné vyčkať do právoplatného skončenia trestnej veci vedenej na tamojšom súde proti manželke žalovaného v súvislosti s útokom na manžela žalobkyne.Vykonané dokazovanie v predmetnej veci je dostatočné na to, aby súd vyvodil záver, že žalovaný ako obdarovaný sa správal vo vzťahu k žalobkyni ako darkyni a rovnako aj k jej manželovi tak, že tým hrubo porušoval dobré mravy. Preto súd žalobe vyhovel a uložil povinnosť žalovanému vrátiť žalobkyni dar - nehnuteľnosti zapísané na  príslušnom LV." 

 


Zastávame ten názor, že ochladenie vzťahov, neroprávanie sa medzi rodinami nezakladá hrubé porušenie dobrých mravov.

 

Trápi vás "Žiadosť o vrátenie peňažného daru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Žiadosť o vrátenie peňažného daru (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o radu: Môj bývalý manžel daroval obom našim deťom finančnú hotovosť v rovnakej výške a približne po mesiaci si tieto peniaze žiada späť, bez udania dôvodu. Deti sa ničím neprevinili a peniaze si od otca nevyžiadali. Peniaze im poslal cez banku na ich bankové účty a v poznámke nezabudol uviesť, že ide o "dar od otca". Deti si peniaze uložili na termínované účty. Moja otázka znie: Sú deti povinné vrátiť otcovi darované peniaze? Ďakujem.

Odpoveď: Žiadosť o vrátenie peňažného daru

(odpoveď odoslaná: 26.11.2023)

Dobrý deň,
ak otec deťom peniaze daroval formou ako uvádzate v otázke - prevod na bankové účty detí s poznámkou "dar od otca", potom deti nie sú povinné na požiadanie otca peniaze vrátiť.

Podľa ust. § 630 Obč. zákonníka platí :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

V zmysle uvedeného zákonného ustanovenia by sa mohol otec domáhať vrátenia daru napr. z dôvodov fyzic. napadnutia, hrubého správania dosahujúceho intenzitu hrubého porušenia dobrých mravov a pod. Len na základe výzvy otca deti nie sú povinné peniaze vrátiť.g

Uvádzame ďalej /len pre vašu informáciu aj keď sa na to nepýtate/, v prípade, že by došlo k úmrtiu otca, vaše deti sú jeho zákonnými dedičmi a predmetný finančný dar vo vyššej sume než ako je obvyklé, sa deťom ako zákonným dedičom započítava na ich dedičský podiel a o toľko budú menej dediť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Žiadosť o vrátenie peňažného daru (Občianske právo)

Dobrý deň, mojej dcére som darovala peniaze, ktoré som obdržala z dedičstva. Okrem toho mi dcéra dlhuje peniaze, ktoré si odo mňa požičala a napriek dvom výzvam mi ich nevrátila. Mám 77 rokov, dcéra mi nepomáha, nenavštevuje ma, ale veľmi hrubo ma uráža a nadáva mi v SMS správach, čo považujem za týranie staršej osoby. Prosím, poraďte, či môžem peňažný dar a dlh vymáhať súdnou cestou.

Odpoveď: Žiadosť o vrátenie peňažného daru

(odpoveď odoslaná: 03.03.2023)

Dobrý deň,


obe môžete vymáhať súdnou cestou. Je potrebné však k tomu doklad o poskytnutí peňazí napríklad nejaké potvrdenie o odoslaní platby, ak išlo o bezhotovostný prevod alebo ak išlo o hotovosť, tak príjmový pokladničný doklad. Pretože ak bude dcéra namietať, že nič nedostala, tak bude potrebné, aby ste preukázali, že tie peniaze dostala. 

 

Ak by ste chceli žiadať dar, je potrebné, aby ste jej zaslali písomnú výzvu na vrátenie daru. Daj je možné žiadať vrátiť iba v prípade, ak sa k Vám obdarovaný správa v hrubom rozpore s dobrými mravmi. Tak je dôležité práve preukázať to hrubé správanie sa. 

Pokiaľ ide o pôžičku, tak tam je dôležitá splatnosť, že kedy Vám mala vrátiť tieto peniaze. Od tohto okamihu plynie 3 ročná premlčacia lehota. 

Tiež by nebolo zlé sa zamyslieť na tým, či nespíšete listiny o vydedení. Táto listina by znamenala, že by Vaša dcéra v prípade Vašej smrti nič po Vás nededila. Umožňuje to občiansky zákonník vo svojich ustanoveniach o dedičstve, konkrétne v § 469a OZ. 

§ 469a OZ,

Poručiteľ môže vydediť potomka, ak

a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,

b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,

c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,

d) trvalo vedie neusporiadaný život.

 

(2) Pokiaľ to poručiteľ v listine o vydedení výslovne určí, vzťahujú sa dôsledky vydedenia aj na osoby uvedené v § 473 ods. 2

(3) O náležitostiach listiny o vydedení a o jej zrušení platia obdobne ustanovenia § 476 a 480; v listine však musí byť uvedený dôvod vydedenia.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Žiadosť o vrátenie peňažného daru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.