Máte
otázku?

Výzva na vrátenie pôžičky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Nitra

Otázka: Výzva na vrátenie pôžičky

Chcem sa spýtať, ako by som mala postupovať. Požičala som sumu 1500 € (+70 € za poslanie) osobe, ktorá bola mojou najlepšou kamarátkou po dobu 22 rokov. Požičala som jej peniaze s podmienkou, že mi ich vráti do mesiaca. To bolo v apríli 2016. Odvtedy dostávam iba výhovorky a pred mesiacom mi vrátila prvých 50 €. Od toho času sa nič nezmenilo. Problémom je, že žije v Holandsku a o nej neviem nič viac. Mám len potvrdenie od Western Union, že som jej peniaze poslala do Grécka. Nemám jej holandskú adresu, ani mobilné číslo, vlastne už nič. Má iba Facebook profil, kde už nereaguje na moje správy. Viem, že to už spadá pod medzinárodné právo; najväčším problémom je, že nemám žiadny kontakt na ňu. Ak by sa aj dala právna cesta, asi by mi to stálo viac ako tých 1570 €. Prosím vás, dá sa s tým niečo robiť? Alebo sa naozaj musím zmieriť s tým, že tieto peniaze už nikdy neuvidím? Nemohla by sa nejako právne zastrašiť cez Facebook, aby sa zľakla a peniaze mi vrátila?

Odpoveď: Výzva na vrátenie pôžičky

Dobrý deň. V zásade nie je vylúčené, aby ste dotyčnú osobu aj naďalej vyzývali na vrátenie požičanej sumy. V rámci týchto výziev jej môžete tiež pohroziť súdnym konaním alebo exekúciou. Môžete uviesť, že je v jej záujme, aby to uhradila dobrovoľne, pretože inak sa jej dlh bude naďalej zvyšovať o úroky z omeškania a v prípade súdneho konania a exekúcie aj o nemalé trovy.

V niektorých prípadoch dlžníci pod tlakom výziev dlžnú sumu uhradia. Pokiaľ však zostanú spomenuté mimosúdne výzvy bezúspešné, do úvahy pripadá už len súdne konanie.

Trápi vás "Výzva na vrátenie pôžičky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výzva na vrátenie pôžičky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.