Máte
otázku?

Žaloba na vrátenie pôžičky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Nitra

Otázka: Žaloba na vrátenie pôžičky

Dobrý deň, zaujíma ma výška úroku, ktorý môžem v Slovenskej republike žiadať od protistrany, s ktorou som uzavrel zmluvu o pôžičke. Protistrana vrátila istú časť pôžičky s jednoročným oneskorením oproti zmluve a ďalšiu časť pôžičky stále zadržiava. Na mimosúdnu dohodu protistrana nechce pristúpiť, takže budem nútený obrátiť sa na súd. Môžete mi, prosím, v tomto poradiť? Ďakujem, Petro.

Odpoveď: Žaloba na vrátenie pôžičky

Dobrý deň, výška úroku z omeškania závisí od obdobia, kedy sa dlžník dostal do omeškania. 

Výška úroku závisi od úrokovej sadzby ECB (Europskej centralnej banky).

Pre vypocet mozete pouzit stranku www.akvok.sk.

S vymozenim urokov Vam mozeme pomoct, zastupovanie Vas nebude stat nic, spiseme za Vas zalobu, zastupime Vas na sude. Nasu odmenu budeme pozadovat od dlznika.

Trápi vás "Žaloba na vrátenie pôžičky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Žaloba na vrátenie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, zaujímalo by ma, či je reálna možnosť, že ak podám žalobu o vrátenie peňazí a náhodou skončí rozsudkom v môj prospech, dostanem späť peniaze, ktoré som požičala. Dostala som totiž informáciu, že dlžník už má niekoľko exekúcií a nedisponuje bankovým účtom, na ktorý som mu poslala peniaze. V zmluve som uviedla, že pôžičku posielam na bankový účet s číslom xxxxx, ktorý si dlžník určil ako účet na príjem pôžičky. Myslím si však, že aj v prípade exekučného konania nebude čo zabrať, keď nemá nič na svoje meno. Zdá sa, že všetko je na meno jeho detí alebo manželky. Ako teda v takom prípade môžem vymôcť svoje peniaze? Ďakujem.

Odpoveď: Žaloba na vrátenie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 20.08.2022)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku je potrebné uviesť, že aj keď v súčasnosti má dlžník exekúcie, z vašej strany je potrebné zabezpečiť, aby vaša pohľadávka sa nepremlčala, lebo premlčacia doba je len tri roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Nepíšete v otázke kedy ste mu peniaze požičali a kedy mal tieto peniaze vrátiť, či už v splátkach alebo v celosti naraz. Ak ich mal splatiť naraz v celosti k určitému dátumu, potom k tomuto treba /zjednodušene povedané/ prirátať tri roky a do tohto dátumu podať žalobu na súd. Bez exekučného titulu by ste sa nemohli obrátiť na súdneho exekútora.

Otázka súčasných exekúcii : tu je možnosť zo strany exekútorov postupovať podľa exekučného poriadku a žiadať úhradu dlhu od osôb, na ktoré dlžník previedol svoj majetok v súlade s ust. §  42a/ a nasl. Občianskeho zákonníka. Dlžník raz pôjde aj do dôchodku a tu je tiež možnosť zrážok z dôchodku.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Žaloba na vrátenie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, môj známy mi dlhuje veľký obnos peňazí, ale mám dôkazy len na sumu 2 575 eur. Máme notársky potvrdený splátkový kalendár. Dohodli sme sa na mesačných splátkach výške 150 eur, a to ešte koncom roka 2019. Zatiaľ mi zaplatil len štyri splátky. Existuje ešte nejaký spôsob, ako túto situáciu riešiť? Vopred ďakujem za Vašu radu a odpoveď.

Odpoveď: Žaloba na vrátenie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 01.02.2022)

Dobrý deň,

najskôr by bolo nevyhnutné posúdenie vymáhateľnosti Vášho nároku, teda či viete preukázať, že k odovzdaniu peňazí došlo, kedy, akým spôsobom, a za akým účelom. Tiež by bolo nutné ustáť právny titul, z ktorého Vám druh peniaze dlhuje (napr. či sa dá vzťah posúdiť ako pôžička, alebo bezdôvodné obohatenie a i.). Ak ste medzi sebou neuzatvorili písomnú zmluvu, unesenie dôkazného bremena by bolo trochu náročnejšie. Vo Váš prospech však je, že z jeho strany došlo k čiastočnému splateniu dlhu. Súdne konanie je však časovo a finančne náročné, preto odporúčam najskôr Vašu situáciu posúdiť advokátom. Ten najlepšie zhodnotí úspešnosť prípadného sporu a dokáže Vám založiť stratégiu procesného útoku tak, aby ste v spore úspešná. Samozrejme, situácia by závisela aj od procesnej obrany Vášho druha ako žalovaného.


Podotázka: Žaloba na vrátenie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Požičala som svojmu švagrovi 1 700 eur. Spísali sme k tomu čestné prehlásenie a overili podpisy. V banke sme nastavili trvalý príkaz, pomocou ktorého sa zaväzal túto sumu splácať pravidelnými mesačnými splátkami. Po krátkom čase však túto dohodu nedodržal a prestal splácať. Môžem túto dlžobu postúpiť na súd?

Odpoveď: Žaloba na vrátenie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 11.05.2021)

Dobrý deň,
záleží, čo presne je v tom čestnom prehlásení uvedené a či máte doklad o odovzdaní peňazí. Pri pôžičke sa musí preukázať, že ste reálne odovzdali peniaze. Ak to preukážete (napr. aj vyhlásením v čestnom prehlásení), tak potom by teoreticky bolo možné dlh vymáhať. Lepšie by však bolo mať napr. potvrdenie o bankovom prevode, že ste mu ich požičali. Pretože ak by poprel, že to nie je pravda, Vy musíte preukázať, že ste mu peniaze dali. Tiež je potrebné skúmať premlčanie. Či náhodou Váš nárok nie je premlčaný. Pri pôžičke sú to 3 roky od splatnosti (od kedy mal dlh vrátiť). Ak by súd posúdil vec ako bezdôvodné obohatenie, potom je premlčanie len 2 roky, od kedy ste peniaze poskytli. V posledný deň premlčacej doby musí byť žaloba na súde. Ak dobrovoľne dlh nechce vrátiť a viete preukázať odovzdanie peňazí a nárok nie je premlčaný, potom by som zvážil to, že podáte žalobu.


Trápi vás "Žaloba na vrátenie pôžičky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Žaloba na vrátenie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, môj syn v období 08/2017 požičal svojmu kamarátovi 1000 €. Doposiaľ mu vrátil len 300 € a nedarí sa mu dostať k zostatku. Existuje iba facebooková komunikácia o tejto pôžičke, ale bez stanovenia lehoty na vrátenie. Kamarát mu stále píše, že peniaze vráti každý týždeň, avšak zatiaľ tak neurobil. Rád by som sa opýtal, či je možné takúto komunikáciu uznávať na súde a či nebude problém z dôvodu, že nebola stanovená lehota na vrátenie. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Žaloba na vrátenie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 19.04.2018)

Dobrý deň, aj komunikácia zo sociálnych sietí môže byť v súdnom konaní použitá ako dôkaz. V prípade, že nebola medzi nimi dohodnutá splatnosť pôžičky, postupuje sa podľa Občianskeho zákonníka, kedy musí dlžník vrátiť svoj dlh prvý deň po výzve veriteľa na vrátenie. Vzhľadom na to, že dlžník už uhradil 300,- € je zrejmé, že akási dohoda medzi nimi bola, ale zatiaľ plnil iba čiastočne. Možno z komunikácie by vyplynulo, že ho už Váš syn opakovane vyzýval. Problematickejším v takýchto prípadoch však býva preukázať reálne odovzdanie peňazí dlžníkovi. Pri zmluve o pôžičke je totiž veľmi dôležité, aby veriteľ vedel preukázať odovzdanie peňazí dlžníkovi. Zmluva o pôžičke je totiž tzv. reálny kontrakt, ktorý vznikne až okamihom odovzdania peňazí. Preto bude potrebné vo veci Vášho syna skúmať to, akým spôsobom odovzdal dlžníkovi peniaze, a či disponuje relevantným dôkazom, ktorý sa dá odovzdanie peňazí preukázať.


Podotázka: Žaloba na vrátenie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu. Bola som žalovaná o vrátenie dlžnej sumy pôžičky vo výške 1500 eur s príslušenstvom. Snažila som sa splatiť svoj dlh výšky pôvodnej 2100 eur v rámci svojich možností a v nasledujúcich splátkach: 19. 5. 2016 - 50 eur; 31. 8. 2016 - 350 eur; 10. 11. 2016 - 200 eur; 14. 2. 2017 - 80 eur; 16. 3. 2017 - 35 eur; 12. 4. 2017 - 150 eur; 14. 7. 2017 - 150 eur. Tým som zaplatila sumu 1085 eur z celkovej dlhu 2100 eur. Žalobca ma žaloval na sumu 1500 eur s príslušenstvom. Je dôležité poznamenať, že som sa televónnym hovorom dozvedela o výške trov konania, ktoré je na moje náklady. Tá predstavovala sumu 90 eur, ktorú som prirátať k žalovanej sume (1500 + 90 eur = 1590 eur). Dňa 12. 9. 2017 som teda hotovostným vkladom vložila sumu 1590 eur na účet žalobcu. Týmto vznikol môj preplatok na dlhovanej čiastke: 2100 eur - 1085 eur - 1500 eur = - 415 eur. Žalobca mi dňa 14. 9. 2017 vrátil bankovým prevodom časť preplatku v sume 165 eur, ktorú si svojvoľne znižovala o sumu 250 eur. Tá nebola predmetom sporu a bol poskytnutá ako protihodnota za dlh, ktorý vznikol mne ako žalovanej, voči jej zverencovi. Môj otázkou je - má žalobca právo si svojvoľne znižovať výšku preplatku vo svoj prospech sumou, ktorá nebola predmetom sporu?

Odpoveď: Žaloba na vrátenie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 30.09.2017)

Dobrý deň, už priamo v súdnom konaní ste mali namietať, že Váš dlh nepredstavuje sumu vo výške 1.500,- €, tak ako to žaluje žalobca a mali ste predložiť dôkazy o tom, že ste jej dlh vo výške 1.085,- € splatili.

V takom prípade by súd konanie v zaplatenej časti 415,- € zastavil a rozhodoval iba o dlžnej sume 1.015,- €.

Tým by nemohol vzniknúť žiadny preplatok na Vašom dlhu.

Ak ste však mali i ďalšie dlhy voči tejto osobe mohla preplatok dlhu použiť na započítanie a vrátiť Vám iba zvyšok.

Muselo však ísť o dlh voči tej istej osobe. Tento dlh nemusel byť ani predmetom súdneho sporu. Inak Vám mala celý preplatok, ktorý vznikol nedopatrením v súdnom konaní (tým, že ste nenamietali výšku žalovanej sumy) vrátiť. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Žaloba na vrátenie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Žaloba na vrátenie pôžičky. Dobrý deň, chcem sa, prosím, informovať na základe zmluvy o pôžičke, v ktorej je uvedené, že dlžník má uhradiť splátku do 15.11.2016. Dlžník ešte neuhradil nič. Aký je, prosím, postup, keď sa neuhradením jednej splátky stáva splatný celý dlh? Ako dlho trvá proces podania žaloby a následného vymáhania? Zatiaľ by som sa chcel len informovať, mám zmluvu o pôžičke a aj uznanie dlhu. Ďakujem za odpoveď. Lukáš

Odpoveď: Žaloba na vrátenie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 21.11.2016)

Dobrý deň, to, koľko trvá proces závisí od toho, ako máte spracovanú zmluvu. Ak nám ju pošlete, pozrieme sa ňu zadarmo a odpovieme na Vašu otázku a zároveň Vám odporučíme ďalší postup.


Trápi vás "Žaloba na vrátenie pôžičky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Žaloba na vrátenie pôžičky (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám problém. Vziať som si pôžičku z Providentu. Mal som tam dlh, ktorý som už raz vyrovnal priamo vkladom na účet uvedený v zmluve. Dnes mi prišiel dopis z centrálného vymáhania pohľadávok, že mám splatiť dlžnú sumu približne 520 eur, pričom som im už minulý mesiac zaplatil. Mám aj doklad o zaplatení dlhu aj s úrokmi, čo pred mesiacom predstavovalo 450 eur.

Odpoveď: Žaloba na vrátenie pôžičky

(odpoveď odoslaná: 22.12.2015)

Dobrý deň, v danom prípade Vám odporúčam kontaktovať Vášho veriteľa. V prípade, že medzičasom došlo k zmene veriteľa, obráťte sa na toho, na ktorého bola Vaša pohľadávka postúpená. Oznámte, že ste celý svoj dlh riadne uhradili a zašlite im kópiu dokladu o jeho zaplatení. V prípade, že veriteľ bude naďalej trvať na úhrade, domáhajte sa udania dôvodu, na základe ktorého tak postupujte. Pravdepodobne došlo k pochybeniu, pri ktorom nesprávne zaúčtovali Vašu platbu. Napriek tomu Vám odporúčam ešte raz prekontrolovať, či ste riadne splnili všetky záväzky, ktoré vyplývali zo zmluvy o pôžičke. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Žaloba na vrátenie pôžičky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.