Máte
otázku?

Výška ručenia za dlhy poručiteľa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Nitra

Otázka: Výška ručenia za dlhy poručiteľa

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, do akej výšky zodpovedám za dlhy poručiteľa? Na vašej stránke v jednej z vašich odpovedí uvádzate, že "Ak by ste aj nadobudli dedičstvo po poručiteľovi, v zmysle ustanovenia § 470 ods. 1 Občianskeho zákonníka ste chránení. Ak sú totiž dlhy poručiteľa vyššie ako jeho majetok, vy ako dedič zodpovedáte iba do výšky hodnoty nadobudnutého dedičstva." Z iných zdrojov som sa však dozvedela: "Dedič zodpovedá do výšky hodnoty nadobudnutého dedičstva za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli po poručiteľovej smrti. To znamená, že spolu s majetkom môžete po poručiteľovi zdediť aj dlhy, za ktoré zodpovedáte až do výšky ich hodnoty vyjadrenej v peňažných prostriedkoch." Môžete mi, prosím, túto vec vyjasniť? Zodpovedá dedič do výšky majetku poručiteľa alebo do výšky jeho dlhov? Ďakujem. Andrea Csirke

Odpoveď: Výška ručenia za dlhy poručiteľa

Dobrý deň, 

Na stránke slovensko.sk to majú nesprávne. Zodpovedáte za dlhý iba do výšky nadobudnutého dedičstva, pretože inak by to ustanovenie nedávalo zmysel ak by ste mali zodpovedať za dlhy do ich výšky a nebola by tam žiadna ochrana dediča.

Pripájam znenie zákona z ktorého to vyplýva (paragraf 470 ods.1 OZ): 

"Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou."

 

Trápi vás "Výška ručenia za dlhy poručiteľa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výška ručenia za dlhy poručiteľa (Dedičské právo)

Dobrý deň, Mám problém s exekúciou, ktorá je voči mne vedena v druhom rade ako poručník. Exekútor od mňa stále vymáha dlh, ktorý som už ale uhradil do výšky svojho dedičského podielu (1/3). Tvrdí, že v tejto exekúcii nie je možné deliteľné plnenie. Môže exekútor vymáhať od mňa aj čiastky, ktoré majú uhradiť moji súrodenci?

Odpoveď: Výška ručenia za dlhy poručiteľa

(odpoveď odoslaná: 16.04.2021)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí ust. § 470 Obč. zákonníka  :

"(1/ Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.

(2) Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak je vás viac dedičov, potom dedičia zodpovedajú za dlhy poručiteľa od výšky ceny zdedeného majetku avšak až po odpočte primeraných nákladov spojených s pohrebom. Prijatie dedičstva nemôže byť dedičovi na škodu, teda aby jeho postavenie ako dediča prijatím dedičstva sa nezhoršilo.
Ak je váš viac dedičov, za dlhy otca ako poručiteľa zodpovedajú aj vaši súrodenci ako dedičia.
Exekútor o tomto zákonnom ustanovení má vedomosť a preto ho odkážte na uvedené zák. ustanovenie. Súčasne oznámte ostatným dedičom, aby uhradili dlh za poručiteľa podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli. Dedičia zodpovedajú za dlhy poručiteľa do výšky ceny zdedeného majetku, avšak nie iba zdedeným majetkom, ale celým svojim majetkom do uvedenej ceny zdedeného majetku.
 
Citujeme z NS SR, sp. zn. 2 M Cdo 12/2012 :
 
" Ak k vyporiadaniu dlhu dohodou medzi dedičmi  a veriteľom nedôjde, spôsob, akým zodpovedajú za poručiteľove dlhy vyplýva priamo z ustanovenia § 470 ods. 2 Občianskeho zákonníka. Ide o delenú zodpovednosť, podľa ktorej zodpovedajú za dlhy v pomere k hodnote, v akej nadobudli dedičstvo (zodpovednosť má iba ten dedič, ktorý skutočne dedičstvo nadobudol). Pre určenie pomeru, v akom dedič zodpovedá za každý dlh poručiteľa, je preto postačujúce, ak rozhodnutie  o dedičstve obsahuje rozdelenie majetkových práv poručiteľa medzi dedičmi a hodnotou týchto práv. Skutočnosť, vakom rozsahu dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa  a teda vakom rozsahu prechádzajú na neho povinnosti poručiteľa, je zrejmá z rozhodnutia súdu  o dedičstve alebo  z osvedčenia o dedičstve vydaného notárom bez ohľadu na to, či veriteľ do dedičstva pohľadávku prihlásil  a či v rozhodnutí bol  tento dlh  v súpise pasív uvedený."

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výška ručenia za dlhy poručiteľa (Dedičské právo)

Dobrý deň, obdržal som rozhodnutie o zastavení dedičského konania. Mama nemala žiaden majetok, len dlhy. Neexistuje však písomné potvrdenie o tom, že sme sa vzdali dedičstva, pretože nám bolo povedané, že nemáme čo odmietnuť, keďže mama žiaden majetok nemala. Môžu nás potom jej veritelia obťažovať kvôli jej dlhom? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výška ručenia za dlhy poručiteľa

(odpoveď odoslaná: 18.04.2018)

Dobrý deň. V rámci dedičského práva platí zásada, že dedičia zodpovedajú za dlhy poručiteľa len v rozsahu hodnoty zdedeného majetku (uvedené vyplýva z ustanovenia § 470 Občianskeho zákonníka). Preto ak ste nezdedili nič, v zásade za poručiteľove dlhy nezodpovedáte.

Navyše ak bolo dedičské konanie zastavené pre nemajetnosť poručiteľa, vo svojej podstate ani nedošlo k dedeniu, a teda ani v tomto prípade nezodpovedáte za poručiteľove dlhy.

Vychádzajúc z uvedených skutočností usudzujem, že veriteľa Vašej zosnulej matky (poručiteľky) nemajú voči Vám ani voči iným potenciálny dedičom žiadne nároky.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výška ručenia za dlhy poručiteľa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.