POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako vymáhať zaplatenie splátok dlhu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Prešov

Otázka: Ako vymáhať zaplatenie splátok dlhu?

Dobrý deň. Rád by som sa Vás požiadal o radu. Vyžičal som 500 € známemu s tým, že mi za ne kúpi notebook a zvyšok si nechá. Notebook však nekúpil a peniaze mi nevrátil. Dohoda bola len ústna, bez dohodnutých úrokov. Dlžník však sľúbil, že v prípade oneskorenia vráti 700 €. Peniaze mi nevrátil ani v dohodnutej lehote. V písomnom uznaní dlhu z dňa 21. 2. 2015 uznal dlh vo výške 700 €. Dohodli sme sa, že mi každý mesiac bude splácať dlh po 100 € do 25. dňa mesiaca. Akýkoľvek spor sa bude riešiť pred rozhodcovským súdom a v prípade oneskorenia zaplatí úroky z oneskorenia podľa zákona. Nebola zmluvne dohodnutá strata výhody splátok. Čo by ste mi poradili v tejto situácii? Mám v pláne napísať predžalobnú výzvu. Je potrebné požadovať splatenie každej súrocnej splátky osobitne, ako aj každého úroku osobitne? Je potrebné poslať doporučený list a žiadať aj doručenku? Alebo je pri dokazovaní dostatočná len fotokópia listu s dokladom o podaní? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako vymáhať zaplatenie splátok dlhu?

Dobrý deň, podľa § 565 Občianskeho zákonníka, ak ide o plnenie v splátkach, môže veriteľ žiadať o zaplatenie celej pohľadávky pre nesplnenie niektorej splátky, len ak to bolo dohodnuté alebo v rozhodnutí určené. Toto právo však môže veriteľ použiť najneskôr do splatnosti najbližšie nasledujúcej splátky. V opačnom prípade môže veriteľ žiadať splnenie len tej ktorej splátky, ktorá sa stala splatná, čo je aj Váš prípad. Vzhľadom na to, že Vám dlžník písomne uznal peňažný záväzok čo do dôvodu i výšky, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď k uznaniu došlo; ak bola však v uznaní uvedená lehota na plnenie, plynie premlčacia doba od uplynutia tejto lehoty. Rovnaká premlčacia doba platí aj pre jednotlivé splátky, na ktoré bolo plnenie v uznaní práva rozložené; premlčacia doba sa pri jednotlivých splátkach začína odo dňa ich zročnosti. To znamená, že v prípade omeškania so splátkou, máte právo uplatňovať aj úrok z omeškania pri každej splátke zvlášť, a to od prvého dňa po dni splatnosti, teda 26. dňa v mesiaci. Pred vymáhaním svojho nároku na súde nie ste povinný dlžníka vyzývať na splatenie, predmetná výzva však môže pre povinnú osobu predstavovať poslednú možnosť, ako sa vyhnúť súdnemu resp. rozhodcovskému konaniu, v dôsledku čoho, v častých prípadoch, svoj záväzok zaplatí. Ak tak plánujete urobiť, postačí Vám výzvu adresovať ako doporučenú zásielku (s podacím lístkom).

Trápi vás "Ako vymáhať zaplatenie splátok dlhu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako vymáhať zaplatenie splátok dlhu? (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám otázku: od jedného pána som si kúpil sedačku, ktorá stála 700 eur. Vyhotovili sme zmluvu a navyše sme mu zaplatili sumu 1 400 eur na splátky. Splatnosť sme mali do pätnásteho dňa každého mesiaca. Stalo sa nám, že sme zaplatili niekoľko dní po termíne, avšak sedačku sme úplne splatili. Teraz nám za omeškanie výplaty pýta ešte 650 eur navyše. Nevíme, čo máme robiť, ani kam sa obrátiť. Môžete nám prosím poradiť?

Odpoveď: Ako vymáhať zaplatenie splátok dlhu?

(odpoveď odoslaná: 24.04.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste od kupujúceho kúpili sedaciu súpravu v hodnote 700 €, máte aj zmluvu, ale spolu ste navyše zaplatili  1400 €.  Teda v podstate za sedaciu súpravu v hodnote 700 € ste zaplatili 1400 €, takto sme to pochopili. Z otázky ďalej usudzujeme, že kupujúcim je fyická osoba - nepodnikateľ, teda nejedná sa o spotrebiteľskú zmluvu. Neuvádzate žiadne dátumu podpísania zmluvy, to, či máte dokaldy o úhrade splátok.

Ak ste uhradili už sumu 1400 €, nič viac predávajúcemu neuhradzujte, lebo ste sa dohodli na splátkach a naviac zo strany predávajúceho by sa mohlo jednať aj o úžeru v zmysle ust. §  39a/ Obč. zákonníka :

 

"Úžera
Neplatný je právny úkon urobený fyzickou osobou nepodnikateľom, pri ktorom niekto zneužije tieseň, neskúsenosť, rozumovú vyspelosť, rozrušenie, dôverčivosť, ľahkomyseľnosť, finančnú závislosť alebo neschopnosť plniť záväzky druhej strany a dá sebe alebo inému sľúbiť alebo poskytnúť plnenie, ktorého majetková hodnota je vzhľadom na vzájomné plnenie v hrubom nepomere."

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako vymáhať zaplatenie splátok dlhu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.