Máte
otázku?

Vyhrážanie sa zabitím od bývalého partnera


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Vyhrážanie sa zabitím od bývalého partnera

Dobrý deň, môj bývalý partner, s ktorým mám dve deti, sa mi aj môjmu terajšiemu priateľovi vyhráža zabitím. Neustále dostávam od neho SMS a telefonáty. Je závislý na drogách a alkohole. Z obáv, že by sa niečo mohlo prihodiť deťom, som mu zakázala stretávať sa s nimi. Nemá dokonca ani miesto, kam by si ich mohol vziať a keď si ich aj zobral, vrátil ich po pár hodinách. Prestal mi platiť dohodnuté výživné a nedá sa naňho spoľahnúť - vždy uprednostnil alkohol pred deťmi. Niekedy prišiel pod vplyvom alkoholu. Vyhovoroch z neho chodiť do môjho bytu. Jeho vyhrážky, nadávky a urážky neustále pokračujú. Už som mu aj pohrozila políciou, ale nepomohlo to. Staršieho syna nahovára proti mne, keď s ním telefonuje. Syna sa ani neopýta, ako sa má, iba sa stále pýta na mňa. Včera v noci mi alkoholizovaný a pod vplyvom drog prišiel búchať na dvere a chcel ma násilím vytiahnuť z bytu. V poslednej chvíli sa mi podarilo dvere zabuchnúť a zamknúť, ale búchanie neprestávalo, až kým som mu nepohrozila, že zavolám políciu. Odišiel, ale odvtedy mi neustále volá a píše. Dnes som hovor zdvihla a počula som iba ďalšiu vyhrážku, ako ma zabije, keď pôjdem z práce domov. Trvá to už 5 mesiacov a ja už nevládzem. Bojím sa chodiť von, aj do práce. Vyhráža sa mi, že si ma niekde počká. Chcem sa opýtať, môžem naňho podať trestné oznámenie? Ak áno, ako na to bude reagovať polícia? Bude to iba prečin s pokutou alebo začnú situáciu aj reálne riešiť? Môžem použiť jeho správy a nahrávky telefonátov ako dôkaz? Mám nejakú šancu, aby sa to skončilo niečím viac ako iba pokutou? Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Vyhrážanie sa zabitím od bývalého partnera

Dobrý deň, áno, môžete podať trestné oznámenie. Veľmi dôležité je, aby ste trestné oznámenie podložili aj dôkazmi, to znamená sms-kami mailami a prípadne uviedli aj svedkov, ktorí počuli, že sa takto vyhrážal. Ide o vážne okolnosti a preto by to nemalo skončiť iba pokutou. Nebezpečné vyhrážanie sa je trestným činom.

Okrem toho by som odporúčal podať aj návrh na zákaz styku s deťmi, v ktorom uvediete práve to, že sa Vám vyhráža smrťou, používa alkoholické nápoje vo veľkom rozsahu a ďalšie okolnosti.

Pokiaľ to nebudete riešiť, bude sa to iba stupňovať. Vy nie ste povinná s ním komunikovať.

Keby sa čokoľvek stalo, napíšte nám, poradíme Vám čo ďalej.

Trápi vás "Vyhrážanie sa zabitím od bývalého partnera" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyhrážanie sa zabitím od bývalého partnera" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.