Máte
otázku?

Ako sa brániť nebezpečnému vyhrážaniu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Ako sa brániť nebezpečnému vyhrážaniu

Dobrý deň, rád by som sa poradil. Bývalý partner mojej priateľky sa jej vyhráža zabitím, tvrdiac, že niečo urobí sebe aj jej rodine. Spoločne rekonštruovali rodičovský dom mojej priateľky a teraz hrozí, že všetko podpáli alebo zničí. Vulgárne na ňu nadáva a násilím vniká do domu, hoci tam nemá ani trvalý, ani prechodný pobyt. Ona sa už strachuje z toho, čo by mohol urobiť. Avšak má strach podať trestné oznámenie alebo zavolať políciu, pretože on je zamestnaný v štátnej správe ako policajt a tvrdí, že proti nemu nebude podniknuté žiadne konanie. Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť nebezpečnému vyhrážaniu

Dobrý deň,

na základe Vami uvedeného skutkového stavu možno dôvodne predpokladať, že bývalý priateľkin partner sa svojím konaním dopúšťa trestného činu nebezpečného vyhrážania (podľa § 360 Trestného zákona) ako aj porušovania domovej slobody (podľa § 194 Trestného zákona).

Podľa § 360 Trestného zákona sa trestného činu nebezpečného vyhráženia kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu. Vami popísaný skutkový stav v časti v ktorej opisujete, ako sa bývalý priateľkin partner vyhráža Vašej priateľke zabitím v spojení s tým, že jej inak závažne ublíži ako aj jej rodine by bolo možné subsumovať pod uvedenú skutkovú podstatu trestného činu nebezpečného vyhrážania.

Čo sa týka opísaného konania bývalého partnera spočívajúceho v neoprávnenom vnikaní do nehnuteľnosti - rodinného domu, možno uviesť, že v prípade, ak je tento rodinný dom obývaný a je niečím bydliskom (čo podľa Vášho opisu v danom prípade je), môže sa týmto konaním bývalý priateľkin partner dopúšťať trestného činu porušovania domovej slobody. Tohto trestného činu sa totiž dopustí ten, kto neoprávnene vstúpi do obydlia iného alebo tam neoprávnene zotrvá.

Vzhľadom na intenzitu a povahu konania bývaleho priateľkinho partnera Vám jednoznačne možno odporúčiť podanie trestného oznámenia. 

Čo sa týka možných obáv z prešetrovania prípadného podaného trestného oznámenia vzhľadom na skutočnosť, že bývalý priateľkin partner je policajt, k tomuto možno uviesť a odporučiť Vašej priateľke podať trestné oznámenie nie na polícii, ale na príslušnej prokuratúre. Rovnako nad nad každou trestnou vecou (aj takou, v ktorej jednotlivé úkony budú vykonávať príslušníci Policajného zboru) vykonáva dozor dozorujúci prokurátor. Úlohou dozorujúceho prokurátora je napríklad to, aby v prípade, ak policajt nejaký úkon nevykoná, prípadne vydá nesprávne rozhodnutie, tieto úkony vykonal sám prokurátor alebo ich prikázal vykonať inému policajtovi, rovnako prokurátor je oprávnený nesprávne rozhodnutia policajta zrušiť (§ 230 v spojení s § 10 ods. 1 Trestného poriadku). Na základe uvedeného preto možno uviesť, že obavy Vašej priateľky možno takýmto postupom do značnej miery eliminovať.

Pre úplnosť síce možno uviesť, že Vaša priateľka má síce možnosť domáhať sa svojej ochrany napríklad aj prostredníctvom inštitútov civilného sporového konania, a to podaním návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorým by sa bývalému partnerovi Vašej priateľky určil zákaz nepribližovať sa k nej na určitú vzdialenosť a ani ju žiadnym spôsobom nekontaktovať, avšak museli by ste preukázať, že jej telesná alebo duševná integrita môže byť jeho konaním ohrozená, a to v civilnom sporovom konaní. Je ale potrebné uviesť, že uplatnenie inštitútov civilného sporového konania kladie na strany konania zvýšené nároky, nakoľko súd je v týchto prípadoch do značnej miery viazaný len dôkazmi a návrhmi strán konania a v zásade nevykonáva žiadne úkony z vlastnej iniciatívy. Toto ale neplatí v prípade trestného konania, kde sú orgány činné v trestnom konaní povinné konať o ďalšom podanom trestnom oznámení a vykonávať úkony z vlastnej iniciatívy, ktoré sú potrebné pre náležite objasnenie a preskúmanie veci.

Trápi vás "Ako sa brániť nebezpečnému vyhrážaniu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa brániť nebezpečnému vyhrážaniu (Trestné právo)

Dobrý večer, mám otázku o tom, ako sa brániť, keď občan dediny, kde tiež bývame, chodí pred náš dom a oplzlo nadáva na môjho manžela, pričom ho obviňuje z krádeže, čo nie je pravda. Ako by sme sa mali brániť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť nebezpečnému vyhrážaniu

(odpoveď odoslaná: 03.03.2022)

Dobrý deň,
v tomto prípade mohlo dôjsť k porušeniu osobnostných práv Vášho manžela, ktoré sú chránené podľa ustanovenia § 11 a nasledujúce Občianskeho zákonníka. Ak o niekom totiž šírite nepravdivé informácie, môžete zasiahnuť do jeho práva na ochranu dobrého meno, povesti... Ak to robí týmto verejným spôsobom, kedy to môžu počuť aj susedia a môže sa to šíriť... sú následky vážnejšie.

Ako prvé by som odporúčal vyzvať ho mimosúdne, aby upustil od protiprávneho konania. Ak tak nespraví a bude pokračovať vo vykrikovaní, je možné voči nemu podať aj žalobu a žiadať napríklad verejné ospravedlnenie. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako sa brániť nebezpečnému vyhrážaniu (Trestné právo)

Dobrý deň, Prosím o radu. Máme v bytovom dome konfliktného suseda. Dnes mi prišiel povedať, že mám auto preparkovať zozadu bytovky, pretože ráno, keď idem do práce o 5:50, rušího nastartovanie a jeho chlapec sa od toho búdzi, až ledva stojí na nohách. Tvrdil tiež, že ak tak nespravím, dá mi auto ukradnúť alebo podpáliť. Neviem, čo od neho čakať, je to nerozvážna osoba. Ako sa mám poistiť? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Ako sa brániť nebezpečnému vyhrážaniu

(odpoveď odoslaná: 13.01.2021)

Dobrý deň,
uvedené konanie by sa dalo vyhodnotiť ako trestný čin nebezpečného vyhrážania. Prvá možnosť je skúsiť parkovať inde a nehrotiť situáciu. Druhá možnosť je, že môžete podať trestné oznámenie (písomne). Museli by ste mať ale dôkaz, že Vám to povedal. Štartovanie auta je normálna vec, ktorú musí strpieť každý. Istá dávka tolerancie musí byť prítomná aj v týchto prípadoch.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa brániť nebezpečnému vyhrážaniu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.