Máte
otázku?

Úver a dohoda o zúžení BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trnava

Otázka: Úver a dohoda o zúžení BSM

Dobrý deň. Som vydatá, ale chcem si zobrať hypotekárny úver v banke len na svoje meno. V banke mi povedali, že potrebujem dohodu o zúžení BSM. Rada by som sa informovala o tom, ako sa takáto dohoda zostavuje, pretože mi v banke poradili len predbežne ju pripraviť. Keď bude v banke akceptovateľná, potom sa obrátim aj na notára. Chcem predísť zbytočným poplatkom. Neviem, aké informácie má takáto dohoda o BSM obsahovať.

Odpoveď: Úver a dohoda o zúžení BSM

Dobrý deň, pokiaľ ide o úver a dohodu o zúžení BSM, uvádzame nasledovné: v zmysle ustanovenia § 143a Občianskeho zákonníka musím mať dohoda o zúžení bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len „BSM“) formu notárskej zápisnice. Pokiaľ by takáto dohoda nebola uzavretá v zákonom ustanovenej forme, potom by bola podľa ustanovenia § 40 ods. 1 Občianskeho zákonníka absolútne neplatná. Hypotekárny úver si preto budete môcť zobrať výlučne na seba až po tom, čo s manželom uzavriete dohodu o zúžení BSM vo forme notárskej zápisnice. Nákladom vo forme odmeny za spísanie notárskej zápisnice sa preto žiadnym spôsobom nevyhnete. Vzhľadom na skutočnosť, že dohoda musí byť spísaná vo forme notárskej zápisnice, potrebné náležitosti dohody zabezpečí notár. Odporúčam Vám, aby ste notára inštruovali až po predchádzajúcej konzultácii v banke, a to tak, aby presne vedel, za akým účelom sa bude dohoda o zúžení BSM uzatvárať. Banky bežne akceptujú takúto dohodu o zúžení BSM.

Trápi vás "Úver a dohoda o zúžení BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Úver a dohoda o zúžení BSM (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, robí to každý notár? Je možné zúžiť BSM u každého z nich? Máme rovnaký problém ako tá dáma. Viete mi povedať, koľko to približne stojí? Mohli by ste nám s tým prosím pomôcť? Ďakujem.

Odpoveď: Úver a dohoda o zúžení BSM

(odpoveď odoslaná: 20.03.2017)

Dobrý deň. Dohodu o zúžení bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len BSM) by Vám mal vedieť spracovať akýkoľvek notár. Ohľadom ceny za spracovanie sa treba informovať u konkrétneho notára.
Ako advokátska kancelária Vám nemôže spísať notársku zápisnicu o zúžení BSM. Notársku zápisnicu môže spísať iba notár (nie advokát a ani zástupca iného právnického povolania).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úver a dohoda o zúžení BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.