Máte
otázku?

Strata občianskeho preukazu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Trenčín

Otázka: Strata občianskeho preukazu

Dobrý deň, Advokátska kancelária Ficek & Ficeková, keďže neviem svoj problém zatriediť do konkrétnej oblasti práva, obraciam sa na Vás ako na tím. Vo Vašom kolektíve, rovnako ako vo všade vo mojej profesii (mám iné zameranie ako Vy), sú ľudia špecializovaní na konkrétny druh práva. Prosím, aby právnik, ktorý si prečíta túto správu, posúdil, kto vo Vašom kolektíve by mi vedel poradiť v súlade s dohodou a vyjadril sa k môjmu problému. Ďakujem za pochopenie. Svoj problém opisujem nasledovne: Strácam už asi 3 dni občiansky preukaz a neviem, čo sa s ním stalo. Obávam sa jeho zneužitia a neviem, ako mám riešiť túto situáciu a koho (napríklad nejaký úrad, druh polície) mám o tom informovať. V auguste 2013 som už raz stratil občiansky preukaz a celú situáciu riešila štátna polícia. Nadobudol som peňažný trest a bolo mi povedané, že v prípade opakovania bude trest vyšší. Keďže nemám dostatok finančných prostriedkov a poberám aj čiastočný invalidný dôchodok, neviem, ako mám riešiť túto situáciu. Chcel by som tiež vedieť, či je možné "dočasne zablokovať" občiansky preukaz, kým nájdem ten, ktorý sa považuje za stratený. Ďakujem.

Odpoveď: Strata občianskeho preukazu

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku, ku ktorej si dovoľujem zaujať nasledovný právny názor.

práva a povinnosti občanov ako aj orgánov verejnej správy v súvislosti s občianskymi preukazmi upravuje zákon 224/2006 Z.z. o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Uvádzate, že ste občiansky preukaz stratili. Táto skutočnosť je aj dôvodom pre označenie občianskeho preukazu, ako neplatného. Podľa § 10 ods. 1 písm. b) tohto zákona  Občiansky preukaz je neplatný, ak občan stratil občiansky preukaz alebo ak mu bol odcudzený a táto skutočnosť bola ohlásená okresnému riaditeľstvu, ktorémukoľvek útvaru Policajného zboru, zastupiteľskému úradu alebo prostredníctvom portálu ministerstva, alebo ak bol občiansky preukaz na okresné riaditeľstvo, ktorýkoľvek útvar Policajného zboru alebo zastupiteľský úrad odovzdaný ako nález.

Zákon ustanovuje v § 11 aj niekoľko dôležitých povinností:

-  chrániť občiansky preukaz pred zničením, poškodením, stratou, odcudzením a zneužitím,

- požiadať okresné riaditeľstvo o vydanie nového občianskeho preukazu do 30 dní od neplatnosti občianskeho preukazu; ak ide o neplatnosť občianskeho preukazu podľa § 10 ods. 1 písm. b) alebo písm. c) alebo z dôvodu zmeny mena alebo priezviska, môže požiadať aj zastupiteľský úrad a ak ide o vydanie nového občianskeho preukazu podľa § 7 ods. 2 písm. d)najskôr 180 dní pred skončením doby platnosti občianskeho preukazu alebo z dôvodu zmeny trvalého pobytu, môže požiadať aj prostredníctvom portálu ministerstva,

ohlásiť neodkladne stratu alebo odcudzenie občianskeho preukazu okresnému riaditeľstvu alebo zastupiteľskému úradu alebo ktorémukoľvek útvaru Policajného zboru alebo prostredníctvom portálu ministerstva,

Vo Vašej situácii je Vaša zákonná povinnosť bezodkladne potom, čo ste zistili, že došlo k strate občianskeho preukazu, túto skutočnosť oznámiť. Zároveň ste zo zákona povinný do 30 odo dňa neplatnosti (vo Vašom prípade odo dňa straty, pretože aj tá je dôvodom neplatnosti) požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu.

Existuje riziko, že občiansky preukaz môže niekto zneužiť, avšak každý ma zo zákona povinnosť odovzdať nájdený občiansky preukaz príslušným orgánom. Podľa § 12 ods. 1 zákona Každý, kto nájde cudzí občiansky preukaz, je povinný ho neodkladne odovzdať ktorémukoľvek úradu, ktorý občianske preukazy vydáva; môže ho tiež odovzdať príslušníkovi Policajného zboru, príslušníkovi Vojenskej polície, príslušníkovi obecnej polície alebo obci, ktorí sú povinní neodkladne zabezpečiť jeho odovzdanie okresnému riaditeľstvu. Ak občan, ktorému bol vydaný nový občiansky preukaz za stratený alebo odcudzený občiansky preukaz, nájde svoj predchádzajúci občiansky preukaz alebo ho inak získa, je povinný ho odovzdať okresnému riaditeľstvu alebo zastupiteľskému úradu.

V prípade, že občania porušia svoje povinnosti uložené týmto zákonom, môžu sa dopustiť priestupku:

§ 14 Priestupky

(1) Priestupku podľa tohto zákona sa dopustí ten, kto

a) úmyselne použije neoprávnene pozmenený občiansky preukaz alebo zneužije cudzí občiansky preukaz,

b) úmyselne zničí alebo poškodí občiansky preukaz,

c) sa neoprávnene zmocní cudzieho občianskeho preukazu,

d) vykoná alebo si vedome nechá vykonať neoprávnené zmeny v občianskom preukaze,

e) poskytne inej osobe občiansky preukaz na účely jeho zneužitia,

f) prijme občiansky preukaz ako predmet záložného práva alebo ho odoberie pri vstupe do objektu, na pozemok alebo v súvislosti s poskytovaním služieb,

g) sa nedostavil na výzvu okresného riaditeľstva alebo zastupiteľského úradu na vybavenie žiadosti týkajúcej sa občianskeho preukazu,

h) neodkladne neodovzdá občiansky preukaz, hoci je povinný tak urobiť,

i) ani po opakovanej výzve nepredloží doklady potrebné na vydanie občianskeho preukazu,

j) nepožiada o vydanie občianskeho preukazu v lehote určenej týmto zákonom,

k) odovzdá občiansky preukaz ako predmet záložného práva alebo ho odovzdá pri vstupe do objektu, na pozemok alebo v súvislosti s poskytovaním služieb,

l) neodkladne neohlási zničenie, poškodenie, stratu, odcudzenie alebo zneužitie občianskeho preukazu,

m) po lehote uvedenej v § 5a ods. 2 si ani po opakovanej výzve neprevezme občiansky preukaz,

n) poruší povinnosť chrániť občiansky preukaz pred zničením, poškodením, stratou, odcudzením a zneužitím alebo

o) poruší inú povinnosť uvedenú v tomto zákone, ak sa takým konaním sťaží plnenie úloh verejnej správy.

(2) Za priestupky uvedené v odseku 1 písm. a) až e) sa uloží pokuta od 165 eur do 331 eur. Za priestupky uvedené v odseku 1 písm. f) až g) možno uložiť pokutu do 165 eur. Za priestupky uvedené v odseku 1 písm. h) až n) možno uložiť pokutu do 33 eur. Za priestupok uvedený v odseku 1 písm. o) možno uložiť pokutu do 16 eur.

Rozumiem Vašej situácii, avšak pokiaľ bezodkladne neoznámite stratu občianskeho preukazu, riskujete spáchanie priestupku a uloženie pokuty. Čím skôr oznámite stratu, tým skôr sa preukaz bude považovať za neplatný. Rovnako, ak neoznámite stratu Vy, môže sa stať, že občiansky preukaz niekto nájde a oznámi jeho stratu on, čím sa bude tak či tak považovať preukaz za neplatný. Ak by niekto Váš preukaz zneužil, mohol by sa dopustiť priestupku a rovnako za neho byť sankcionovaný.

Trápi vás "Strata občianskeho preukazu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Strata občianskeho preukazu (Správne právo)

Dobrý deň, Nemám občiansky preukaz s čipom a chcel by som nahlásiť jeho stratu. Ako to môžem urobiť?

Odpoveď: Strata občianskeho preukazu

(odpoveď odoslaná: 14.08.2021)

Dobrý deň,
treba ísť na najbližšie oddelenie PZ SR a nahlásiť stratu, prípadne zavolajte na 158 a nahláste stratu. Následne na príslušnom oddelení si vybavte čo najskôr nový OP.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Strata občianskeho preukazu (Správne právo)

Dobrý deň, stratil som občiansky preukaz, ale zatiaľ som to nenahlásil na políciu. Stačí, ak si ho pôjdem vybaviť ako nový zajtra a dám im tam vedieť? Ďakujem.

Odpoveď: Strata občianskeho preukazu

(odpoveď odoslaná: 22.06.2021)

Dobrý deň,

ak ste stratili občiansky preukaz, máte povinnosť túto skutočnosť bezodkladne ohlásiť buď osobne okresnému riaditeľstvu alebo ktorémukoľvek útvaru PZ, alebo ak ste mali občiansky preukaz s čipom tak aj elektronicky prostredníctvom osobitnej služby, ktorú nájdete na internete. Neuviedli ste, kedy ste doklad stratili. Avšak nahlásenie straty občianskeho preukazu je dôležité urobiť bezodkladne, najlepšie hneď ako zistíte, že ste doklad stratili, pretože až momentom tohto nahlásenia sa stáva doklad neplatným. Navyše, ak ste si túto povinnosť nesplnili neodkladne, hrozí Vám pokuta z priestupku vo výške do 33,- €. Odporúčam Vám čo najskôr informovať o strate Vášho občianskeho preukazu útvar PZ a vybaviť si nový doklad.


Podotázka: Strata občianskeho preukazu (Správne právo)

Dobrý deň, JUDr. Milan Ficek. Mám otázku. Riešime kúpu bytu. Kúpno-predajnú zmluvu sme už overili aj u notára, ktorý zmluvu posiela ďalej na kataster. Problém je však v tom, že predchádzajúci deň som stratila občiansky preukaz. Hneď zajtra budem musieť nahlásiť stratu občianskeho preukazu na polícii. Môže to byť veľký problém? Ďakujem.

Odpoveď: Strata občianskeho preukazu

(odpoveď odoslaná: 08.02.2019)

Dobrý deň, 

stratu OP treba obratom nahlásiť na polícii, odporúčam túto skutočnosť nahlásiť aj banke a inštitúciam, kde k disponovaniu je treba občiansky preukaz.

Pokiaľ bol podaný návrh na kataster, problém nie je, v čase keď Vám bude zaslané rozhodnutie o povolení vkladu, predpokladáme, že už budete mať nový OP. 

Katastrálny odbor zasiela rozhodnutia na Vaše meno, kde v kolónke adresát nie je uvedené Vaše číslo OP.

 


Trápi vás "Strata občianskeho preukazu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Strata občianskeho preukazu (Správne právo)

Dobrý deň, JUDr. Milane Ficek, potreboval by som vedieť, či mám zablokovaný občiansky preukaz. Poslal som email na slovenskú ambasádu v Londýne a po mesiaci som ho našiel doma.

Odpoveď: Strata občianskeho preukazu

(odpoveď odoslaná: 09.12.2018)

Dobrý večer, 

na tomto linku nájdete info :http://www.minv.sk/?stratene-a-odcudzene-doklady - stratené a odcudzené doklady.

Ak sa tam nenájdete, oznámte Veľvyslanectvu SR v Londýne, že OP ste našli.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Strata občianskeho preukazu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.