Máte
otázku?

Splátkový kalendár pri dlhu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Splátkový kalendár pri dlhu

Dobrý deň, chcela som sa opýtať. V banke mi vzniklo nepovolené prečerpanie, ktoré som neuhradila, a táto záležitosť bola posunutá inkasnému centru "Platiť sa oplatí". Dnes som toto centrum kontaktovala, keďže som našla sms správu, v ktorej mi oznámili, že neevidujú úhradu môjho záväzku. Počas hovoru mi jedna z pracovníčok povedala, že je potrebné tento dlh splatiť do nasledujúceho dňa. Hovor sa však prerušil, tak som volala znovu. Druhá pracovníčka mi potom oznámila, že mi termín splatenia vie posunúť o týždeň. Pokiaľ danú sumu neuhradím, pošlú túto záležitosť na súd a spustia proti mne exekučné konanie. Rada by som sa opýtala, nie je mi dané inkasné centrum povinné po mojej žiadosti vystaviť splátkový kalendár, keďže je pre mňa v súčasnej situácii takmer nemožné uhradiť potrebnú sumu do týždňa? Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár pri dlhu

Dobrý deň, veriteľ (inkasné centrum) nie je povinné pristúpiť na splátkový kalendár. Komunikáciu s pracovníkmi inkasného centra je potrebné brať vždy s rezervou, pretože títo pracovníci majú naučené texty, ktoré opakujú každému jednému dlžníkovi.

Vždy sa snažia vymôcť čo najviac. Pokiaľ budete uhrádzať dlh, vždy do poznámky napíšte, že ide o úhradu istiny, aby Vám nezapočítavali úhradu na úroky alebo zmluvné pokuty. Dlh by sa potom neznižoval.

Dlhh teda splácajte ako môžete. Obyčajne platí, že pokiaľ dlh splácate, veriteľ to nerieši súdnou cestou ale čaká.

Trápi vás "Splátkový kalendár pri dlhu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Splátkový kalendár pri dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, požičali sme peniaze manželom a oni nám ich nesplatili. Hrozia, že sa budú rozvádzať a nechcú nám peniaze vrátiť. Ako by sme mali postupovať? Do januára mali exekúciu. Máme to postúpiť exekútorovi? Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár pri dlhu

(odpoveď odoslaná: 02.09.2022)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku uvádzame, že postúpenie veci exekútorovi nie je možné a to z jednoduchého dôvodu, že nemáte exekučný titul - rozsudok alebo platobný rozkaz.

V otázke nepíšete, či máte nejaký doklad o tom, že ste rodine peniaze požičali /zmluva o pôžičke, potvrdenie o prevzatí resp. zaslaní peňazí na bankový účet/. Ak došlo k splatnosti pôžičky, teda mala už byť zaplatená resp. nejaká jej časť a došlo k splatnosti celého dlhu v celosti, potom odporúčam napísať im doporučený list, že ak nedôjde k úhrade dlhu do vami stanoveného termínu, vec postúpite advokátovi na vymáhanie a prípadne následne aj podáte žalobu na súd.

Nepíšete v otázke ani kedy ste peniaze požičali, resp. kedy došlo k splatnosti dlhu. Platí totiž všeobecná premlčacia doba, ktorá v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka je tri roky.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Splátkový kalendár pri dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Vznikol mi dlh na Všeobecnej zdravotnej poisťovni a dohodla som sa s exekútorom na splátkovom kalendári. Myslela som si, že týmto bude situácia vyriešená. Avšak ešte predtým, ako sme sa dohodli telefonicky, na mojom bankovom účte sa objavila položka s názvom "nezaúčtované operácie", ako aj suma, ktorú som sa rozhodla splácať. Už uplynuli tri dni odkedy sme sa dohodli a podpísali splátkový kalendár. Rada by som vedela, kedy mi budú peniaze na účte odblokované. Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár pri dlhu

(odpoveď odoslaná: 09.08.2018)

Dobrý deň,

v tejto súvislosti by som Vám odporučil kontaktovať priamo súdneho exekútora a vyžiadať si od neho informáciu, ako máte postupovať, keď chcete v zmysle dohody platiť dlh v povolených splátkach. Podľa § 61i ods. 2 Exekučného poriadku 

Počas odkladu exekúcie z dôvodov podľa § 61h ods. 1 písm. c)e)f) a h) (ďalej len „odklad bez blokovania“) exekútor nevykonáva úkony smerujúce k zabezpečeniu majetku podliehajúcemu exekúcii; ak takéto úkony už vykonal, zruší ich. Počas odkladu exekúcie z dôvodov podľa § 61h ods. 1 písm. c) exekútor môže vykonávať úkony smerujúce k zisteniu majetku podliehajúcemu exekúcii.

Toto ustanovenie sa vzťahuje práve aj na situáciu, keď sa povinnému povolí splátkový kalendár. Odporúčam kontaktovať exekútora.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Splátkový kalendár pri dlhu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.