Máte
otázku?

Skončenie dohody o pracovnej činnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Skončenie dohody o pracovnej činnosti

Dobrý deň, môj manžel má dohodu o pracovnej činnosti na 2 hodiny týždenne a bol by rád, keby mohol túto prácu opustiť. Je potrebné podať 15-dňovú výpoveď? Aká je situácia v prípade dohody o pracovnej činnosti? Ďakujem.

Odpoveď: Skončenie dohody o pracovnej činnosti

Dobrý deň, áno.

Váš manžel doručí zamestnávateľovi výpoveď a po jej doručení mu začne plynúť výpovedná doba 15 dní, po uplynutí ktorej, mu skončí táto dohoda o pracovnej činnosti.

Ide o postup v zmysle Zákonníka práce a zároveň môže byť uvedený aj v samotnej dohode o pracovnej činnosti.

Podľa § 228a ods. 4 Zákonníka práce, "Dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov okrem dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce, ktorú možno uzatvoriť najviac na 8 mesiacov. V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer. Ak spôsob skončenia nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju skončiť dohodou účastníkov k dohodnutému dňu a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila."

Z vyššie citovaného ustanovenia vyplýva, že okrem výpovede, je dohodu o pracovnej činnosti, možné ukončiť aj dohodou účastníkov ku konkrétnemu dátumu.

Trápi vás "Skončenie dohody o pracovnej činnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Skončenie dohody o pracovnej činnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Ako ukončiť dohodu o pracovnej činnosti?

    Dobrý deň, v zmysle § 228a ods. 3 Zákonníka práce, v dohode o pracovnej činnosti možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť ...

  • Skončenie dohody o pracovnej činnosti

    Otázka: Skončenie dohody o pracovnej činnosti. Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o bezplatnú právnu radu. Podpísala som dohodu o pracovnej činnosti, ...

  • Zákaz výpovede pri PN zamestnanca na DoPČ

    7. 8. 2017 ... Spôsob skončenia dohody o pracovnej čnnosti upravuje § 228a ods. 3 Zákonníka práce a síce dohoda o pracovnej činnosti sa uzatvára na určitú dobu ...

  • Výpoveď dohody o prac. činnosti

    podľa § 228a Zákonníka práce Dohoda o pracovnej činnosti sa uzatvára na určitú dobu, najviac na 12 mesiacov. V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia.

  • Zmena dohody o pracovnej činnosti

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať o nasledovnej veci: Som zamestnávateľ a mám pracovnú silu na dohodu o pracovnej činnosti podľa § 228a, ktorá zaniká.

  • Ukončenie dohody

    Dobrý deň, pokiaľ ide o skončenie dohody o pracovnej činnosti, tak ste sa dohodli, že okrem zákonných dôvodov (B a C) môžete skončiť dohodu o pracovnej ...

  • Výpoveď zo skráteného pracovného úväzku

    ... pracovnej zmluvy na kratší pracovný čas, alebo na základe dohody o pracovnej činnosti. Trápi vás "Výpoveď zo skráteného pracovného úväzku" a chcete pomôcť?




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.