Máte
otázku?

Rozdelenie financií v partnerstve


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Rozdelenie financií v partnerstve

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadom prerozdelenia financií v partnerstve (niesme zosobášení a máme jedno dieťa) a možných dopadov v budúcnosti. Keď sme sa s partnerom zoznámili, ja som vlastnila dva byty a on garsónku. Nasťahoval sa ku mne s tým, že mi prispieval na polovicu nájomného a malú čiastku na stravu. Neskôr si kúpil väčší byt a ten spolu s pôvodným bytom začal prenajímať. Medzičasom sa situácia vyvinula tak, že som na materskej dovolenke a partner mi dáva čiastku, ktorá ledva pokrýva nájom, stravu a potreby malého dieťaťa. O spoločnom príjme, ku ktorému by sme mali mať obaja prístup, nechce ani počuť a zároveň sa vyhýba sobášu. Všetky opravy v domácnosti, elektroniku, veci pre dieťa platím ja (samozrejme, je tu ešte môj rodičovský príspevok). Prosím poraďte mi, ako postupovať respektíve na čo si môžem uplatniť nárok, aby som v budúcnosti nezostala bez peňazí. Keď som od neho žiadala, aby sme sa presťahovali do jedného z jeho väčších bytov, odmietol. Keď som žiadala podiel z prenájmov jeho bytov (lebo na nich zarába vďaka bývaniu u mňa), robil, ako keby nepočul a odmieta komunikovať na túto tému. Veľmi pekne ďakujem za radu.

Odpoveď: Rozdelenie financií v partnerstve

Dobrý deň, v slovenskom právnom poriadku nie je partnerstvo muža a ženy nejako špeciálne riešené. To znamená, že ide o vzťah, akoby dvoch cudzích ľudí.

Je to úplne podobné, ako keby ste žili v domácnosti s nejakou kamarátkou, ktorá Vás využíva, ak sa nepozeráme, že je tu spoločné maloleté dieťa.

Nedá sa žiadnym spôsobom vynútiť, aby ste mali spoločný účet, alebo aby Vám dával príjmy z prenájmu svojich nehnuteľností, alebo aby ste sa presťahovali do jedného z jeho bytov.

Je to teda iba o tom, koľko mu dovolíte Vás využívať.

Pokiaľ je Váš partner aj otcom Vášho dieťaťa, je povinný prispievať na výživu tohto dieťaťa a takisto aj Vy ako matka jeho dieťaťa máte právo na príspevok na výživu nevydatej matky. Obe tieto platby vyplývajú pre Vás priamo zo zákona a máte právo ich požadovať.

Ak by nechcel platiť dobrovoľne, môžete sa obrátiť na súd a žiadať to súdnou cestou. Samozrejme pokiaľ sa to už dostane na súd, vzťahy medzi Vami sa pokazia ešte viac.

Jednoducho ste mu dovolili, aby Vás takto využíval, a preto je na Vašom rozhodnutí, ako to budete ďalej riešiť. Viem, že to nie je jednoduchá situácia, pokiaľ máte maloleté dieťa. Položte si ale otázku, či je toto vzťah, ktorý skutočne chcete. Možno to budete mať nejaké obdobie komplikovanejšie, ale skôr či neskôr to príde. Začnite sa riadiť podľa seba a nedovoľte nikomu rozhodovať za Vás. Predstavte si, že by ste mali tri deti. 

Niekedy ma udivuje, že partneri, ktorí sa rozhodli spolu žiť a mali by mať k sebe najbližšie, sa k sebe správajú horšie ako cudzí ľudia. 

Trápi vás "Rozdelenie financií v partnerstve" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie financií v partnerstve" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.