Máte
otázku?

Reklamácia nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Reklamácia nehnuteľnosti

Dobrý deň, koncom minulého roka sme kúpili nehnuteľnosť, konkrétne byt v trojdomove. Po nasťahovaní sme zistili, že technické riešenie domu zrejme nie je adekvátne, keďže sa k nám prenášajú výrazné zvuky od susedov. Ide bežne o rozhovory, dupot na schodoch, zvuky z toalety, sprchy či šťukanie vypínačov. Chcel by som sa opýtať, ak podáme reklamáciu, kto nesie náklady na dokazovanie nadmernej hlučnosti? Je nevyhnutné zabezpečiť merania certifikovanou spoločnosťou, alebo stačia nahrávky? Môže predávajúca firma zamietnuť reklamáciu aj po dokázaní nadmernej hlučnosti, a to aj po certifikovanom meraní? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Reklamácia nehnuteľnosti

Dobrý deň, pokiaľ má nehnuteľnosť vady, ktorými je aj nesprávne odhlučnenie, nesplnenie technologických postupov, máte nárok na zľavu z kúpnej ceny alebo na odstránenie vady. Svoj nárok si však musíte uplatniť bez zbytočného odkladu od kedy ste zistili vadu. Na neskôr uplatnené vady sa neprihliada, respektíve protistrana môže namietať neskoré uplatnenie vád. Predtým ako by si sa pustili do súdneho konania, odporúčam vykonať zisťovanie odborníkom (znalcom), ktorý zistí, či boli splnené technické normy. Súdnom konaní si môžete uplatňovať náhradu za toto znalecké dokazovanie.

Trápi vás "Reklamácia nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Reklamácia nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, mám taký problém. Pred rokom sme si kúpili rodinný dom, hotový na kľúč. Časom sme si všimli problémy s parketou. Nie je dobre uložená, základné veci nie sú dodržané, čo je vidieť aj na prvý pohľad. Väčší problém však nastáva tam, kde sú parkety spojené - začali prasknúť a na niektorých miestach ich dokonca viem zdvihnúť rukou. Už sme danú záležitosť reklamovali, ale obdržali sme odpoveď, že je to spôsobené tým, že sme mierne zvýšili teplotu vody v tepelnom čerpadle, keďže nám nedokázalo vykúriť dom. Tvrdenie nám prišlo úplne nelogické. Problém sa týka celého domu, preto nevieme, ako postupovať ďalej. Ďakujem.

Odpoveď: Reklamácia nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 19.07.2019)

Dobrý deň,

pokiaľ má nehnuteľnosť vady, ktorými je aj nesprávne postupy, nesplnenie technologických postupov, máte nárok na zľavu z kúpnej ceny alebo na odstránenie vady. Svoj nárok si však musíte uplatniť bez zbytočného odkladu od kedy ste zistili vadu. Na neskôr uplatnené vady sa neprihliada, respektíve protistrana môže namietať neskoré uplatnenie vád. Predtým ako by si sa pustili do súdneho konania, odporúčam vykonať zisťovanie odborníkom (znalcom), ktorý zistí, či boli splnené technické normy. Súdnom konaní si môžete okrem iného (náklady na svojpomocnú opravu) uplatňovať náhradu za toto znalecké dokazovanie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Reklamácia nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň,
nedávno som kúpil nehnuteľnosť. Po spustení kotla som zistil, že nádoba na ňom je prasknutá. Po silnejších dažďoch sa tiež ukázalo, že strecha premokla okolo komína. Predávajúci ma pri obhliadke pred kúpou uistil, že strecha je v poriadku a kotol plne funkčný. Nic z toho však nie je uvedené v zmluve. Je tam sformulované len to, že som oboznámený s technickým stavom. Chcel by som sa opýtať, či je možné vymáhať nejakú finančnú kompenzáciu za uvedené problémy.
Predávajúci tieto nedostatky akceptoval a dohodli sme sa na finančnej kompenzácii, avšak prestal komunikovať. Pred kúpou sme sa tiež dohodli, že dodá revíziu elektriky a komína, no ani to sa nestalo. O tomto mám len písomnú komunikáciu na e-mailovej adrese, nie je to zapísané v zmluve. Uvedomujem si, že som zmluvu podcenil, no poznali sme sa a nečakal som takýto prístup. Ďakujem.
 

Odpoveď: Reklamácia nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 17.07.2019)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku uvádzame nasledovnú odpoveď :
Podľa  Obč. zákonníka platí :
"§ 596 : 
Ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť.
§ 597
(1) Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť.
(2) Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým."

Odporúčame napísať predávajúcemu doporučený list a uplatniť  jeho zodpovednosť za vady predávanej nehnuteľnosti, keďže sme názoru, že pokiaľ v nehnuteľnosti býval o Vami uvedených nedostatkoch musel vedieť.
Rozsah zodpovednosti za vady vo finančnom vyjadrení bude predstavovať sumu, ktorú Vás bude stáť predmetná oprava kotla a strechy, teda nie nový kotol a nová strecha, jen v rozsahu opravy. K vyčísleniu prípadne môžete požiadať o odborníka prípadne zadovážte si znalecký posudok a tieto náklady na opravu uplatniť u predávajúceho ako zľavu z kúpnej ceny.
S predávajúcim komunikujte písomne.

V prípade, že k dohode nedôjde budete vec musieť odstúpiť na súd, na čo môžete predávajúceho upozorniť s tým, že so súdnym konaním sú spojené náklady.
V prípade potreby nás kontaktujte.
 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Reklamácia nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.