Máte
otázku?

Prídem pri osobnom bankrote aj o byt?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Prešov

Otázka: Prídem pri osobnom bankrote aj o byt?

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či pri osobnom bankrote musím automaticky prísť o byt, ktorý je v mojom vlastníctve a v ktorom bývam so svojou manželkou a dvoma deťmi? Ďakujem.

Odpoveď: Prídem pri osobnom bankrote aj o byt?

Dobrý deň, ak splníte podmienky pre vyhlásenie osobného bankrotu uvedené v zákone č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii a súd osobný bankrot vyhlási, určí správcu, ktorý bude vystupovať ako mediátor a sprostredkovateľ komunikácie medzi Vami ako dlžníkom a veriteľmi. Správca určí výšku Vášho majetku, tento majetok speňaží a čiastočne vyplatí veriteľom dlhy. Súčasťou Vášho majetku je aj byt, preto v prípade, že nároky Vašich veriteľov nebude možné uspokojiť z iného majetku, predmetom speňaženia bude aj táto nehnuteľnosť.

Trápi vás "Prídem pri osobnom bankrote aj o byt?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prídem pri osobnom bankrote aj o byt? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo je pre mňa lepšou voľbou - konkurz alebo splátkový kalendár? Nechceme prísť o dom, v ktorom bývame s piatimi deťmi, keďže už stále viac zápasíme s platením našich záväzkov. Možno by ste mohli vzísť do úvahy aj skutočnosť, že môj manžel je zamestnaný a ja som momentálne na materskej. Ďakujem.

Odpoveď: Prídem pri osobnom bankrote aj o byt?

(odpoveď odoslaná: 20.10.2018)

Dobrý deň, 
či je pre Vás vhodnejší konkurz alebo splátkový kalendár, Vám uviesť nemôže, nakoľko nepoznáme všetky okolnosti Vašich dlhov, ich druh a Vaše  majetkové pomery. 

V zmysle ust. § 166k/ zákona o konkurze platí /citujeme/ :
"Povinné zastúpenie dlžníka 
Pri podaní návrhu na vyhlásenie konkurzu alebo návrhu na určenie splátkového kalendára, až do ustanovenia správcu, musí byť dlžník zastúpený Centrom právnej pomoci alebo advokátom určeným Centrom právnej pomoci. Zastúpenie sa preukazuje rozhodnutím Centra právnej pomoci podľa osobitného predpisu."

Kancelárie Centra právnej pomoci nájdete tu :  http://www.centrumpravnejpomoci.sk/kde-a-kedy-nas-najdete
Chceme uviesť, že sa musíte obrátiť priamo na Centrum právnej pomoci, nie na nejaké firmy a spoločnosti, ktoré Vás ubezpečujú, že všetko za Vás vybavia.

Zákon v tomto smere je jasný = povinné zastúpenie Centrom právnej pomoci.

Pokiaľ  sa jedná o speňaženie obydlia dlžníka, zákon o konkurze a reštrukturalizácii v ust. § 167o/ uvádza /citujeme/ :
"Speňaženie obydlia dlžníka 
(1) Obydlie dlžníka môže správca speňažiť iba dražbou za primeraného použitia osobitného predpisu. 
(2) Obydlie dlžníka nemožno speňažiť, ak by z výťažku po odpočítaní nepostihnuteľnej hodnoty obydlia /t.j. : 10000 €/  nebolo možné uspokojiť náklady speňaženia a aspoň sčasti pohľadávky prihlásených veriteľov. Hodnotu obydlia dlžníka určí odhadom správca; ak však ktorýkoľvek veriteľ predloží znalecký posudok a uhradí preddavok na odmenu notára súvisiacu s overením priebehu dražby, vychádza sa zo znaleckého posudku. Ak sa v takom prípade vec nespeňaží, je takýto veriteľ povinný nahradiť náklady speňaženia. 
(3) Ak sa obydlie dlžníka speňažilo, sumu zodpovedajúcu nepostihnuteľnej hodnote obydlia dlžníka správca poukáže mimo rozvrh na bankový účet, ktorý na tento účel v mene a na účet dlžníka zriadil; o tom bez zbytočného odkladu správca poučí dlžníka. Vklad alebo prevod finančných prostriedkov na osobitný účet dlžníka je oprávnený vykonať len správca. 
(4) Finančné prostriedky na osobitnom účte dlžníka nepodliehajú konkurzu, exekúcii ani obdobnému vykonávaciemu konaniu počas 36 mesiacov od jeho zriadenia."

 

Poznámka na záver 

Ak máte pôžičky, ktoré Vám boli poskytnuté nebankovými spoločnosťami, odporúčame zmluvy o pôžičkách poslať na posúdenie na Ministerstvo spravodlivosti SR, Župné nám. 13, 813 11 Bratislava. Je možné, že zmluvy MS SR posúdi ako bezúročné a bez poplatkov. 

Je potrebné sa brániť v týchto veciach.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Prídem pri osobnom bankrote aj o byt? (Iné oblasti práva)

Môžem u správcu uviesť majetok, ktorý som zabudol uviesť v oddlžení? Ide o pozemky staré takmer 30 rokov, z ktorých neplatím ani daň, a sú takmer bezcenné, keďže ma veriteľ žaloval za nepoctivý zámer. Správcu som kontaktoval, ale ešte ma nepredvolal. Ďakujem.

Odpoveď: Prídem pri osobnom bankrote aj o byt?

(odpoveď odoslaná: 17.06.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme odpoveď :

1./ V zmysle ust. zákona o konkurze a reštrukturalizácii je potrebné správcovi oznámiť doplnenie zoznamu Vášho majetku. Pozemok len z dôvodu, že veriteľ podal návrh na zrušenie konkurzu pre nepoctivý zámer neznamená to, že pozemok nemá žiadnu hodnotu.  Podľa ust. § 166f/ cit. zákona platí, že "veriteľ, ktorý bol dotknutý oddlžením, má právo domáhať sa zrušenia oddlženia návrhom na zrušenie oddlženia podaným voči dlžníkovi alebo jeho dedičom do šiestich rokov od vyhlásenia konkurzu alebo určenia splátkového kalendára na súde, ktorý rozhodol o oddlžení, ak preukáže, že dlžník nemal pri oddlžení poctivý zámer."

 

2./ Podľa zákona "dlžník má poctivý zámer, ak z jeho správania po podaní návrhu možno usudzovať, že vynaložil úprimnú snahu riešiť svoj dlh v medziach svojich možností a schopností, najmä ak poskytoval správcovi a veriteľom potrebnú súčinnosť, vynaložil snahu získať zamestnanie, zamestnal sa alebo si zabezpečil iný zdroj príjmov, v prípade nie nepatrného dedenia, daru alebo výhry zo stávky alebo hry ponúkol aspoň polovicu takéhoto zdroja dobrovoľne veriteľom na uspokojenie nevymáhateľného dlhu, prípadne vynaložil snahu o zaradenie sa do spoločnosti alebo sa do spoločnosti opätovne zaradil.

Súd bude teda skúmať zo zákona poctivý zámer Vás ako dlžníka, pričom zo zákona platí, že "dlžník nemá poctivý zámer najmä /okrem iných/ aj vtedy, ak v zozname majetku ani na dopyt správcu neuviedol časť svojho majetku, aj keď o ňom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť; na majetok nepatrnej hodnoty sa neprihliada.

 

3./ Na základe uvedeného odporúčame písomne doporučeným listom oznámiť uvedenú okolnosť - nahlásenie majetku - správcovi konk. podstaty. Len pre Vašu informáciu uvádzame, že  podľa zákona "dlžník nemá poctivý zámer najmä, ak

a) v zozname majetku ani na dopyt správcu neuviedol časť svojho majetku, aj keď o ňom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť; na majetok nepatrnej hodnoty sa neprihliada,

b) v zozname veriteľov ani na dopyt správcu neuviedol veriteľa fyzickú osobu, v čoho dôsledku veriteľ neprihlásil svoju pohľadávku, aj keď o ňom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť; na drobných veriteľov sa neprihliada,

c) v návrhu alebo v prílohe návrhu alebo na dopyt správcu uviedol nepravdivú dôležitú informáciu alebo neuviedol dôležitú informáciu, aj keď vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť, že ide o dôležitú informáciu,

d) bez vážneho dôvodu neposkytol správcovi potrebnú súčinnosť, ktorú možno od neho spravodlivo vyžadovať,

e) zo správania sa dlžníka pred podaním návrhu možno usudzovať, že sa úmyselne priviedol do platobnej neschopnosti, aby bol oprávnený podať návrh,

f) v čase podania návrhu dlžník nebol platobne neschopný, aj keď o tom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť,

g) zo správania sa dlžníka pred podaním návrhu možno usudzovať, že pri preberaní záväzkov sa spoliehal na to, že svoje dlhy bude riešiť konkurzom alebo splátkovým kalendárom,

h) zo správania sa dlžníka pred podaním návrhu možno usudzovať, že mal snahu poškodiť svojho veriteľa alebo zvýhodniť niektorého veriteľa,

i) bez vážneho dôvodu riadne a včas neplní súdom určený splátkový kalendár,

j) bez vážneho dôvodu riadne a včas neplní výživné pre dieťa, na ktoré vznikol nárok po rozhodujúcom dni; tohto dôvodu sa môže dovolávať iba dieťa alebo zákonný zástupca dieťaťa,

k) bez vážneho dôvodu riadne a včas neplní povinnosť vrátiť Centru právnej pomoci hodnotu poskytnutého preddavku na úhradu paušálnej odmeny správcu; tohto dôvodu sa môže dovolávať iba Centrum právnej pomoci,

l) dlžník sa domáhal zbavenia dlhov napriek tomu, že na území Slovenskej republiky nemal v čase podania návrhu centrum hlavných záujmov."

 

Odporúčame preto oboznámiť sa s cit. ustanovením a kontaktovať správcu písomne dopor. listom s oznámením majetku.


Podotázka: Prídem pri osobnom bankrote aj o byt? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Som v konkurze, ale nechcem prísť o dom, v ktorom momentálne bývam s manželkou, s ktorou sa budem rozvádzať. Našla si priateľa a utiekla od všetkých problémov, angažovanosť nechala úplne na mojich pleciach. Keď sa budem musieť vysťahovať, neviem kam ísť. Popri výživnom, ktoré budem musieť platiť, si nemôžem dovoliť ani nájom. Podpora mojej rodiny úplne odpadla. Existuje nejaká dohoda o splácaní dlhu v konkurze, ktorá by mi umožnila naďalej bývať v dome? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prídem pri osobnom bankrote aj o byt?

(odpoveď odoslaná: 31.12.2015)

Dobrý deň, jediná šanca je, ak by Váš ostatný majetok bol dostatočný na úhradu dlhov veriteľov. Ak však dlhy prevyšujú hodnotu majetku, potom byt pôjde do dražby.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prídem pri osobnom bankrote aj o byt?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.