Máte
otázku?

Prepis rodičovského domu z matky na syna


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Prepis rodičovského domu z matky na syna

Dobrý deň, chcem sa opýtať na postup pri prepise čiastky rodičovského domu z matky na syna. Partner pochádza z piatich súrodencov. Po smrti otca každý z nich zdedil tretinu domu a ich matka zdedila polovicu. Ako by sme mali postupovať, ak matka chce z vlastnej vôle prepísať svoj podiel na domu na syna? Podotýkam, že partnerova matka je imobilná, ale pri plnom vedomí. Aké plnomocenstvo je potrebné od matky pre syna na právne úkony v jej mene na prepis svojho podielu na neho, a je potrebný aj súhlas súrodencov? Ďakujem.

Odpoveď: Prepis rodičovského domu z matky na syna

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že matka ako podielový spoluvlastník domu nepotrebuje súhlas svojich ostatných detí na darovanie jej podielu na dome jednému zo svojich detí. Ide o to, že syn sa považuje za blízku osobu v zmysle ust. § 116 a nasl. Obč. zákonníka a teda predkupné právo v zmysle ust. § 140 Obč. zákonníka sa neuplatňuje, z čo vyplýva, že nie je povinná zo zákona ponúknuť ostatným svojim deťom svoj podiel na predaj.

Pokiaľ ide o podpis matky, ktorá je imobilná, bude potrebný jej úradne overený podpis /matrika obce alebo notár/, pričom vzhľadom na jej imobilnosť musíte si dohodnúť s overovacou matrikou prípadne notárom, aby sa dostavil k nej domov, a takto  pred nimi priamo podpíše darovacie zmluvy v prospech syna.

Trápi vás "Prepis rodičovského domu z matky na syna" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prepis rodičovského domu z matky na syna" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.