Máte
otázku?

Predaj pozemku - prístupovej cesty


Online právna poradňa
Oblasť práva: Banská Bystrica

Otázka: Predaj pozemku - prístupovej cesty

Dobrý deň, som vlastníkom rodinného domu, ku ktorému vedie prístupová cesta vlastnená mestom. Mesto sa rozhodlo túto cestu predať inej súkromnej osobe. Aké mám možnosti zabezpečiť si prístup k rodinnému domu alebo dosiahnuť zrušenie prevodu vlastníckeho práva na inú osobu?

Odpoveď: Predaj pozemku - prístupovej cesty

Dobrý deň, ak ste vlastníkom rodinného domu, ku ktorému viedla prístupová cesta vo vlastníctve mesta, to ešte neznamená, že mesto ako vlastník prístupovej cesty je povinné vám túto cestu predať.

Riešením vo vašom prípade je dohodnúť sa s novým vlastníkom prístupovej cesty na nájomnej zmluve, ktorá by vám zakladalo právo cestu užívať ako právo prechodu a prejazdu, prípadne možnosťou riešenia je odkúpiť časť prístupovej cesty,  aby ste boli jej spoluvlastníkom. ďalšou možnosťou je, aby ste podali žalobu na súd o zriadenie vecného bremena v súlade s ust. § 151o/ ods. 3 Občianskeho zákonníka /citujeme/ :

"Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty "

Podstatné pri aplikovaní tohto ustanovenia cestou súdu - podanie žaloby, je to, či máte možnosť prístupu k domu aj za iných hoci sťaženejších podmienok.

Vo veci samozrejme odporúčam najprv komunikovať s novým vlastníkom prístupovej cesty.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

Trápi vás "Predaj pozemku - prístupovej cesty" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj pozemku - prístupovej cesty" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.