Máte
otázku?

Možno vymôcť výživné aj po smrti?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Banská Bystrica

Otázka: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

Dobrý deň, prosím o radu. Moja 35-ročná dcéra nanešťastie zomrela. Počas jej života sme napriek snahe cez súd nedorozumeli výživné od jej otca, ktorý jej ho po našom rozvode vôbec neplatil. Nikde nepracoval, nevlastnil žiadne účty a byt nemal na svojom mene. Poradili nám čakať, až sa situácia zmení. Teraz, po smrti mojej dcéry, neviem, čo robiť s týmto dlhom. Môžem ho vymáhať? Je možné tento dlh zahrnúť do dedičského konania? Alebo moje právo na vymáhanie výživného zaniklo, keď dcéra zomrela? Podotýkam, že po rozvode sa otec s dcérou už nestretol, nikdy ju nekontaktoval ani nejavil žiadny záujem o jej osobu a to ani v čase jej ťažkej nemoci, ktorá ju nakoniec aj stála život. Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

Dobrý deň. K Vašej otázke uvádzame nasledovné:

Vyživovacia povinnosť rodičov všeobecne

Z obsahu Vašej otázky nie je zrejmé, či otec bol právoplatným a vykonateľným súdnym rozhodnutím zaviazaný prispievať na výživu Vašej dcéry ako voči maloletému alebo ako už k plnoletému dieťaťu a teda nie je zrejmé ani obdobie, za ktoré dlh otca na výživnom vznikol.

Z tohto dôvodu k Vašej otázke podávame širšie vysvetlenie postihujúce prípady plnenia povinnosti rodiča platiť výživné pre maloleté aj pre plnoleté dieťa.

Vyživovaciu povinnosť rodičov k deťom upravuje § 62 – 65 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine v platnom znení.

V súlade s § 62 ods. 1 Zákona o rodine platí, že plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

Vyživovacia povinnosť rodiča v oboch prípadoch, mimo iného, zaniká aj smrťou dieťaťa.

Podľa ust. 62 ods. 3 Zákona o rodine každý z rodičov bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery k povinnosti plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30% zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona.

 

Zánik záväzkov

V súlade so zákonom ust. § 579 ods. 2 zákona č. 40/1964 Zb., Občianskeho zákonníka platí, že smrťou veriteľa právo zanikne, ak bolo plnenie obmedzené len na jeho osobu; zanikne aj právo na bolestné a na náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia.

Nakoľko Vaša dcéra, ktorá zomrela vo veku 35 rokov bola plnoletá, po jej smrti nemáte nárok domáhať sa zaplatenia dlžného výživného, nakoľko to bolo viazané na osobu Vašej dcéry. Rovnako ho nemôžete zahrnúť do dedičského konania.

Premlčanie

Vo Vašej otázke neuvádzate, kedy k rozvodu manželstva došlo. Predpokladáme, že v predmetnom rozsudku súdu, ktorým bolo Vaše manželstvo rozvedené, bola upravená aj vyživovacia povinnosť otca voči Vašej dcére .

Vychádzajúc z Vami uvádzaných skutočností, že ste po rozvode s manželom už prakticky neboli v kontakte predpokladáme, že k zmene výšky výživného na základe nového rozhodnutia súdu o výživnom nedošlo.

Vo Vašej otázke však nie je uvedené ani to, či súd v rozsudku uložil otcovi povinnosť uhradiť Vašej dcére určitú, presne vyčíslenú dlžnú sumu výživného za obdobie pred podaním žaloby na súde alebo súd zaviazal otca len na plnenie vyživovacej povinnosti voči Vašej dcére do budúcna.

Uvedené skutočnosti sú dôležité z hľadiska plynutia premlčacej doby.

V zmysle ust. § 110 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb., Občianskeho zákonníka totiž platí, že právo priznané právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu sa premlčuje za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že v prípade ak Vám podľa rozsudku mal otec zaplatiť sumu výživného splatného v čase pred nadobudnutím právoplatnosti tohto rozsudku, Vaše právo na zaplatenie tejto sumy sa premlčalo 10 rokov po dátume vykonateľnosti rozsudku.

Následne v súlade s ust. § 110 ods. 3 Občianskeho zákonníka platí, že úroky a opakujúce sa plnenia sa premlčujú v troch rokoch.

V zmysle § 76 ods. 1 zákona č. 36/2005 Z. Z. O rodine v platnom znení „Výživné sa platí v pravidelných opakujúcich sa sumách, ktoré sú zročné vždy na mesiac dopredu.

Ak bola v rozsudku uložená Vášmu otcovi povinnosť platiť Vám mesačné platby výživného do budúcna, na všetky tieto platby sa vzťahuje trojročná premlčacia doba, každá samostatne!

To znamená, že napr. právo na platbu výživného, ktorá bola splatná (t. j. ktorú ste mali obdržať najneskôr do) 31. januára 2010, sa premlčalo 31. januára 2013, výživné splatné do 30.februára 2010 sa premlčalo 30.februára 2013 a pod.

 

Zánik trestnosti

Dlhodobé neplatenie výživného nápĺňa znaky skutkovej podstaty trestného činu zanebania povinnej výživy v zmysle § 207 zákona č. 300/2005 Z. z., Trestného zákona.

V tomto prípade však v súlade § 87 ods. 1 písm. e) Trestného zákona platí, že trestnosť činu zaniká uplynutím premlčacej doby, ktorá je v prípade prečinu zanedbania povinnej výživy 3 roky.

Vy alebo aj Vaša dcéra ste mali možnosť počas jej života podať trestné oznámenie. 

 

Možnosti rodičov pri neplatení výživného povinným rodičom, okrem podania trestného oznámenia

Rozsudok, ktorým súd zaviaže rodiča, ktorý nemá dieťa v osobnej starostlivosti, prispieť na jeho výživu je zároveň právoplatným a vykonateľným exekučným titulom v zmysle ust. § 45 ods. 1 zákona č. 233/1995 Z. z., Exekučného poriadku.

Na základe tohto rozhodnutia má oprávnený rodič, alebo aj plnoleté dieťa právo podľa § 48 ods. 2 Exekučného poriadku právo podať návrh na vykonanie exekúcie.

Ak ste teda ešte počas života Vašej dcéry Vy, alebo vaša dcéra podali návrh na vykonanie exekúcie pre vymoženie výživného a exekučné konanie stále prebieha tak v tom prípade, by ste túto skutočnosť mali uviesť v dedičskom konaní a vstúpiť do exekučného konania na stranu oprávnenej. 

V zmysle § 37 Exekučného poriadku

 Zmena účastníkov konania po vydaní poverenia na vykonanie exekúcie

Ak po vydaní poverenia na vykonanie exekúcie nastane skutočnosť, na základe ktorej dochádza k prevodu alebo prechodu práv alebo povinností vyplývajúcich z exekučného titulu, sú účastníci konania povinní bezodkladne túto skutočnosť oznámiť exekútorovi a jej vznik doložiť. Počas exekúcie je postúpenie vymáhaného nároku účinné iba vtedy, ak sa postúpi celý vymáhaný nárok. V pochybnostiach platí, že pôvodný oprávnený postúpil celý vymáhaný nárok. Ustanovenie § 36 ods. 2 sa použije rovnako.

Kontaktujte preto súdneho exekútora a oznámte mu, že Vaša dcéra zomrela a že Vy ako dedič po skončení dedičského konania vstúpite do exekučného konania na stranu oprávnenej z exekučného titulu a to na základe návrhu na zmenu účastníka konania. O tejto zmene bude rozhodovať exekučný súd a ak zmenu pripustí, budete v exekučnom konaní vystupovať namiesto Vašej dcéry Vy ako oprávnená. Ak zmenu nepripustí exekučný súd exekúciu zastaví. 

Náhradné výživné

V zmysle § 2 ods. 1 písm a) zákona č. 201/2008 Z. z. o náhradnom výživnom má oprávnená osoba v prípade, ak si povinný rodič neplní povinnosť platiť výživné v plnej výške, v lehote a spôsobom určených právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou najmenej tri po sebe nasledujúce mesiace od splatnosti poslednej splátky výživného a ak exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie exekútorovi a povinný rodič nezačal platiť výživné, má oprávnený rodič nárok požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o náhradné výživné.

V súlade s § 4 ods. 1 Zákona o náhradnom výživnom sa náhradné výživné prriznáva vo výške výživného určeného právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenej dohody, najviac vo výške 1,2 násobku sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa.

 

Trápi vás "Možno vymôcť výživné aj po smrti?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno vymôcť výživné aj po smrti? (Dedičské právo)

Dobrý deň. Súdom bola stanovená výživné na maloletého v čiastke 200 eur. Od januára do júna - za 6 mesiacov mi bolo zaslaných len 300 eur s tým, že doplatok bude vykonaný neskôr. V júli tohto roku však zomrel. Ako mám postupovať a na koho sa mám obrátiť, aby mi bola táto čiastka doplatená? Ďakujem pekne za radu.

Odpoveď: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

(odpoveď odoslaná: 13.10.2023)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že otec maloletého dieťaťa zomrel, pričom mal dlh na výživnom vo vami uvedenej výške.
Ak je to tak, potom maloleté dieťaťa je zákonným dedičom po svojom otcovi ako poručiteľovi v zmysle ust. § 473 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého platí, že "v prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom."

Kontaktujte infocentrum okresného súdu podľa miesta trvalého bydliska poručiteľa a zistiť meno notára, ktorému bol dedičský spis pridelený. Následne kontaktujte notára v zastúpení maloletého dieťaťa a prihláste ju do dedičského konania ako zákonného dediča s uvedením pohľadávky, ktorú máte voči poručiteľovi.

Zoznam súdov nájdete stránke Ministerstva spravodlivosti SR.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Možno vymôcť výživné aj po smrti? (Dedičské právo)

Dobrý deň, potrebujem pomôcť s vymáhaním výživného a sirotských dávok pre môjho syna. Môj syn má 13 rokov a otec dieťaťa je po smrti. Bol občanom Talianska. Máme rozhodnutie súdu spred 5 rokov, ktoré mi súd schválil. Napriek tomu môj syn doteraz žiadne výživné nedostal.

Odpoveď: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

(odpoveď odoslaná: 11.05.2021)

Dobrý deň,

ak povinný z výživného zomrel, tak zanikla aj jeho vyživovacia povinnosť. Vyživovacia povinnosť ako taká neprechádza na dedičov po povinnom. Tým, že Váš syn má už len jedného rodiča, vyživovaciu povinnosť máte už iba Vy. Uviedli ste, že vyživovacia povinnosť bola priznaná súdnym rozhodnutím. Dlh, ktorý vznikol na výživnom (tzv. zročné výživné) prechádza na dedičov po povinnom. Ak by jediným dedičom po povinnom bol iba Váš syn, došlo by k splynutiu oprávnenej a povinnej osoby, a teda k zániku dlhu. Ak by však existoval aj iný dedič, na ktorého by prešlo povinnosť zaplatiť zročné výživné, tak by ho musel v určitom podiele vyplatiť. Informovať by ste sa mali na príslušnom orgáne, ktorý dedičské konanie prejednáva.

Vo vzťahu k sirotskému dôchodku treba uviesť, že ide o dôchodkovú dávku, ktorá sa vypláca v zmysle ustanovení zákona o sociálnom poistení. Nárok na sirotský dôchodok má nezaopatrené dieťa po zomrelom rodičovi a vzniká dňom smrti rodiča, ktorým je deň úmrtia uvedený v úmrtnom liste. Nárok je potrebné uplatniť žiadosťou na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa - Vášho syna. Keďže Váš syn ešte nie je plne spôsobilý na právne úkony, žiadosť môžete podať Vy ako jeho zákonný zástupca.


Podotázka: Možno vymôcť výživné aj po smrti? (Dedičské právo)

Dobrý deň, otec mojich detí má dlh vo výške približne 9000 eur za výživné. Súd ho odsúdil na štyri mesiace nepodmienečného trestu a na podmienečný trest trvajúci štrnásť mesiacov. Teraz si sám ublížil. Aké sú možnosti postupu v takomto prípade? Ďakujem.

Odpoveď: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

(odpoveď odoslaná: 30.09.2020)

Dobrý deň,
ak povinný z výživného zomrel, tak zanikla aj jeho povinnosť. Táto neprechádza na dedičov. Tým, že žije len 1 rodič - Vy, máte vyživovaciu povinnosť len Vy. Tento dlh, aj keby bol priznaný súdom, prechádza na dedičov (deti), čím dochádza k splynutiu oprávnenej a povinnej osoby, a teda k zániku dlhu. Jedine, ak by existoval aj iný dedič, na ktorého by prešla povinnosť nie platiť výživné, ale vyplatiť dlh priznaný súdom v určitej sume (zročné výživné), tak by ho musel v určitom podiele vyplatiť. Ale to je len hypotéza.


Trápi vás "Možno vymôcť výživné aj po smrti?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Možno vymôcť výživné aj po smrti? (Dedičské právo)

Dobrý večer, rada by som sa opýtala ešte na jednu otázku, ak je to možné. Dostal by sa otec k dedičstvu aj v prípade, že by existovala závet? Podľa Vás, aké by bolo najlepšie riešenie, aby sa otec k peniazom nedostal? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

(odpoveď odoslaná: 27.03.2020)

Dobrý deň, nakoľko otec poručiteľa nie je tzv. neopomenuteľným dedičom, je možné v závete odkázať všetok majetok (alebo iba časť majetku) inej osobe (napríklad matke). Otec nebude môcť tento závet napadnúť z dôvodu, že ním bol pripravený o svoj dedičský podiel. Ide o najjednoduchší a najvhodnejší spôsob dosiahnutia Vášho cieľa, a to vylúčenia otca poručiteľky z dedenia. Ak by táto situácia nastala, vďaka závetu by ste dedili Vy. Ak situácia nenastane, právne účinky závetu nenastanú a o svojom majetku bude naďalej rozhodovať Vaša dcéra.


Podotázka: Možno vymôcť výživné aj po smrti? (Dedičské právo)

Dobrý deň, Rada by som sa spýtala, či má biologický otec, ktorý svoju dcéru nepozná a nikdy s ňou nežil, ale platí pre ňu súdom určené výživné, nárok na jej dedičstvo v prípade, keď už nebude žiť ani jej matka. Kto by v tom prípade dedil po nej? Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

(odpoveď odoslaná: 23.03.2020)

Dobrý deň, ak by nastala situácia, že dieťa nebude mať potomkov, ani manžela, ale iba rodičov ako najbližších príbuzných, tak rodičia budú dediť rovným dielom. Bez ohľadu na to, s ktorým rodičom dieťa žije alebo s ktorým rodičom ako udržiava kontakt. Nakoľko otec platí výživné, predpokladáme, že je zapísaný v rodnom liste dieťaťa, čo je podstatnou skutočnosťou pre určenie okruhu dedičov v prípade jej smrti. Ak by v druhej dedičskej skupine podľa ustanovenia § 474 Občianskeho zákonníka zostal iba jej otec, zdedí všetok jej majetok jej otec.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Možno vymôcť výživné aj po smrti? (Dedičské právo)

Ďakujem za promptnú odpoveď. Trochu sme sa nepochopili - ja by som práve chcela uplatniť v dedičskom konaní pohľadávku na výživné. Vlastne ide o moju dcéru, keďže je už plnoletá a ja ju ako matka nebudem zastupovať. Rada by som sa ešte opýtala, ako môžem preukázať pohľadávku na výživné, keďže som návrh na vykonanie exekúcie nepodala. Bude stačiť súdne rozhodnutie o povinnosti platiť výživné? Ďakujem krásne.

Odpoveď: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

(odpoveď odoslaná: 25.01.2019)

Dobrý deň, 
pokiaľ vo veci máte právoplatné rozhodnutie súdu, je potrebné v dedičskom konaní uplatniť nárok na neuhradené výživné ako dlh poručiteľa. 

Podľa ust. § 110 Obč. zákonníka  platí :
"(1) Ak bolo právo priznané právoplatným rozhodnutím súdu alebo iného orgánu, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď sa malo podľa rozhodnutia plniť. Ak právo dlžník písomne uznal čo do dôvodu i výšky, premlčuje sa za desať rokov odo dňa, keď k uznaniu došlo; ak bola však v uznaní uvedená lehota na plnenie, plynie premlčacia doba od uplynutia tejto lehoty."

K prihláseniu pohľadávky doložte právoplatný rozsudok súdu s doložkou právoplatnosti a vykonateľnosti /vyznačí prísl. okresný súd - infocentrum/.

Pokiaľ  by bol problém v tom, že poručiteľ výživné platil, je treba žiadať doklady o úhrade /výpis z bankového účtu alebo poštové poukážky/.

 

 


Trápi vás "Možno vymôcť výživné aj po smrti?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Možno vymôcť výživné aj po smrti? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné vyňať výživné z dedičského konania, ak zosnulý otec na dcéru desať rokov neplatil. Ak áno, ako je potrebné to preukázať? Ďakujem vopred za pomoc. Lýdia.

Odpoveď: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

(odpoveď odoslaná: 24.01.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Treba uviesť, že smrťou povinného - otca maloletej - vyživovacia povinnosť zaniká a neprechádza na dedičov.
Pokiaľ poručiteľ bol povinný platiť výživné podľa právoplatného súdneho rozhodnutia, bolo potrebné v prípade neplatenia výživného podať návrh na vykonanie exekúcie.
Aj keď návrh na vykonanie exekúcie nebol podaný, pohľadávku je potrebné uplatniť v dedičskom konaní vo výške neuhradených súm. 
Nevieme či sme pochopili správne otázku v tom smere,  že ohľadom uplatneného výživného chcete, aby nebolo zahrnuté do dlhov poručiteľa. 
Pokiaľ matka maloletej uplatnila v dedičskom konaní túto pohľadávku voči poručiteľovi, čo je jej povinnosťou ako zákonného zástupcu maloletého dieťaťa, nemôže sa matka maloletej vzdať tejto časti dedičstva titulom už uplatnenej pohľadávky. 
Vzdanie sa predmetnej pohľadávky  v dedičskom konaní vyžaduje schválenie tohto právneho úkonu zákonného zástupcu za maloletého súdom v súlade s ust. § 119 Civil. mimosporového poriadku.

Podľa ust. § 31 Zákona o rodine platí, že rodičia zastupujú maloleté dieťa pri právnych úkonoch, na ktoré nie je spôsobilé.
V danom prípade matka maloleté dieťa nemôže zastupovať, nakoľko by došlo k rozporu záujmov jej ako rodiča a maloletým dieťaťom. preto súd maloletej ustanoví kolízneho opatrovníka /prísl. okresný úrad práce/, ktorý bude maloleté dieťa pri tomto právnom úkone zastupovať. 

Sme názoru, že vzdanie sa výživného pre maloleté dieťa  ako pohľadávky v dedičskom konaní je v rozpore so záujmami dieťaťa a súd takýto úkon neschváli. 

 


Podotázka: Možno vymôcť výživné aj po smrti? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadne dedičstva. Mám 21 rokov a môj otec mi dlhodobo od detstva neplatil výživné, keďže sú moji rodičia rozvedení. Otec vlastní dom a pozemky, avšak je možné, že je zadlžený. Podľa mojich informácií dom odkúpil starosta obce, v ktorej sa dom nachádza. Rád by som vedel, či mám nárok aspoň na niečo od otca.

Odpoveď: Možno vymôcť výživné aj po smrti?

(odpoveď odoslaná: 24.10.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ V prípade úmrtia povinného rodiča vyživovacia povinnosť sa končí a neprechádza na jeho dedičov. 
V otázke neuvádzate, či výživné bolo priznané právoplatným rozsudkom. Pokiaľ vo veci máte právoplatné súdne rozhodnutie o určení výživného, je potrebné si neuhradené výživné až do dňa úmrtia uplatniť v dedičskom konaní.
Poznamenávame, že smrťou dlžníka jeho dlhy nezanikajú. Pri výživnom nastáva však situácia, že smrťou povinného rodiča, u Vás otca, zaniká síce povinnosť platiť výživné, avšak na dedičov prechádza dlh z výživného, a to vo výške súm výživného splatných k momentu smrti. Preto tieto sumy môžete požadovať od dedičov. Dedičia však nemajú povinnosť platiť dieťaťu výživné, pretože tú má len rodič a ten zomrel. 

2./ Spomínate v otázke, že otec predal dom starostovi obce. 
K tejto časti otázky by sme potrebovali poznať ako zmluvu o prevode vlastníctva, tak aj okolnosti, za ktorých k prevodu nehnuteľnosti došlo, ako aj to, či kúpna cena bola uhradená Vášmu otcovi.

3./ Dedičské konanie : Ktorému notárovi bola pridelené prejednanie dedičstva po Vašom otcovi, zistite podľa rozvrhu práce príslušného okresného súdu kde mal Váš otec v čase úmrtia trvalý pobyt - a to podľa dátumu úmrtia. Prípadne zavolajte do informačnej kancelárie súdu, že ktorý notár má vec pridelenú pre určený dátum úmrtia. Pripájame aj link : 
príslušný okresný súd.

4./ Prihláste sa do dedičského konania. 
V prípade, že by po otcovi  zostalo viac dlhov ako aktív, teda majetku, môžete dedičstvo odmietnuť, ale len ako celok. Potom už by ste nezodpovedali za jeho žiadne dlhy, ale nededili by ste žiadne aktíva.  

Zo zákona platí, že dedič zodpovedá za primerané náklady spojené s pohrebom a dlhy poručiteľa do výšky ceny nadobudnutého dedičstva.

 

Odporúčame kontaktovať advokáta vo veci Vášho zastupovania v dedičskom konaní.
Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu. 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno vymôcť výživné aj po smrti?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.