Máte
otázku?

Kam sa obrátiť po právoplatnosti rozsudku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Banská Bystrica

Otázka: Kam sa obrátiť po právoplatnosti rozsudku?

Dobrý deň, obraciam sa na vás s otázkou. Ako postupovať v prípade, ak žalovaný nevydá predmetnú vec do troch dní od vyhlásenia právoplatnosti rozsudku? Jedná sa o osobné motorové vozidlo. Za vašu odpoveď ďakujem.

Odpoveď: Kam sa obrátiť po právoplatnosti rozsudku?

Dobrý deň. Odporúčam Vám požiadať súd, ktorý rozhodnutie vydal o vyznačenie doložky právoplatnosti a vykonateľnosti na rozhodnutí a následne máte možnosť podať návrh na exekúciu. Súdny exekútor môže v § 186 Exekučného poriadku vykonať exekúciu odobratím veci. 

Ak exekučný titul ukladá, aby povinný vydal alebo dodal oprávnenému vec alebo listinné cenné papiere, exekúcia sa vykoná odobratím veci povinnému so všetkým, čo k nej patrí, alebo listinných cenných papierov a odovzdaním oprávnenému. Exekútor k tomuto úkonu priberie vhodnú osobu, podľa možností zástupcu obce. Ak na užívanie odobratej veci treba listinu, odoberie sa aj táto listina povinnému a odovzdá sa oprávnenému spolu s vecou, ktorá sa odobrala povinnému.

Návrh na exekúciu sa podľa novej právnej úpravy podáva na Okresnom súde v Banskej Bystrici výlučne elektronickými prostriedkami a do elektronickej schránky tohto súdu, prostredníctvom na to určeného elektronického formulára. Návrh musí byť autorizovaný. Ak sama nedisponujete elektronickým podpisom odporúčam navštíviť advokáta prostredníctvom ktorého môžete tento návrh podať. Návrh môžete podať aj prostredníctvom ktoréhokoľvek súdneho exekútora. 

 

Trápi vás "Kam sa obrátiť po právoplatnosti rozsudku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Kam sa obrátiť po právoplatnosti rozsudku? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, chcem požiadať exekútora o vykonanie súdneho rozhodnutia. Mám doložku vykonateľnosti z portálu, avšak v dolnej poznámke je uvedené, že doložka slúži len na informatívne účely. Je to pre exekútora dostatočné, alebo je potrebné poslať originál na vyznačenie na súd? Ďakujem.

Odpoveď: Kam sa obrátiť po právoplatnosti rozsudku?

(odpoveď odoslaná: 02.11.2020)

Dobrý deň,
doložka z portálu ministerstva nestačí. Musíte mať elektronický formát dokumentu vo formáte xzep (asice) alebo ak Vám súd rozhodnutie doručil poštou, potom treba ísť na informačné centrum súdu a nechať si vyznačiť vykonateľnosť (alebo im rozhodnutie súdu so žiadosťou o vyznačenie poslať). Následne potom treba ísť za exekútorom / advokátom, aby Vám vykonali zaručenú konverziu a podali návrh na exekúciu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Kam sa obrátiť po právoplatnosti rozsudku? (Procesné právo (civilné))

Vážená právnická kancelária, ďakujem ešte raz za právne poradenstvo, ktoré ste mi poskytli. Mám doplňujúcu otázku: Je možné požiadať Okresný súd, aby mi potvrdenie o právoplatnosti rozsudku vydal prostredníctvom elektronickej pošty v samostatnej prílohe? Momentálne mi bohužiaľ nie je možné vycestovať do SNV. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Kam sa obrátiť po právoplatnosti rozsudku?

(odpoveď odoslaná: 06.06.2017)

Dobrý deň. Doložku právoplatnosti Vám súd zašle do elektronickej schránky, ktorú by ste mali mať zriadenú a aktivovanú na doručovanie písomností. Ak nemáte aktivovanú elektronickú schránku na preberanie pošty a nedisponujete elektronickým podpisom môžete rozudok (originál) poslať poštou na súd s krátkou žiadosťou o vyznačenie právoplatnosti a vykonateľnosti a uvediete aj adresu na ktorú chcete, aby Vám rozsudok poštou prišiel. Súd vyznačí doložku a pošle Vám originál rozsudku na Vašu adresu, ktorú uvediete. Pre urýchlenie celej veci odporúčam zvoliť si advokáta, ktorý všetko vybaví za Vás. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Kam sa obrátiť po právoplatnosti rozsudku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.