Máte
otázku?

Práva autora ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Práva autora ?

Dobrý deň, mojou záľubou je ochotnícke divadlo. Máme záujem o naštudovanie divadelnej hry, ktorá spadá pod agentúru LITA, ochranu autorských práv. Sme ochotníci - deti, mládež, tvoríme občianske združenie, avšak nemáme k dispozícii žiadne dotácie ani granty a ani nevyberáme vstupné. Musíme autrovi uhrádzať licenčné poplatky? Ďakujem, nevieme už, na koho sa obrátiť s touto otázkou.

Odpoveď: Práva autora ?

 

Dobrý deň, 

ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

 

Základná právna úprava uvedenej oblasti je upravená predovšetkým v ust. zák. č. 185/2015 Z.z. o autorskom práve a ust. zák. č.  13/1993 Z. z. o umeleckých fondoch.

Uvádzame aj základné informácie :


Zákon upravuje /v stručnosti/ vzťahy, ktoré vznikajú v súvislosti s vytvorením a použitím autorského diela tak, aby boli chránené práva a oprávnené záujmy autora.


Predmetom autorského práva je dielo z oblasti literatúry, umenia alebo vedy, ktoré je jedinečným výsledkom tvorivej duševnej činnosti autora vnímateľným zmyslami, bez ohľadu na jeho podobu, obsah, kvalitu, účel, formu jeho vyjadrenia alebo mieru jeho dokončenia.
Dielom je literárne dielo, slovesné dielo, divadelné dielo, hudobné dielo, audiovizuálne dielo, dielo výtvarného umenia, architektonické dielo, dielo úžitkového umenia, kartografické dielo  alebo iný druh umeleckého diela alebo vedeckého diela, ak spĺňa podmienky autorského diela.
Divadelným dielom je najmä inscenované dramatické dielo s hudbou alebo bez hudby, pantomíma a inscenovaná tanečná choreografia alebo iná choreografia; jeho autorom je najmä jeho režisér, ktorý toto dielo vytvoril tvorivou duševnou činnosťou.
Predmetom autorského práva je aj časť diela, názov diela a meno postavy, ak spĺňajú podmienky pre autorské dielo. 

 

V otázke uvádzate, že chcete naštudovať divadelnú hru podľa autor. predlohy žijúceho autora /meno ste nám poskytli/ a túto chcete prezentovať v rôznych formách  v kult. domoch, divadlách, detských domovoch, odd. detskej onkológie a zúčastniť sa na rôznych súťaží.


Zámer je to chvályhodný, avšak v súlade s ust. cit. zákonov prináša aj finančné náklady spočívajúce v odvodoch lit. fondu a odmene autora za zverejnenie diela.  

Autor má právo použiť svoje dielo a právo udeliť súhlas na použitie svojho diela.  Dielo je možné použiť iba so súhlasom autora, ak tento zákon neustanovuje inak /viď ďalej/.  Za použitie diela má autor právo na odmenu,  pričom použitím diela je  aj uvedenie diela na verejnosti.

 

 

Súhlas autora sa udeľuje na základe licenčnej zmluvy nadobúdateľovi na použitie diela.

Licenčná zmluva obsahuje najmä spôsob použitia diela, rozsah a čas licencie, a odmenu alebo spôsob jej určenia, ak

sa autor s nadobúdateľom nedohodol na bezodplatnom poskytnutí licencie.

 

 

Aj keď zákon pripúšťa možnosť poskytnutia bezodplatnej licencie, je pre Vás dobré vedieť  resp. poznať aj ďalej uvedené možnosti : 

1./ Máte možnosť zvoliť si aj iného autora.

2./ Máte možnosť zvoliť si dielo tradičnej ľudovej kultúry, ktoré nie je predmetom autorského zákona. 

3./ Zvoliť  si tzv. voľné dielo :  Dielo sa stane voľným, ak
a)  uplynie doba trvania majetkových práv podľa § 32 (t.j. :  majetkové práva trvajú od okamihu vytvorenia diela počas autorovho života a 70 rokov po jeho smrti.)
b) autor nemá dedičov alebo ak dedičia odmietnu dedičstvo prijať, a to aj pred uplynutím doby trvania majetkových práv podľa § 32 /viď bod a)/.  
Dielo, ktoré sa stalo voľným, možno voľne použiť.

4./ Uvádzamne, že do autorského práva nezasahuje osoba, osoba, ktorá bez súhlasu autora použije dielo na účel karikatúry, paródie alebo pastiša, a to spôsobom, ktorý nevyvoláva nebezpečenstvo zámeny s pôvodným dielom.

 

5./ Do autorského práva nezasahuje škola,  školské zariadenie /napr. školské kluby/  vysoká škola, vzdelávacia inštitúcia ďalšieho vzdelávania a jej pedagogický zamestnanec, odborný zamestnanec,  fyzická osoba zabezpečujúca ďalšie vzdelávanie alebo fyzická osoba, ktorá sa v nej zúčastňuje na výchovno-vzdelávacom alebo vzdelávacom procese, ak bez súhlasu autora použije zverejnené dielo v rámci školského predstavenia usporiadaného výlučne školou alebo jej zriaďovateľom, ktorého účel nie je priamo ani nepriamo majetkový. Do autorského práva nezasahuje škola, ktorá bez súhlasu autora použije školské dielo pri bezplatnom plnení úloh patriacich do predmetu činnosti školy (§ 45 zákona).

 

6./ Do autorského práva nezasahuje osoba, ktorá bez súhlasu autora použije zverejnené dielo vyhotovením rozmnoženiny, verejným vykonaním, verejným prenosom, verejným rozširovaním prevodom vlastníckeho práva alebo vypožičaním, ak sa takéto použitie uskutočňuje výhradne pre potreby osôb so zdravotným postihnutím v rozsahu odôvodnenom ich zdravotným postihnutím a účel tohto použitia nie je priamo ani nepriamo obchodný (§ 46).

 

 

 

Ako je Vám známe správu práv autorov diel podľa cit. zákona  sa vykonáva prostredníctvom organizácie kolektívnej správy.  Platí, že nositeľ práv - autor -  nie je oprávnený na individuálny výkon svojich majetkových práv v odboroch kolektívnej správy.  T.j. autora  vo veciach autor. zákona a jeho odmeny zastupuje príslušná organizácia kolekt. správy. ktorou je u nás :

 
LITA, autorská spoločnosť : 

Autorské združenie dnes zastupuje viac než 1 800 žijúcich a 400 nežijúcich slovenských autorov /zastupuje aj Vami uvedeného autora/.
Odporúčame obrátiť sa priamo na LITA. Predpokladáme, že budú brať do úvahy aj Vaše postavenie ako ochotníkov pri žiadosti o udelenie súhlasu - link : http://www.lita.sk/sluzby-pre-pouzivatelov/. Samotný zákon pripúšťa aj bezodplatné poskytnutie licencie.

Zákon súčasne uvádza, že organizácia kolektívnej správy  (v našom prípade LITA) je povinná v dobrej viere a za primeraných a nediskriminačných podmienok viesť  rokovania  s osobou, ktorá prejaví záujem o použitie predmetu ochrany. Komunikácia sa môže v zmysle autor. zákona uskutočňovať aj elektronicky.

 


UMELECKÉ FONDY : 
Netreba zabudnúť ani na  umelecké fondy. Podľa zákona o umeleckých fondoch používatelia diel sú povinní odvádzať za použitie diel príspevok do literárneho fondu a to okrem iných aj pri verejnom uvádzaní divadelných hier z úhrnného príjmu zo vstupného. Príspevky sa odvádzajú aj v prípade voľných diel. 
V tejto časti následne  si Vás dovoľujeme odkázať na  link :  http://litfond.sk/index.php/o_fonde/kodovnik/. Uvádzame súčasne, že tu máte možnosť požiadať prípadne o finančný  príspevok (viď výročné správy).



 

Dúfame, že sme Vám pomohli.

Budeme radi, ak nám dáte vedieť ako ste dopadli.

Trápi vás "Práva autora ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Práva autora ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, som študentom Strednej umeleckej školy a momentálne tvorím povinné školské práce - filmy. Mám otázku: má moja škola právo (bez môjho súhlasu) vydať sa za vlastníka mojej práce a posúvať ju na súťaže bez môjho vedomia? Som stále majiteľom autorských práv svojich prác alebo je majiteľom škola? U nás funguje systém, podľa ktorého si po siedmich rokoch môžeme odkúpiť vlastné práce. Ešte chcem dodať, že škola nám neprepláca náklady na tvorbu týchto prác. Všetky náklady si hradíme sami. Ďakujem za odpoveď, s pozdravom, B.

Odpoveď: Práva autora ?

(odpoveď odoslaná: 03.02.2020)

Dobrý deň, 

podľa ust. § 93 autorského zákona v súvislosti so školským dielom platí :

"(1) Školské dielo je dielo vytvorené dieťaťom, žiakom alebo študentom na splnenie školských alebo študijných povinností vyplývajúcich z jeho právneho vzťahu k škole.
(2) Autor školského diela je na návrh školy povinný uzavrieť so školou nevýhradnú a bezodplatnú licenčnú zmluvu o použití školského diela spôsobom, ktorý nie je priamo ani nepriamo obchodný, ak to možno od autora školského diela spravodlivo požadovať. Ak autor školského diela odmietne licenčnú zmluvu podľa prvej vety uzatvoriť, škola sa môže domáhať, aby obsah licenčnej zmluvy určil súd.
(3) Škola môže požadovať, aby jej autor školského diela zo získanej odmeny za použitie školského diela nahradil náklady vynaložené na vytvorenie školského diela, a to podľa okolností až do ich skutočnej výšky."

Škola ako právnická osoba môže byť iba odvodeným subjektom - nositeľom práv, ktorý výkon svojich práv môže odvodzovať len od Vás ako autora na základe licenčnej zmluvy, príp. na základe uzatvorenia tzv. zákonnej licencie. Škola sa nemôže označovať za autora Vášho diela.

Vzhľadom na špecifickosť problematiky odporúčame kontaktovať spoločnosť niektorú zo spoločnosti kolektívnej ochrany autorských diel /napr. LITA, SOZA a pod./, ktorých zoznam nájdete na stráne Ministerstva kultúry SR.


 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Práva autora ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.