Máte
otázku?

Porušenie autorských práv - ako postupovať ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Košice

Otázka: Porušenie autorských práv - ako postupovať ?

Dobrý deň, jedným pánom mi bola ponúknutá zákazka na tvorbu loga a webstránky pre neurčenú firmu. Dohodli sme sa tak, že ja dodám webstránku a logo a on to nahodí na server, vyfakturuje firmu, pre ktorú bol tento dizajn vytvorený. Následne sme sa mali rozúčtovať - znamená to, že mi vyplatí môj podiel, čo činilo 250 eur. Logo aj stránku som vytvoril podľa našej dohody, firma zaplatila faktúru vystavenú pánom - zadávateľom, on však odmieta mi vyplatiť moju časť. Nehovorí sa ani o tom, hrozil som mu žalobou. Stránka a logo už sú zverejnené na internete a firma ich používa. Som si vedomý, že došlo k porušeniu mojich autorských práv, neviem však, ako teraz postupovať. Mám podať žalobu alebo trestné oznámenie? A ak áno, tak v akej veci a na koho - na pána zadávateľa alebo na firmu, ktorá stránku a logo používa? Môžem dokázať, že moja práca je, mám zdrojové súbory, návrhy a e-mailovú korešpondenciu. Zmluvu sme nemali, ale ak dobre chápem, tak bez nej nemá nikto iný okrem mňa licenciu na zverejnenie stránky. Prosím Vás pekne o radu, je to prvýkrát, čo sa pokúšam právne brániť v takejto veci. Ďakujem!

Odpoveď: Porušenie autorských práv - ako postupovať ?

Dobrý deň, ďakujeme za otázku, na ktorú  odpovedáme nasledovne :

ROZBOR OTÁZKY A PRÁVNA  ÚPRAVA

Vaša otázka neobsahuje údaj o tom, v akej ste pozícii - podnikateľ SZČO, osoba s príležitostným príjmom, pokiaľ sa jedná o objednávateľa - rovnako chýba údaj o jeho právnom postavení - SZČO a podobne. 

Základná právna úprava problematiky je obsiahnutá v ust.  Obč. zákonníka v zmluve o dielo  a ustanoveniach autorského zákona č. zák. č. 185/2015 Z.z.

Autorské právo chráni výsledky tvorivej duševnej činnosti autorov. Autorské práva a práva súvisiace s autorským právom sú podskupinou práv duševného vlastníctva. Patrí sem aj osobitné právo k databáze. Na ochranu podľa autorského zákona nie je potrebná žiadna registrácia, vzniká automaticky vytvorením predmetu ochrany a jeho vyjadrením v zmyslami vnímateľnej podobe.

Predmetom autorského práva je dielo z oblasti literatúry, umenia alebo vedy, ktoré je jedinečným výsledkom tvorivej duševnej činnosti autora vnímateľným zmyslami, bez ohľadu na jeho podobu, obsah, kvalitu, účel, formu jeho vyjadrenia alebo mieru jeho dokončenia.
Autor je fyzická osoba, ktorá dielo vytvorila. Fyzická osoba, ktorej meno, priezvisko alebo meno a priezvisko je uvedené na diele alebo vo vzťahu k dielu obvyklým spôsobom ako označenie autora, sa považuje za autora diela, ak nie je preukázaný opak. To platí aj vtedy, keď je dielo označené pseudonymom, ak nie sú nijaké pochybnosti o totožnosti autora.

Autor má právo na autorstvo k svojmu dielu.
Autor má právo
a) rozhodnúť o zverejnení alebo o nezverejnení svojho diela,
b) byť označený ako autor a rozhodnúť o spôsobe takéhoto označenia najmä menom alebo pseudonymom, a to pri každom použití svojho diela, ak je takýto spôsob označenia pri danom diele a spôsobe použitia možný a obvyklý,
c) na nedotknuteľnosť svojho diela, najmä na ochranu pred akoukoľvek nedovolenou zmenou alebo iným nedovoleným zásahom do svojho diela, ako aj pred akýmkoľvek hanlivým nakladaním so svojím dielom, ktoré by znižovalo hodnotu diela alebo spôsobilo ujmu autora na jeho cti alebo dobrej povesti.


Autor sa nemôže vzdať  vyššie uvedených práv, tieto práva sú neprevoditeľné a smrťou autora zanikajú. Autor má právo použiť svoje dielo a právo udeliť súhlas na použitie svojho diela. Dielo je možné použiť iba so súhlasom autora, ak autorský zákon neustanovuje inak.
Za použitie diela má autor právo na odmenu. 

Práva súvisiace s autorským právom : Viažu sa k umeleckým výkonom /speváci, tanečníci, herci/, zvukovým záznamom, audiovizuálnym záznamom  a vysielaniu.

Autorský zákon rozlišuje databázu na tvorivú ( § 131 , napr. zborník, noviny, časopisy,  webová stránka) a netvorivú, kde chránený je práve vklad do získania predmetných údajov (§ 135 , napr. databázy štatist. úradu).


Výsledok Vašej práce, za ktorú ste nemal zaplatené, spadá pod ochranu autorského zákona o tvorivej databáze. 

Podľa ust. autorského zákona autor databázy má právo použiť svoju databázu a právo udeliť súhlas na použitie databázy.  Databázu je možné použiť iba so súhlasom autora, ak tento zákon neustanovuje inak.
Použitím databázy, na ktoré udeľuje autor databázy súhlas je
a) vyhotovenie rozmnoženiny databázy,
b) spracovanie databázy,
c) verejné rozširovanie originálu databázy alebo rozmnoženiny databázy
   1. prevodom vlastníckeho práva,
   2. nájmom alebo  
   3. vypožičaním,
d) technické predvedenie databázy,
e) verejný prenos databázy; to nezahŕňa vysielanie a retransmisiu.
Autori  a zhotovitelia databáz  môžu svoje majetkové práva vykonávať jednak individuálne alebo správu práv  môžu zveriť organizácii kolektívnej správy (napr. LITA ), prípadne nezávislému subjektu práva.

 

Autor, do ktorého práva sa neoprávnene zasiahlo alebo ktorého právu hrozí neoprávnený zásah, sa môže domáhať podľa § 58 autor. zákona najmä 
a) určenia svojho autorstva, 
b)  zákazu ohrozenia svojho práva vrátane zákazu opakovania takéhoto ohrozenia, a to aj proti poskytovateľovi služby, prostredníctvom ktorej je toto právo ohrozené, 
c) zákazu neoprávneného zásahu do svojho práva vrátane zákazu zásahu podľa § 60 a 61, a to aj proti poskytovateľovi služby, prostredníctvom ktorej je do tohto práva zasiahnuté, 
d) poskytnutia informácií o pôvode rozmnoženiny diela alebo napodobeniny diela, o spôsobe a rozsahu jej použitia a o službách porušujúcich právo autora vrátane údajov o 
1. vlastníkovi, vydavateľovi, výrobcovi, distributérovi, dodávateľovi, prijímateľovi, odosielateľovi, vývozcovi alebo predajcovi rozmnoženiny diela alebo napodobeniny diela alebo o poskytovateľovi služieb, 
2. vydanom, vyrobenom, dodanom, poskytnutom, prijatom, odoslanom, vyvezenom alebo objednanom množstve alebo cene rozmnoženiny diela, napodobeniny diela alebo služby, 
e)  poskytnutia informácií o sprístupňovaní diela verejnosti spôsobom porušujúcim právo autora vrátane údajov o 
f) odstránenia následkov zásahu do práva na náklady osoby, ktorá neoprávnene zasiahla alebo hrozila neoprávneným zásahom, a to 
g)  náhrady nemajetkovej ujmy,
h) náhrady škody,
i) vydania bezdôvodného obohatenia. 


Informácie podľa vyššie uvedeného  odseku 1 písm. d) a e) je povinná poskytnúť aj osoba, ktorá využíva služby porušujúce právo autora, 
a osoba poskytuje alebo prevádzkuje služby využívané pri porušovaní práv autora. 


K samotnej zmluve, ktorú ste uzatvorili konkludentne, teda na základe ústnej objednávky ste konal a dodal výsledok svojej práce a objednávateľ ho prevzal platia ust. § 631 a nasl. Obč. zákonníka.

Ohľadom samotnej ceny citujeme uznesenie Najvyššieho súdu SR zo 7. decembra 2009, sp. zn. 3 Cdo 305/2008 :
Podstatnou náležitosťou obsahu zmluvy o dielo je stanovenie jej odplatnosti, nie určenie ceny diela. Zmluvné strany sa však môžu dohodnúť, že cenu diela určia 1/ pevnou sumou (resp. stanovia spôsob jej určenia), 2/ podľa rozpočtu, 3/ odhadom. Ak nie je cena dohodnutá v zmluve jedným zo spôsobov uvedených pod bodmi 1/ až 3/, ani ustanovená osobitnými predpismi, objednávateľ je povinný zaplatiť zhotoviteľovi diela cenu primeranú (§ 634 Obč. zákonníka).

 

Uvádzame, že v prípade súdneho vymáhanie by ste museli byť v konaní zastúpený advokátom podľa § 90 Civil. spor. poriadku. Podľa cit. zákona  (§ 341)  : "Neodkladným opatrením môže súd nariadiť strane, aby sa zdržala konania, ktorým ohrozuje alebo porušuje právo duševného vlastníctva."  Súd v takomto konaní môže na návrh úspešného žalobcu priznať právo zverejniť rozsudok alebo jeho časť na trovy žalovaného.

ODPORÚČANIE
Na základe uvedeného vyzvite objednávateľa web stránky k úhrade dohodnutej ceny a súčasne upozornite aj spoločnosť, ktorá databázu využíva, teda výsledky Vašej tvorivej duševnej činnosti, že k jej užívaniu  resp. k jej využívaniu nemá oprávnenie a požiadať ju v zmysle ust. § 58 autor. zákona o  poskytnutie informácii o pôvode tvorivej databázy. Upozornite súčasne na možnosť  domáhať náhrady náhrady nemajetkovej ujmy, náhrady škody,ako aj vydania bezdôvodného obohatenia, ako aj na trovy právneho zastupovania v súdnom konaní.  

Pokiaľ neuspejete budete musieť zabezpečiť  právne zastupovanie v celom konaní podľa spomínaného ust. Civil. sporového poriadku.

Vo veci sa môžete obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu a to ako v konaní pred podaním žaloby /výzva na mimosúdne riešenie/, ako aj na zastupovanie v konaní vrátane podania samotnej žaloby.

Dúfame, že sme vám pomohli. Budeme radi, ak nám dáte vedieť, ako ste dopadli a či Vám naša právna rada pomohla.

Poznámka na záver : 

Ak  by sa Vám odpoveď na Vašu otázku pozdávala trochu obšírna, uvádzame, že našim cieľom je zodpovedania otázky, ale aj to, aby pýtajúci sa získal prehľad o súvislostiach a nadväznostiach riešenia jeho problému.
 

 

Trápi vás "Porušenie autorských práv - ako postupovať ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Porušenie autorských práv - ako postupovať ? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je legálne robiť to, čo by som chcela začať - písať malé knižky a využívať obrázky z Google. Niektoré obrázky upravujem v programe Skicár, iné využívam v pôvodnej podobe. Musím na každý obrázok uvádzať odkaz na zdroj, z ktorého som ho čerpala, aj keď bol daný obrázok upravený? Ďakujem vopred za skorú odpoveď.

Odpoveď: Porušenie autorských práv - ako postupovať ?

(odpoveď odoslaná: 20.09.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

Pokiaľ chcete použiť verejne dostupné obrázky z vyhľadávača Google, ktoré sú označené ako voľné s možnosťou použitia na verejné účely a aj na úpravu, a využitie komerčne, môžete ich zverejniť, ale musíte uviesť zdroj obrázkov s uvedením (názvom fotobanky, menom autora či url adresou odkazujúcou na jeho portfólio).
Pokiaľ by ste používali obrázky z platených stránok, kde sa zhromažďujú fotografie, v samotných podmienkach je uvedený postup ich možného zverejňovania.

Sú prípady autorov fotografií, ktoré sa dostali až na Európsky súd pre ľudské práva, kde posledne bolo konštatované  v rozsudku ESĽP z 7.8.2018 /Rozsudok vo veci C-161/17 Land Nordrhein-Westfalen/Dirk Renckhoff / :

" Umiestnenie fotografie na internetovej stránke, ktorá bola so súhlasom autora voľne dostupná na inej internetovej stránke, si vyžaduje nový súhlas tohto autora." 

Odporúčame prípadne kontaktovať spoločnosť Google Slovensko a prečítať si aj Kódex preberania obsahu na internete.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Porušenie autorských práv - ako postupovať ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Porušenie práva

    Dobrý deň, vedie sa občiansko právny spor, pretože som chcela predať ... Otázka : Porušenie práva. Dobrý deň ... Porušenie autorských práv - ako postupovať ?

  • Autorský zákon ?

    283 TZ /citujeme/ : "Porušovanie autorského práva. Kto neoprávnene zasiahne do zákonom chránených práv k dielu, umeleckému výkonu, zvukovému záznamu  ...

  • Práva autora ?

    Predmetom autorského práva je dielo z oblasti literatúry, umenia alebo vedy, ktoré je jedinečným ... Predmetom autorského práva je aj časť diela, názov diela a meno postavy, ak spĺňajú ... Porušenie autorských práv - ako postupovať ?

  • Vyčíslenie škody a vyhotovenie znaleckého posudku

    Dobrý deň, ako napísať žalobu na občianskoprávne konanie na vyčíslenie škody za porušenie autorských práv. Súd uznal vinného a odsúdil ho na peňažný ...

  • Podnikanie bez živnosti

    Keď podnikajúca osoba nemá živnosť a postupuje podľ autorského zákona (ide ... by preto mala postupovať v súlade so Živnostenským zákonom alebo autorským ... porušenie povinností ustanovených týmto zákonom alebo právne záväznými ...

  • Trestný čin alebo priestupok?

    Na tieto coiny zrejme nemá žiadny právny nárok a z pohľadu práva by to bolo možné posúdiť ako ... Prípadne mi prosím môžete poradiť, ako postupovať ďalej?

  • Sused ignoruje stavebný zákon. Je právo na mojej strane?

    Oblasť práva: Správne právo, Mimo územia SR ... Keďže ste oznámili stavebnému úradu porušenie stavbného zákona, úrad by mal ... Ako máme postupovať ?




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.