Máte
otázku?

Môže ma zamestnávateľ nútiť pracovať nepretržite a to aj počas víkendov?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Môže ma zamestnávateľ nútiť pracovať nepretržite a to aj počas víkendov?

Dobrý deň. Mám otázku ohľadom voľna počas víkendu. Sme určitá firma s nepretržitou prevádzkou (nočné smeny sa realizujú len občas). Môže nám zamestnávateľ dávať len jeden voľný víkend za mesiac?

Odpoveď: Môže ma zamestnávateľ nútiť pracovať nepretržite a to aj počas víkendov?

Dobrý deň, v zmysle § 85 ods. 5 Zákonníka práce, môže byť pracovný čas zamestnanca najviac 40 hodín týždenne. Vo všetkých zmenách v trojzmennej prevádzke alebo v nepretržitej prevádzke má zamestnanec pracovný čas najviac 37 a 1/2 hodiny týždenne. Ak nie ste zdravotnícky pracovník, Váš zamestnávateľ Vás nemôže nútiť pracovať v priemere viac ako 48 hodín týždenne, a to vrátane práce nadčas. Akákoľvek doba mimo pracovného času je dobou odpočinku. V zásade Vám zamestnávateľ je povinný poskytnúť 2 nepretržité dni odpočinku v týždni. V prípade, že vykonávate prácu osobitnej povahy, ďalšie obmedzenia Vášho voľna je zamestnávateľ oprávnený realizovať len po dohode s Vami alebo so zástupcami zamestnancov a zároveň neprekročiť minimálny časový úsek určený Zákonníkom práce pre odpočinok zamestnanca. Na záver je nutné dodať, že porušovanie ustanoveného pracovného času zamestnávateľom alebo neposkytnutie dní odpočinku je závažné porušenie jeho povinností, za ktoré mu môže príslušný inšpektorát práce uložiť vysoké pokuty.

Trápi vás "Môže ma zamestnávateľ nútiť pracovať nepretržite a to aj počas víkendov?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže ma zamestnávateľ nútiť pracovať nepretržite a to aj počas víkendov? (Pracovné právo)

Dobrý deň, moja otázka znie: Musím pracovať každý víkend v mesiaci? Mám nárok na voľný víkend? Môže ma zamestnávateľ nútiť pracovať nepretržite, a to aj počas víkendov?

Odpoveď: Môže ma zamestnávateľ nútiť pracovať nepretržite a to aj počas víkendov?

(odpoveď odoslaná: 22.07.2023)

Dobrý deň, máte nárok na primeraný odpočinok.

Záleží ako pracujete počas týždňa, či pracujete na zmeny alebo ako máte rozvrhnutý pracovný čas.

Každopádne, zamestnávateľ musí dodržať, aby ste mali medzi jednotlivými zmenami primeraný odpočinok.

Podľa § 92 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny minimálny odpočinok v trvaní 12 po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín a mladistvý zamestnanec aspoň 14 hodín v priebehu 24 hodín."

Ak nepracujete na zmeny, tak sa postupuje podľa § 93 ods. 1 a 2 Zákonníka práce.

Podľa § 93 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok."

Podľa § 93 ods. 2 Zákonníka práce, "Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú rozvrhnúť pracovný čas zamestnanca staršieho ako 18 rokov podľa odseku 1, poskytnú sa dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku v týždni v iných dňoch týždňa."  

Zároveň, máte za prácu v sobotu a za prácu v nedeľu nárok na mzdového zvýhodnenie podľa nižšie citovaných ustanovení § 122a a § 122b Zákonníka práce.  

Podľa § 122a ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí za prácu v sobotu popri dosiahnutej mzde za každú hodinu práce v sobotu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 50 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu."  

Podľa § 122b ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí za prácu v nedeľu popri dosiahnutej mzde za každú hodinu práce v nedeľu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 100 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu." 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže ma zamestnávateľ nútiť pracovať nepretržite a to aj počas víkendov?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.