Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Dedenie zo zákona - I. skupina dedičov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Dedenie zo zákona - I. skupina dedičov

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môj otec zomrel 25. 6. 2022. Mama nás požiadala, aby sme sa zriekli jeho podielu. Sme traja súrodenci. Prosím, poraďte, čo máme robiť? Monika

Odpoveď: Dedenie zo zákona - I. skupina dedičov

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že v zmysle ust. § 473 Obč. zákonníka vo vašom prípade ide o zákonné dedenie v I. skupine dedičov, kde dedičmi budete vy - všetci súrodenci a vaša mama.

V dedičskom konaní sa v súlade s ust. Civilného mimisporového poriadku najprv vyporiada bezdpodielové spoluvlastníctvo manželov, kde pozostalý manžel nadobúda jednu polovicu a ostatok - druhá polovica ide do dedenia, ktorá sa delí medzi dedičov v rovnakom pomere, vo vašom prípade medzi 4 dedičov /mama a traja súrodenci/.  Usudzujeme, že ide aj o dedenie nehnuteľnosti, kde vy ako súrodenci - zákonní dedičia nadobudnete po 1/8 z celku /4/8 mama titulom vyporiadania BSM ,ktoré zaniklo smrťou vášho otca, ostatné 4/8 nadobudnete vy 3 súrodenci a mama po1/8, spolu 4/8/. Toľko len pre vaše vysvetlenie.

Vy ako súrodenci sa nemusíte vzdať dedičstva, na toto vás nik nemôže donútiť právnymi krokmi a to z jednoduchého dôvodu, že ide o váš zákonný nárok. Pravda, v dedičskom konaní sa môžete dohodnúť inak. Ak by ste sa všetci súrodenci vzdali podielu na dedičstve, v prípade nehnuteľnosti, by túto nadobudla vaša mama v celosti. Otázkou je či by tak urobila za náhradu, teda by vám vyplatila vaše dedičské podiely v peniazoch, alebo by ste sa dohodli na bezodplatnom vzdaní sa dedičstva.

Ak by išlo o vzdanie sa dedičstva bezdoplatne, vaša mama by mohla následne s nehnuteľnoť nakladať podľa svojho uváženia a teda ju aj predať alebo darovať hocikomu a toaj bez vášho súhlasu ako svojich detí.

Odporúčam zvážiť konkrétne okolnosti prípadu a poradiť sa s advokátom.

 

Trápi vás "Dedenie zo zákona - I. skupina dedičov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie zo zákona - I. skupina dedičov (Dedičské právo)

Dobrý deň, otec mi zomrel v januári 2023 a doteraz neprebehlo dedičské konanie. Rodina mi nechce poskytnúť informácie o advokátovi, ktorý to má na starosti. Mám pocit, že ma chcú obrať o dedičstvo. Ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie zo zákona - I. skupina dedičov

(odpoveď odoslaná: 26.10.2024)

Dobrý deň, vo veci kontaktujte informačné entrum okresného súdu podľa miesta trvalého bydliska otca v čase úmrtia a zistíte tak mneo notára. Následne kontaktujte notára.

V prípade, že by dedičské konanie bolo právoplatne ukončené, potom v zmysle ust. § 485 Občianskeho zákonníka budete musieť podať žalobu o vydanie dedičstva :

 

"(1)Ak sa po prejednaní dedičstva zistí, že oprávneným dedičom je niekto iný, je povinný ten, kto dedičstvo nadobudol, vydať oprávnenému dedičovi majetok, ktorý z dedičstva má, podľa zásad o bezdôvodnom obohatení tak, aby nemal majetkový prospech na ujmu pravého dediča.

(2)Nepravý dedič má právo, aby mu oprávnený dedič nahradil náklady, ktoré na majetok z dedičstva vynaložil; takisto mu patria úžitky z dedičstva. Ak však vedel alebo mohol vedieť, že oprávneným dedičom je niekto iný, má právo len na náhradu nevyhnutných nákladov a je povinný oprávnenému dedičovi okrem dedičstva vydať i jeho úžitky."

V prípade potreby odporúčam kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dedenie zo zákona - I. skupina dedičov (Dedičské právo)

Dobrý deň, rada by som sa poradila ohľadom závetu. Môj manžel odišiel ode mňa a od našich detí, ktoré sú dnes už dospelé. Už sedem rokov spolu nežijeme, ale nie sme rozvedení. Od roku 2013 máme vyporiadané BSM kvôli jeho predchádzajúcej podnikateľskej činnosti. Chcela by som, aby po mojej smrti dedili môj majetok výlučne naše deti. Ani ja, ani môj manžel nemáme iné deti. Mám sa spýtať, či stačí, keď napíšem závet, v ktorom uvediem, že mojimi dedičmi sú iba naše deti. Môže tento závet môj manžel napadnúť, keďže oficiálne nie sme rozvedení? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dedenie zo zákona - I. skupina dedičov

(odpoveď odoslaná: 18.08.2022)

Dobrý deň,

samozrejme, môžete zriadiť závet s tým, že všetok svoj majetok zanecháte iba svojim deťom vyjmúc vášho manžela. Nakoľko píšete, že vaše BSM už bolo zrušené počas manželstva a následne aj vyporiadané, v rámci dedičského konania sa toto už vyporiadavať nebude. Závet Vám odporúčame zriadiť vo forme notárskej zápisnice. Takýto spôsob zriadenia je najbezpečnejší, notár závet zaregistruje v Centrálnom registri závetov. Po vašej smrti tak nebude problém dediť podľa závetu, nakoľko tento bude každému notárovi dostupný.

Čo sa týka napadnutia závetu vašim manželom, uvedené neprichádza do úvahy, nakoľko aj v prípade, ak by manžel napadol platnosť vami platne zriadeného závetu žalobou na súde, súd by s najväčšou pravdepodobnosťou takúto žalobu zamietol. Len z dôvodu, že poručiteľ neustanovili závetom za dediča niektorého zo zákonných dedičov (vyjmúc vaše deti) nemožno závet považovať za neplatný. Iná situácia by bola, ak by ste v závete opomenuli niektoré z vašich detí. Týmto totiž zákon ako neopomenuteľným dedičom priznáva zákonný dedičský podiel, ktorého sa im musí za každých okolností z dedičstva po rodičovi dostať. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie zo zákona - I. skupina dedičov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Dedičské skupiny

    Dedičské skupiny (dedenie zo zákona). Občiansky zákonník stanovuje štyri skupiny dedičov, pričom každá nasledujúca skupina nastupuje až vtedy, ...

  • Dedenie v prvej dedičskej skupine

    Ako už bolo spomenuté, v prvej skupine zákonných dedičov dedia popri manželovi/manželke poručiteľa aj jeho deti, resp. potomkovia. Zákon vo vzťahu k nim ...

  • Dedenie v tretej skupine

    Dedičia v tretej skupine zákonných dedičov dedia všetci rovnakým dielom. ... Dedenie podľa závetu má totiž prednosť pred dedením podľa zákona.

  • Možnosti dedenia v prvej dedičskej skupine

    „(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, ... Zákon pritom do spomenutých dedičských skupín rozdelil prípadných dedičov tak, aby rozdelenie ...

  • Dedenie v tretej dedičskej skupine

    4. 12. 2017 ... Dedičia v tretej skupine zákonných dedičov dedia všetci rovnakým dielom. ... Pri dedení zo zákona majetok poručiteľa prechádza na zákonom ...

  • Dedenie po starej mame

    Dedenie zo zákona upravuje Občiansky zákonník v ustanoveniach § 473 až § 475a, ... Ak žiadny dedič nededí v tretej skupine, v štvrtej skupine dedia rovnakým ...

  • Kto bude dediť po bezdetnom bratovi?

    manželka Vášho zosnulého brata by mohla po Vás dediť (dedením zo zákona) iba v ... Ak je to tak, potom do úvahy prichádza dedenie v III. skupine dedičov v ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.