Máte
otázku?

Možno požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Možno požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody?

Dobrý deň. Máme rodinného príslušníka, ktorý je odsúdený nepodmienečne na 6 mesiacov podľa paragrafu 194 Trestného zákona - porušovanie domovej slobody. Trest dostal v podmienke, ktorá sa vzťahovala na iný trestný čin - maranie úradného rozhodnutia. Môže náš rodinný priateľ teraz po odsedení polovice trestu požiadať o podmienečné prepustenie? Bude mu vyhovené alebo mu to súd zamietne? Alebo nemôže požiadať o podmienečné prepustenie, keď tento trestný čin spáchal v podmienke? Ďakujem vám pekne.

Odpoveď: Možno požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody?

Dobrý deň, podľa § 66 Trestného zákona, súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, a ak ide o osobu odsúdenú za prečin po výkone polovice uloženého nepodmienečného trestu odňatia slobody alebo rozhodnutím prezidenta Slovenskej republiky zmierneného nepodmienečného trestu odňatia slobody. O podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody rozhoduje súd na návrh prokurátora, riaditeľa ústavu na výkon väzby alebo riaditeľa ústavu na výkon trestu odňatia slobody, v ktorom sa trest vykonáva, záujmového združenia občanov alebo na návrh odsúdeného na verejnom zasadnutí. V každom prípade, môže Váš známy ako odsúdený, po výkone polovice uloženého trestu požiadať súd o podmienečné prepustenie. Súd po doručení žiadosti posúdi, či sú zákonné podmienky pre vyhovenie žiadosti a to z ohľadom na uvedené pomery odsúdeného. Vzhľadom na Vami uvedené okolnosti je podľa môjho názoru nepravdepodobné, že súd bude od Vášho známeho očakávať, že po prepustení povedie riadny život.

Trápi vás "Možno požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody? (Trestné právo)

Dobrý deň, máte na mysli, či by sa mohol schváliť zákon, podľa ktorého by bola polovičná trestná sadzba aj pre zločin? Počul som, že sa niečo také rieši. Ďakujem.

Odpoveď: Možno požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody?

(odpoveď odoslaná: 31.05.2017)

Dobrý deň, áno, rieši, dúfam, že to prejde.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.