Máte
otázku?

Dedenie a započítanie daru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Dedenie a započítanie daru

Dobrý deň, rád by som požiadal o radu. Moja mama zomrela a aktuálne prebieha dedičské konanie. Predmetom dedenia je byt a chata, ktoré vlastním spolu s otcom. Mama nezanechala žiadny závet, pretože predpokladanými dedičmi sú otec, ja a moja sestra. Pred rokmi rodičia spísali a úradne overili darovaciu zmluvu na finančnú sumu pre moju sestru s dohodou, že táto suma bude odpočítaná z jej podielu dedičstva. Chcel by som vedieť, či je možné, aby sa sestra vzdala svojho podielu na chate a zvyšok mi doplatila, alebo aby sa vzdala podielu na byte a rozdiel do hodnoty podielu bytu by som jej doplatil ja. Je takáto dohoda možná urobiť priamo u notára? Alternatívne, aký je postup, ak by som mal záujem, aby mi otec a sestra odstúpili svoje podiely na chate? Ďakujem.

Odpoveď: Dedenie a započítanie daru

Dobrý deň, ak máte vedomosť o tom, že Vaši rodičia darovali Vašej sestre určitú finančnú sumu, je potrebné to nahlásiť do dedičského konania. V danom prípade platí ust. § 484 Obč. zákonníka :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

 

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že suma daru v € sa Vašej sestre započíta na dedičský podiel po mame a o toľko bude menej dediť.

Uvedieme príklad na započítanie daru : Dedičstvo 100 000 € na bank. účte, predmetom darovania sestre pred úmrtím poručiteľa bola suma 50000 €, potom hodnota dedičstva je potom 150000 €, delené napr. 3 dediči = 50 000 € . Keďže jedna zo sestier už dostala dar za života poručiteľa - finančný dar v sume 50000 €, táto suma sa jej započíta na jej dedičský podiel, ktorý predstavuje 50000 € a na túto dedičku pripadne z dedičstva 0 €, keďže jej dedičský podiel je už vyčerpaný hodnotou daru - finančný dar v sume 50000 € a na ostatných dedičov pripadne po 50000 €.   Nevieme konkrétne okolnosti vo Vašom prípade hlavne pokiaľ ide o výšku finančného daru a hodnotu nehnuteľností, ktoré budú predmetom dedenia, ale je možná aj situácia, že ak sa sestre započíta finančný dar na jej dedičský podiel /aj podľa vyššie uvedeného príkladu/ sestra z dedičstva nedostane nič. V každom prípade treba žiadať, aby finančný dar, ktorý nadobudla sestra, bol započítaný na jej dedičský podiel. V závislosti od výpočtu /finančný dar, hodnoty nehnuteľností v dedičskom konaní/ je potrebné sa dohodnúť aj napr. s tým, že otec a sestra sa vzdajú dedičstva vo Váš prospech. Tu však Vy musíte rátať s tým, že otec a sestra môžu žiadať od Vás ako ustupujúci dedičia, aby ste im finančne vyporiadali ich dedičský podiel v €. V prípade záujmu vo veci môžete kontaktovať našu advokátsku kanceláriu.

Trápi vás "Dedenie a započítanie daru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dedenie a započítanie daru (Dedičské právo)

Dobrý deň, moji rodičia mi kúpili byt, respektíve môj otec ho financovaval z peňazí, ktoré získal predajom stavebného pozemku. Tento pozemok zdedil po svojom otcovi v čase, kedy bol ešte slobodný. Otázka znie, či musím vyplatiť súrodencov, prípadne či je potrebné dedičské konanie? Ďalej by ma zaujímalo, či môžem byt predať aj bez súhlasu svojho otca, ak s tým nesúhlasí? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, P.

Odpoveď: Dedenie a započítanie daru

(odpoveď odoslaná: 16.12.2023)

Dobrý deň,
vo vyššie uvedenej veci uvádzame, že ak ste výlučným vlastníkom bytu, potom súhlas darcu na predaj bytu nepotrebujete. Z predaja bytu nie ste povinný vyplatiť vašich súrodencov, lebo oni nie sú spoluvlastníkmi bytu.

V prípade, že by došlo k úmrtiu vášho otca, predmetný darovaný byt sa vám započíta na váš dedičský podiel a o toľko budete menej dedič, resp. už nezdedíte nič, lebo hodnotou darovaného bytu váš dedičský podiel bude vyčerpaný. 

Uvedieme príklad na započítanie daru : Dedičstvo 100 000 € na bank. účte, predmetom darovania bratovi pred úmrtím poručiteľa - otca bola suma 50000 €, potom hodnota dedičstva je potom 150000 €, delené napr. 3 dediči = 50 000 € . Keďže jeden zo synov už dostal dar za života poručiteľa - finančný dar v sume 50000 €, táto suma sa mu započíta na jeho dedičský podiel, ktorý predstavuje 50000 € a na tohto dediča pripadne z dedičstva 0 €, keďže jeho dedičský podiel je už vyčerpaný hodnotou daru - finančný dar v sume 50000 € a na ostatných dedičov pripadne po 50000 €.

V prípade, že by predmetom dedenia po otcovi nebol žiadny majetok, nie ste povinný vyplatiť z bytu resp. jeho predajnej ceny vašich súrodencov.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dedenie a započítanie daru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Dedenie a započítanie daru

    Otázka: Dedenie a započítanie daru. Dobrý deň, potreboval by som poradiť. Môj otec daroval dom s pozemkom po svojej máme môjmu bratovi.

  • Čo je dar spôsobilý na započítanie na dedičský podiel?

    Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ...

  • Darovanie a dedičské právo

    Podľa § 630 Obč. zákonníka sa len darca môže domáhať vrátenia daru od obdarovaného v ... Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal ...

  • Aká je hodnota daru?

    Dobrý deň, sme 3 súrodenci a budeme dediť po máme byt v Bratislave. ... Máme si nárokovať započítanie tohto daru do dedičstva a v akej hodnote, ...

  • Dedenie a napadnutie darovacej zmluvy

    Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ...

  • Darovacia alebo kúpna zmluva a dedenie

    Otázka započítania darov na dedičský podiel je riešená v ust. § 484 OZ platí : ; "Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení ...

  • Darovacia zmluva a kolácia

    1 Občianskeho zákonníka a do hodnoty daru započítať iba cenu samotnej ... Zaujíma ma, či pri dedení po smrti mamy môžu sestry uplatniť dedenie + koláciu ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.