Máte
otázku?

Darovacia zmluva a kolácia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Darovacia zmluva a kolácia

Vnučka dostala polovicu domu darom od babky pred jej smrťou. Po smrti babky je možná kolácia pri dedičskom konaní alebo budú ostatní dediči dediť len polovicu domu a vnučke zostane druhá polovica domu, ktorú dostala darovacou zmluvou?

Odpoveď: Darovacia zmluva a kolácia

Dobrý deň, kolácia (započítanie toho, čo za života poručiteľa prešlo bezplatne z jeho majetku do vlastníctva dediča) je možné iba vtedy ak by vnučka bola dedičkou. Ak by neprichádzala do úvahy ako dedič, potom by sa kolácia neuplatnila.

Trápi vás "Darovacia zmluva a kolácia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovacia zmluva a kolácia (Občianske právo)

Dobrý deň, moja mama počas svojho života darovala dvojici synov mojej sestre svoj podiel na dome. Po jej úmrtí sa teraz chystá dedičské konanie. Po smrti otca mama ponechala dispozičné právo nad svojimi úsporami výhradne sestre. Teraz mi sestra poslala polovicu úspor, ktoré boli na matkinom účte, aby sa tieto peniaze nezapočítavali do dedičského konania. Neviem, čo mám robiť. Ak by peniaze ostali na matkinom účte, v rámci dedičstva by mi pravdepodobne pripadla aj ich časť. Takto by sa vyrovnala hodnota darovaného podielu na dome, ktorý získali jej synovia. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Darovacia zmluva a kolácia

(odpoveď odoslaná: 17.11.2023)

Dobrý deň,

podľa dedičského práva, dar poskytnutý deťom či vzdialenejším potomkom dedičov poručiteľa (v tomto prípade deti dediča) sa nezapočítava na dedičský podiel bližšieho potomka. To znamená, že dar, ktorý poručiteľ poskytol deťom svojich dedičov, nie je možné započítať na dedičský podiel tohto dediča (vášho príbuzného)​​.

 

V praktickom zmysle, ak váš rodinný príslušník daroval svojim deťom majetok, tento dar sa nepovažuje za koláciu a neovplyvňuje jeho dedičský podiel v neprospech. Inými slovami, hodnota daru poskytnutého jeho deťom sa neodpočítava z jeho podielu dedičstva.

 

Zápočet by tu bol možný, ak by vaša sestra už nežila a dedičia by boli jej deti. Vtedy by ste to mohli namietať. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Darovacia zmluva a kolácia (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Ak nám, mne a mojej sestre, otec daruje dom a v prípade, že sa po našom, bohužiaľ už zosnulom, bratovi objavia právoplatní dediči, predpokladám, že nemajú nárok na túto nehnuteľnosť. Dom bol totiž darovaný darovacou zmluvou a zmena bola zapísaná aj na katastri. Ďakujem.

Odpoveď: Darovacia zmluva a kolácia

(odpoveď odoslaná: 03.03.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že ak je Váš otec výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, je oprávnený s touto nakladať podľa svojho uváženia, teda darovať, predať, zameniť a nepotrebuje k tomu súhlas svojich detí, prípadne ich dedičov. Keďže Váš otec žije, predmetná nehnuteľnosť, ktorej je vlastníkom, nemôže byť predmetom dedenia po Vašom bratovi, lebo Váš brat nebol jej vlastníkom ani spoluvlastníkom.


Podotázka: Darovacia zmluva a kolácia (Občianske právo)

Dobrý deň,
za života otca som od neho dostal darom nehnuteľnosť, keďže ako jediný zo súrodencov som sa o neho v chorobe, vtedy už asi 5 rokov staral. Túto starostlivosť som mu poskytoval ešte ďalších 15 rokov až do jeho smrti. Samotná darovacia zmluva dokonca obsahuje zaopatrovaciu doložku, kde sa ja ako obdarovaný zaväzujem doživotné o otca bezodplatne starať.
Teraz po otcovej smrti chcú moji súrodenci započítať hodnotu darovanej nehnuteľnosti do dedičstva.
Chcem sa spýtať, či je možné v tomto konkrétnom prípade jednoducho použiť § 484 ods. 1 Občianskeho zákonníka a ak áno, ako by sa v tomto prípade mala správne vypočítať hodnota daru. Ak áno, podľa mňa by sa do hodnoty daru mala započítať nielen hodnota nehnuteľnosti v čase darovania, ale aj cena mojej viac ako 20 ročnej starostlivosti o otca, ktorú som ja vlastne zaplatil za darovanú nehnuteľnosť. V tomto konkrétnom prípade podľa môjho názoru nešlo o bezodplatné darovanie. Preto si myslím, že darovanú nehnuteľnosť som nenadobudol bezodplatne, a preto by nebolo spravodlivé aplikovať § 484 ods. 1 Občianskeho zákonníka a do hodnoty daru započítať iba cenu samotnej nehnuteľnosti, tak ako to navrhujú moji súrodenci.
Môžete mi prosím poradiť, či je moja interpretácia správna, prípadne, či sa v tejto situácii môžem nejako brániť?
Vopred ďakujem, za Vás odborný názor.

Odpoveď: Darovacia zmluva a kolácia

(odpoveď odoslaná: 15.09.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že podstatné je samotné posúdenie darovacej zmluvy, kde je uvedená, ako sami uvádzate, zaopatrovacia doložka. Uvádzam, že v zmysle ust. §  132 Obč. zákonníka sa vlastníctvo k veci, teda aj nehnuteľnosti, možno nadobudnúť na základe kúpnej zmluvy, na základe darovacej zmluvy, ako aj na základe inej zmluvy, dedením, rozhodnutím štátneho orgánu, alebo alebo na základe iných skutočností ustanovených zákonom. Práve tzv. "iné zmluvy" v zmysle uvedeného zákonného ustanovenia sú tzv. inominátne zmluvy v zmysle ust. § 51 Obč. zákonníka, ktoré zákon presne nepomenúva a patria medzi ne aj tzv. zaopatrovacie zmluvy. Aplikovaním na váš prípad chceme uviesť, že vy ste vlastníctvo k nehnuteľnosti v podstate nadobudli na základe zaopatrovacej zmluvy a teda jej nadobdunutie ste si odrobili, nie je podstatné to, ako sa zmluva pomenuje v záhlaví, ale podstatný je jej obsah.
Riešením vo vami uvedenom prípade je preto poukázať v dedič. konaní na vyššie uvedené zákonné ustanovenia a potom ak by sa došlo k záveru, že ide o zaopatrovaciu zmluvu, nie je dôvod započítať predmetnú nehnuteľnosť na váš dedičský podiel, lebo ste ju nenadobudli bezodplatne.

K položenej otázke v časti zvýšenia hodnoty nehnuteľnosti o vaše opatrovanie otca uvádzame, že toto nie je správny záver, lebo ak by ste v dedičskom konaní započítali hodnotu nehnuteľnosti plus vaše opatrovanie, toto by len zvýšilo predmet dedenia a následné dedičské podiely. Obč. zákonník vyslovene v ust. §  484 hovorí o darovaní, ktorého podstata spočíva v bezodplatnosti a nie v 15 a viac ročnej starostlivosti o otca.

Odporúčam kontaktovať advokáta na konzultáciu.

 


Trápi vás "Darovacia zmluva a kolácia" a chcete pomôcť?

Podotázka: Darovacia zmluva a kolácia (Občianske právo)

Dobrý deň, dostala som dom ako bezplatný dar od mamy ešte za jej života. Sme však tri sestry a mama už nevlastní žiadny iný majetok. Chcela by som vedieť, či môžu moje sestry uplatniť dedičstvo a koláciu darovaného domu, ak už nebude žiadny majetok na dedičstvo po mojej mame. Tým pádom, ak totiž majetok na dedičstvo je nula a darovaný dom má určitú hodnotu, zaujíma ma, či budem musieť mojim sestrám vyplatiť podiely z dedičstva. Ďakujem, Jana

Odpoveď: Darovacia zmluva a kolácia

(odpoveď odoslaná: 20.09.2021)

Dobrý deň,
ak ste jedinou vlastníčkou domu, ktorý Vám mama darovala za svojho života, potom tento dom ani nemôže byť predmetom dedičského konania v prípade úmrtia matky a to z logického dôvodu, že dom nie je vlastníctvom matky. Vy ako dcéra a vlastníčka RD nie ste povinná ostatných dedičov vyplácať.

Ak by predsa bol predmetom dedenia po matke bol nejaký majetok, potom hodnota RD, ktorý Vám bol darovaný, sa započíta na Váš dedičský podiel a o toľko budete menej dediť. Z tohto dôvodu, aj keby došlo k započítaniu daru na Váš dedičský podiel, nie ste povinná ostatných dedičov nijako vyplácať a Vaši súrodenci sa nemôžu domáhať toho, aby ste im vyplatili nejaký podiel z RD.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovacia zmluva a kolácia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.