Máte
otázku?

Podanie opravného prostriedku proti rozhodnutiu odvolacieho súdu a nástup na výkon trestu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Podanie opravného prostriedku proti rozhodnutiu odvolacieho súdu a nástup na výkon trestu

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či ma čaká krajský súd. Hrozí mi nepodmienečný trest na tri roky. Chcel by som vedieť, či existuje možnosť odvolania, ak by som bol odsúdený. Musím nastúpiť na výkon trestu, ak podám odvolanie na Najvyšší súd? Ďakujem.

Odpoveď: Podanie opravného prostriedku proti rozhodnutiu odvolacieho súdu a nástup na výkon trestu

Dobrý deň,

krajský súd nie je nikdy v trestnom konaní prvostupňovým súdom. Z uvedeného je zrejmé, že vo Vašom prípade došlo po vydaní rozhodnutia prvoinštančným súdom (okresným súdom) k podaniu opravného prostriedku - odvolania, o ktorom bude teraz rozhodovať druhoinštančný - krajský súd.

Slovenské trestné konanie je v zásade dvojinštančné - to znamená, že je možné proti prvému rozhodnutiu vo veci (vo Vašom prípade vydanom okresným súdom) podať jeden riadny opravný prostriedok - odvolanie. 

Odvolací súd (ktorým je krajský súd ak ide o odvolanie proti rozhodnutiu okresného súdu) môže podľa Trestného poriadku rozhodnúť viacerými spôsobmi:

- odvolanie zamietnuť,

- zrušiť napadnutý rozsudok a vrátiť vec na prejednanie prvoinštančnému súdu alebo môže odvolací súd sám vo veci rozhodnúť,

- zrušiť napadnutý rozsudok a vrátiť vec prokurátorovi a pod.

Ak odvolací súd odvolanie zamietne alebo sám rozhodne po zrušení rozsudku prvoinštančného súdu, takéto rozhodnutie odvolacieho súdu nadobúda právoplatnosť, keďže už nie je možné proti nemu podať žiadny riadny opravný prostriedok. S právoplatnosťou tohto rozhudnutia je spojená aj jeho vykonateľnosť. To znamená, že ak napr. odvolací súd odvolanie zamietne bude to mať za následok nadobudnutie právoplatnosti aj vykonateľnosti rozhodnutia prvoinštančného súdu o uložení trestu, vo Vašom prípade trestu odňatia slobody na tri roky. Toto rozhodnutie už bude možné vykonať, teda v danom prípade by ste boli povinný nastúpiť na výkon trestu odňatia slobody.

Trestný poriadok síce pozná aj inštiút mimoriadnych opravných prostriedkov proti právoplatným a vykonateľným rozhodnutiam (napr. dovolanie). Dôvody, pre ktoré je možné podať dovolanie sú upravené v § 371 Trestného poriadku a sú pomerne úzko špecifikované. Podanie mimoriadneho opravného prostriedku ale nemá žiadny vplyv na vydané právoplatné a vykonateľné rozhodnutie v danej veci. Preto aj keby ste prípadne využili tento mimoriadny opravný prostriedok, až do času, kým by o ňom nebolo rozhodnuté, ste povinný rešpektovať a správať sa v súlade s vydaným právoplatným a vykonateľným rozhodnutím, teda napr. nastúpiť na výkon trestu odňatia slobody a pod.

Trápi vás "Podanie opravného prostriedku proti rozhodnutiu odvolacieho súdu a nástup na výkon trestu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podanie opravného prostriedku proti rozhodnutiu odvolacieho súdu a nástup na výkon trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, môj syn má nastúpiť na výkon trestu 23. tohto mesiaca. Je ešte možné sa odvolať? Bol odsúdený na minimálne 8 mesiacov stráženia. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Podanie opravného prostriedku proti rozhodnutiu odvolacieho súdu a nástup na výkon trestu

(odpoveď odoslaná: 14.01.2023)

Dobrý deň, odvolať sa voči rozsudku o vine a treste je možné len v zákonom ustanovenej lehote, ktorá je 15 dní od oznámenia rozsudku. Trestný poriadok v ust. § 309 ods. 1 a ods. 2 explicitne uvádza: "Oznámením rozsudku je jeho vyhlásenie v prítomnosti toho, komu treba rozsudok doručiť. Ak sa rozsudok vyhlásil v neprítomnosti takejto osoby, oznámením je až doručenie rozsudku. Ak sa rozsudok oznamuje tak obžalovanému, ako aj jeho obhajcovi a zákonnému zástupcovi, plynie lehota od toho oznámenia, ktoré bolo vykonané najneskoršie."

Vzhľadom na uvedené preto, ak táto lehota ešte neuplynula, potom môžete podať odvolanie, dôsledkom čoho rozsudok súdu nenadobudne právoplatnosť ani vykonateľnosť a nástup do výkonu restu sa oddiali. Ak však má už nastúpiť, rozsudok bude právoplatný.

Dá sa požiadať o odklad zo zákonných dôvodov, ako je napríklad choroba, ktorú nie je možné liečiť v nemocnici pre odsúdených. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podanie opravného prostriedku proti rozhodnutiu odvolacieho súdu a nástup na výkon trestu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.