POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Parkovanie na chodníku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Bratislava

Otázka: Parkovanie na chodníku

Ktoré vozidlá majú oprávnenie parkovať uprostred chodníka, a to navyše vedľa žltej čiary? Je možné poslať aj fotografie prípadu.

Odpoveď: Parkovanie na chodníku

Dobrý deň, zásadne po chodníku môžu chodiť chodci. Iní účastníci cestnej premávky než chodci (napr. vodiči motorových vozidiel) nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státim. V zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím je však na chodníku povolené zastavenie alebo státie bicykla a motocykla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.

 

Trápi vás "Parkovanie na chodníku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Parkovanie na chodníku (Správne právo)

Dobrý deň, Je povolené parkovať motorku na chodníku pred schránkami obytného domu? Ak áno, môže tam parkovať s dodržaním odstupu 1,5 m? Ak je to tak, počíta sa tento odstup od kolies, alebo od časti motorky, ktorá najviac vyčnieva? Ešte mám jednu otázku - je v poriadku, ak sa tento motocykel pred schránky dostane iba prechádzaním po chodníku na vzdialenosť približne 15 m? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Parkovanie na chodníku

(odpoveď odoslaná: 17.11.2022)

obrý deň,

v zmysle § 52 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke vyplýva: "Chodec je povinný používať predovšetkým chodník.  Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí pre cyklistov podľa § 55 ods. 1, pre vodičov samovyvažovacieho vozidla podľa § 55a ods. 2, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie bicykla, kolobežky s pomocným motorčekom alebo motocykla, pri ktorom ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m." Z uvedeného vyplýva, že motorka môže stále parkovať na chodníku, avšak musí zostať súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m. Nie je však ustálené či od kolesa alebo inej časti, malo by však ísť o pevnú prekážku. Podľa môjho názoru by sa to malo merať od akejkoľvek prevyšujúcej časti, aby bola dodržaná šírka najmenej 1,5 m. Zo zákona tiež vyplýva, že jazda po chodníku nie je povolená motorovým vozidlám, preto by mal motorkár z motorky zosadnúť a svoje vozidlo na miesto parkovania dotlačiť. Ak porušuje niektoré z ustanovení zákona o cestnej premávke môže byť motocyklista nahlásený na polícii. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Parkovanie na chodníku (Správne právo)

Prosím, je možné parkovať osobné vozidlo pri smetných kontajneroch mimo cesty, tak aby to nebránilo smetiarmi?

Odpoveď: Parkovanie na chodníku

(odpoveď odoslaná: 13.08.2018)

Dobrý deň,

podľa § 25 ods. 1 zákona o cestnej premávke Vodič nesmie zastaviť a stáť na chodníku okrem prípadu podľa § 52 ods. 2 (ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. V zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím je však na chodníku povolené zastavenie alebo státie bicykla a motocykla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.). Rovnako nie je možné zastaviť a stáť na iných miestach, kde zastavenie alebo státie môže ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky alebo obmedziť jazdu vozidiel; osobitne na miestach vjazdov alebo výjazdov z pozemkov, vjazdov a výjazdov z objektov určených na zásobovanie alebo parkovacích miest.

Ak neporušíte tieto dve ustanovenia, teda nebudete ohrozovať bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a parkovať na chodníku v súlade s vyššie uvedeným ustanovením, potom by v takomto parkovaní nemal byť problém. Zároveň však nesmiete stáť na cestnej zeleni a inej verejne prístupnej zeleni.


Podotázka: Parkovanie na chodníku (Správne právo)

Dobrý deň, môžu na chodníku pri paneláku parkovať aj dodávky? Ďakujem.

Odpoveď: Parkovanie na chodníku

(odpoveď odoslaná: 18.06.2017)

Dobrý deň, kým nie je dopravným označením určené inak, môže i dodávka parkovať na chodníku. Musí však dodržať stanovenú voľnú šírku chodníka pre chodcov, a to 1,5 metra.


Trápi vás "Parkovanie na chodníku" a chcete pomôcť?

Podotázka: Parkovanie na chodníku (Správne právo)

Dobrý deň, akým spôsobom je možné vymáhať naspäť zaplatené peniaze za neželaný odťah, ktorý bola uskutočnený spoločnosťou Car Towing? Boli ma odtiahnutý z dôvodu, že som parkoval 1,5 metra od povolenej zóny. Ďakujem.

Odpoveď: Parkovanie na chodníku

(odpoveď odoslaná: 15.04.2017)

Dobrý deň, uvedená spoločnosť Vám to nevráti len tak na základe nejakej výzvy. Muselo by sa to riešiť súdnou cestou. 


Podotázka: Parkovanie na chodníku (Správne právo)

Srdečne ďakujem za odpoveď. Pôvodne som sa chcel dozvedieť, či je odtiahnutie vozidla adekvátnou reakciou na daný priestupok, alebo by sa mal riešiť iba papučou. Tento postup osobne považujem za neprimerané zabezpečovanie zákaziek súkromnej odťahovej firme Car Towing.

Odpoveď: Parkovanie na chodníku

(odpoveď odoslaná: 27.03.2017)

Dobrý deň, ak Vás odtiahla spoločnosť Car Towing (teda nie mesto), peniaze sa dajú vymáhať späť. 

Inak parkovanie na chodníku je dôvod na odtiahnutie.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Parkovanie na chodníku (Správne právo)

Dobrý deň, pri parkovaní na chodníku som dodržal vzdialenosť 1,7 m od súbežného stavenisko, ktoré bolo oplotené. Avšak, vo výške predného kolesa môjho vozidla, vytŕčala z oplotenia betónová pätka šírky približne 30 cm a výšky približne 10 cm. Vzdialenosť na tomto mieste bola nameraná ako 1,35 m, čo bol dôvod pre odtiahnutie môjho vozidla mestskou políciou. Rád by som počul Váš názor na túto situáciu.

Odpoveď: Parkovanie na chodníku

(odpoveď odoslaná: 25.03.2017)

Dobrý deň, na jednej strane je pravdou, že ste nedodržali vzdialenosť 1 a pol metra, pretože zákon hovorí, že tam musí zostať 1,5 metra voľná šírka chodníka. Na druhej strane ide o šikanózny výkon práva. Šikanózny výkon práva nemôže používať právnu ochranu. 

Preto, ak by ste sa chceli brániť, Vaša obrana by stála na nie veľmi pevných základoch.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Parkovanie na chodníku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.