POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Odvolanie voči trestnému rozkazu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Odvolanie voči trestnému rozkazu

Dobrý deň, ako je možné odvolať sa voči trestnému rozkazu v prípade nenastúpenia na ochranné protialkoholické liečenie, kde došlo k omeškaniu s nástupom o 3 dni? Obvinený mal nastúpiť na ochranné liečenie, avšak kvôli jeho zlému psychickému stavu, v ktorom si nebol vedomý následkov svojho konania, k nástupu nedošlo. Napriek tomu, že ochranné liečenie bolo absolvované v predpísanej dĺžke trvania - 3 mesiace, termín nástupu bol posunutý o 3 dni neskôr a obvinený bol eskortovaný na liečbu. Je nutné napísať odvolanie všeobecne alebo je potrebné uvádzať konkrétne paragrafy? Ďakujem.

Odpoveď: Odvolanie voči trestnému rozkazu

Dobrý deň, voči trestnému rozkazu sa podáva odpor (lehota je 8 dní). Pokiaľ podávate odpor proti trestnému rozkazu, potom obvinený sa nemusí podrobiť trestu, ktorý je v trestnom rozkaze uložený. Súd následne rozhodne rozsudkom.

V odpore proti trestnému rozkazu nemusíte uvádzať paragrafy, odpor stačí podať aj tak, že uvediete, že podávate odpor, pretože nesúhlasíte s tým, čo je v trestnom rozkaze uvedené.

Trápi vás "Odvolanie voči trestnému rozkazu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odvolanie voči trestnému rozkazu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Prichádza mi trestný rozkaz za prečin zanedbanej povinnej výživy. Môžem sa obrátiť na odbor, pretože mám exekúciu za výživné a nemám možnosť ho platiť? Trestný rozkaz mi dorazil, ktorý ma odsudzuje na dve roky.

Odpoveď: Odvolanie voči trestnému rozkazu

(odpoveď odoslaná: 06.05.2023)

Dobrý deň,

podajte odpor proti trestnému rozkazu za prečin zanedbania povinnej výživy čo najskôr. Ak sa podá odpor, vec sa postúpi súdu prvého stupňa, ktorý rozhodne o vine a treste. Ak sa nepodá odpor, trestný rozkaz nadobudne právoplatnosť a je rovnocenný s rozsudkom súdu.

 

Ak máte exekúciu za výživné a nemáte ako platiť výživné, môžete sa pokúsiť presvedčiť súd, že ste nezanedbali svoju povinnosť úmyselne alebo z hrubého nedbanlivosti. Trestný zákon stanovuje, že prečin zanedbania povinnej výživy sa spácha len vtedy, ak páchateľ vedome neplní svoju povinnosť po dobu dlhšiu ako tri mesiace alebo ak ju neplní opakovane. Ak dokážete preukázať, že ste sa snažili plniť svoju povinnosť podľa svojich možností a okolností, môže to byť dôvodom na oslobodenie od trestu alebo na zníženie trestu.

 

Okrem toho môžete využiť aj inštitút účinnej ľútosti. Účinná ľútosť je možná aj po začatí trestného stíhania alebo po vydaní trestného rozkazu do okamihu kým sa neodoberie súd na záverečnú poradu. Dlh musí byť zaplatený. 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odvolanie voči trestnému rozkazu (Trestné právo)

Dobrý deň, dostal som trestný rozkaz na štyri mesiace za neplatenie sociálnych odvodov. Ak podám odpor a zaplatím celú dlžnú sumu, udelí mi súd miernejší trest? Ďakujem.

Odpoveď: Odvolanie voči trestnému rozkazu

(odpoveď odoslaná: 15.02.2022)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade ste už žial zmeškali možnosť uplatniť tzv. inštitút účinnej ľútosti, kedy by zanikla trestnosť Vášho činu. Pokiaľ teraz podáte odpor proti trestnému rozkazu, môžete sa brániť aj len vo vzťahu k výške trestu, ak ste si svojho dlhu vedomý a viete, že ste uvedený trestný čin spáchali. To či Vám súd uloží miernejší trest Vám nevieme s určitosťou povedať. Ak ste však nikdy predtým neboli súdne trestaný, je možné že súd potom ako dlh zaplatíte, pristúpi k uloženie miernejšieho trestu než aký Vám bol uložený trestným rozkazom. 


Podotázka: Odvolanie voči trestnému rozkazu (Trestné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Je možné sa odvolať proti trestnému rozkazu za marenie vedenia vozidla počas zákazu a žiadať peňažný trest? Som matka troch maloletých detí a starám sa o ne sama. Navyše, som prvotrestankyňa.

Odpoveď: Odvolanie voči trestnému rozkazu

(odpoveď odoslaná: 11.02.2022)

Dobrý deň,
voči trestnému rozkazu môžete podať v lehote 8 dní od doručenia odpor. Ak odpor podáte včas a súd ho zruší, nemusíte sa trestnému rozkazu podrobiť, ale súd bude vo veci rozhodovať na hlavnom pojednávaní rozsudkom. Až po nadobudnutí jeho právoplatnosti budete povinná sa trestu podrobiť. V podanom odpore môžete aj uviesť, že ste doposiaľ neboli súdne trestaná a že máte deti. Súd skúma aj osobnosť páchateľa, nielen samotný skutok. Čo sa týka žiadosti o uloženie peňažného trestu tak, peňažný trest môže súd uložiť páchateľovi úmyselného trestného činu, ktorým tento získal alebo sa snažil získať majetkový prospech. Bez splnenia tejto podmienky môže súd peňažný trest uložiť, iba vtedy, ak ho ukladá za prečin a vzhľadom na povahu spáchaného prečinu a možnosť nápravy páchateľa trest odňatia slobody neukladá. Vzhľadom na uvedené, ak ste spáchali prečin, môžete žiadať uloženie peňažného trestu v podanom odpore. To či Vám súd vyhovie nevieme. Skúsil by som to. Ak si chcete zvýšiť šance, dohodnite si s nami konzultáciu (hoci aj telefonickú) a my Vám presne poradíme, čo tam napísať.  Prečinom sa rozumie trestný čin spáchaný z nedbanlivosti alebo úmyselný trestný čin, za ktorý Trestný zákon v osobitnej časti ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby neprevyšujúcou päť rokov.


Trápi vás "Odvolanie voči trestnému rozkazu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odvolanie voči trestnému rozkazu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa odvolať proti trestnému rozkazu. Je možné predtým kontaktovať prokurátora a navrhnúť mu dohodu o vine a treste? Vďaka veľmi pekne.

Odpoveď: Odvolanie voči trestnému rozkazu

(odpoveď odoslaná: 07.02.2020)

Dobrý deň. V prvom rade je potrebné uviesť, že lehota na podanie odporu voči trestnému rozkazu je pomerne krátka (8 dní) a jej plynutie sa počíta od doručenia trestného rozkazu (len pre úplnosť uvediem, že do lehoty určenej podľa dní sa nezapočítava deň, v ktorom sa stala udalosť určujúca začiatok lehoty). Každopádne ide o pomerne krátky čas.

Na druhej strane nie je vylúčené, aby ste sa na prokurátora obrátili ešte pred prípadným podaním odporu a požiadali ho o možnosť uzavretia dohody o vine a treste. Nie je však vylúčené, že sa Vám včas nevyjadrí a pre taký prípad treba dobre sledovať spomenutú lehotu.


Podotázka: Odvolanie voči trestnému rozkazu (Trestné právo)

Odpor voči trestnému rozkazu. Zdravím, chcem sa spýtať. Bol mi uložený trestný rozkaz za jazdu pod vplyvom alkoholu. Dôvodom odporu na polícii je, že keď ma zadržali a písali zápisnicu, pýtal som sa na odober krvi. Vulgárne mi odpovedali, tak som zápisnicu nepodpísal. Na druhý deň som bol spisovať ďalšiu a pán policajt sa ma pýtal prečo. Vysvetlil som mu dôvod a on odvetil: "Kašlem na to, dám im to na stôl, nech si s tým robia, čo chcú." Sudca ma odsúdil podmienečne. Keď som mu povedal o krvnej skúške, odvetil, že tu nič také nie je napísané a že je to hotové. Povedal mi tiež, že ak podám odpor, zvýšia mi trest a môžu ma zavrieť. Nevšim čo mám robiť. Jasne je napísané v zápisnici, ako som vypovedal, že som nepil alkohol, no nepomohlo to. Teraz sa obávam, že mi zvýšia trest a ešte ma aj zavrú. Mám ešte dva dni. Nemal som žiadneho svedka. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odvolanie voči trestnému rozkazu

(odpoveď odoslaná: 10.07.2019)

Dobrý deň,

voči trestnému rozkazu sa podáva odpor (lehota je 8 dní). Pokiaľ podávate odpor proti trestnému rozkazu, potom obvinený sa nemusí podrobiť trestu, ktorý je v trestnom rozkaze uložený. Súd následne rozhodne rozsudkom.

Do odporu je potrebné napísať dôvody, prečo považujete vydaný trestný rozkaz za nesprávny. Súd následne nariadi pojednávanie, na ktorom bude rozhodovať o vine a prípadne o druhu a výmere uloženého trestu. Ak nevyjdú najavo nové okolnosti, nemali by Vám dôvod uložiť prísnejší trest. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Odvolanie voči trestnému rozkazu (Trestné právo)

Dobrý deň, prosím o radu. Môjmu bratovi prišiel trestný rozkaz od samosudkyne. Je možné podať odpor voči tomuto rozkazu? Ďakujem.

Odpoveď: Odvolanie voči trestnému rozkazu

(odpoveď odoslaná: 19.09.2018)

Dobrý deň, proti trestnému rozkazu je možné podať odpor v lehote 8 dní od jeho doručenia. Ide pritom o kalendárne dni, kam je nutné započítať aj víkend, prípadne sviatky. Po podaní odporu súd nariadi vo veci hlavné pojednávanie, na ktorom bude rozhodovať o vine a prípadne o druhu a výmere uloženého trestu.


Trápi vás "Odvolanie voči trestnému rozkazu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odvolanie voči trestnému rozkazu (Trestné právo)

Dobrý deň, JUDr. Milan Ficek. Rada by som Vás oslovila, aj v mene kolegov, a poprosila, či by sme sa mohli na Vás obrátiť v prípade potreby riešenia rôznych problémov s našimi klientmi. Nie sme právnici a nemôžeme vždy vyhovieť ich požiadavkám. Naša práca je v rámci terénnej sociálnej práce. Ďakujem pekne. Bc. K. S. a kolegovia.

Odpoveď: Odvolanie voči trestnému rozkazu

(odpoveď odoslaná: 02.08.2018)

Dobrý deň,

áno, môžete nás kontaktovať na hlavný email : advokat@ficek.sk.


Podotázka: Odvolanie voči trestnému rozkazu (Trestné právo)

Dobrý deň, mohli by ste mi poradiť, ako sa mám odvolať voči trestnému rozkazu? Čo by som mala napísať na súd? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odvolanie voči trestnému rozkazu

(odpoveď odoslaná: 19.09.2017)

Dobrý deň, voči trestnémj rozkazu sa podáva odpor. Môžete tam napísať dôvody, prečo považujete vydaný trestný rozkaz za nesprávny. Nemusíte vôbec detailne opisovať dôvody,.prečo podávate odpor. Súd následne nariadi pojednávanie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odvolanie voči trestnému rozkazu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.