Máte
otázku?

Nevyplatený podiel z dedičstva ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Nevyplatený podiel z dedičstva ?

Sme súrodenci traja a majetok po strýkovi sme dali prepísať na jedného z bratov. Bol to podmienkou, že pri každom odcudzení majetku nás spravodlivo vyplatí - každému tretinu. Pred dvoma mesiacmi však bol pozemok predaný a náš brat nám namiesto vyplatenia dedičského podielu neberie telefón a nekomunikuje. Každý z nás mal dostať 40 000 €. Naše peniaze už previedol na účet svojho syna, ktorý naše peniaze - moje aj tie druhého brata - vedomky zhodnocuje na svojom účte. Ide o trestný čin sprenevery? Náš brat moje a peniaze druhého brata vedomky nevyplatil a na náš úkor sa obohacuje.

Odpoveď: Nevyplatený podiel z dedičstva ?

Dobrý  deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Je potrebné vychádzať zo samotného rozhodnutia v dedičskom konaní.

2./ Ak máte vedomosť, že brat nehnuteľnosť predal a získal za predaj aj peniaze,  v prípade súdneho konania bude potrebné  doložiť ako doklad aj nový výpis z listu vlastníctva, ktorý bude preukazovať, že došlo k prevodu vlastníckeho práva. V prípade, že máte aj samotnú zmluvu o prevode vlastníckeho práva, tak predložíte túto zmluvu. Nepíšete, na základe čoho vychádzate z toho, že peniaze už Váš brat obdržal, ale bude potrebné doložiť aj dôkaz uvedenom. Tento by Vám mohol poskytnúť kupujúci.

3./ Odporúčame  vo veci poslať bratovi písomnú výzvy k úhrade dlžnej sumy v stanovenej lehote a ak na túto  nebude reagovať vo veci podať  návrh na vydanie platobného rozkazu na súd, plus žiadať aj úroky z omeškania.

4./ Vo veci môžete kontaktovať  našu advokátsku kanceláriu.

 

Trápi vás "Nevyplatený podiel z dedičstva ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nevyplatený podiel z dedičstva ? (Dedičské právo)

Dobrý deň. Sme trojica súrodencov. Po smrti nášho otca nadobudla vlastníctvo nehnuteľnosti naša sestra, a to vďaka vzájomnej dohode, pričom mala povinnosť výplaty pri predaji. Minulý rok predala pozemok, vzápätí však nerozdelila zisk až do dnešného dňa. Aké máme možnosti urobiť kroky, aby sme zabránili takémuto predaju v budúcnosti? Nebudem sa súdiť o predošlý zisk. Ďakujem.

Odpoveď: Nevyplatený podiel z dedičstva ?

(odpoveď odoslaná: 17.01.2020)

Dobrý deň, ak bola v dedičskom konaní nehnuteľnosť prikázaná do výlučného vlastníctva Vašej sestry, s povinnosťou výplaty podielov pri prípadnom predaji nehnuteľnosti, nemôžete jej v predaji nehnuteľností žiadnym spôsobom zabrániť. Nakoľko je výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti, iba ona rozhoduje o tom akým spôsobom bude nakladať s touto nehnuteľnosťou. Vo vzťahu k nej a k nehnuteľnosti môžete postupovať v prípade predaja a domáhať sa úhrady svojho podielu. Ak nechcete, aby nehnuteľnosť bola z nejakých dôvodov predaná (napríklad rodičovský dom, citová naviazanosť...) musíte túto nehnuteľnosť buď celú previesť na Vás po dohode so sestrou, alebo aspoň získať svoj zákonný podiel z dedičstva na tejto nehnuteľnosti, aby ste v prípade úmyslu predať nehnuteľnosť sestrou mali zo zákona predkupné právo na jej podiel. Ak zisk nerozdelila, v rámci premlčacej doby sa môžete domáhať svojho podielu na súde.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nevyplatený podiel z dedičstva ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.