Máte
otázku?

Nevyplatené dedičské podiely


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Trnava

Otázka: Nevyplatené dedičské podiely

Dobrý deň, chcel by som Vás požiadať o radu. V roku 1972 zomrela babička môjho otca. Na základe dedičstva najstarší syn prebral do vlastníctva všetku poľnohospodársku pôdu. Bol povinný vyplatiť ustupujúcim spoludedičom - svojim sestrám z ich hodnoty každej 1/3. Mal to urobiť ihneď po prevzatí pozemkov do voľného užívania alebo po preplatení socialistickým sektorom, bezúročne. Avšak k vyplateniu pozemkov, ktoré v tom čase užívalo JRD, nikdy nedošlo. V roku 1980 zomrel najstarší syn poručiteľky, ktorý pozemky prevzal. Následne pozemky zdela jeho manželka a po jej smrti v roku 1996 si ich najstarší syn prepísal do vlastníctva. Chcel by som sa opýtať, či je možné v súčasnosti súdne domáhať vrátenia nevyplateného dedičstva v podiele 1/3 (po matke môjho otca), aj keď nie sú svedkovia, ktorí by potvrdili nevyplatenie dedičského podielu, alebo je toto právo už premlčané. Ďakujem.

Odpoveď: Nevyplatené dedičské podiely

Dobrý deň, v takýchto prípadoch bolo bežné, že všetky poľnohospodárske pôdy pripadli jednému dedičovi a toho zároveň zaviazali na vyplatenie určitého podielu ustupujúcim dedičom v prípade predaja týchto nehnuteľností alebo iného "speňaženia" týchto nehnuteľností (bolo to spôsobené odlišnou úpravou vlastníckych pomerov v bývalom režime). Bežne sa aj v súčasnosti stáva, že títo dedičia predajú nehnuteľnosti až teraz a až teraz vznikne druhému dedičovi nárok na vyplatenie podielu. Ak medzitým došlo k viacerým prechodom práv a povinností, tieto postupne prechádzali na dedičov. T.j. v súčasnosti už môže právo na podiel z dedičstva a povinnosť vyplatiť tento podiel prináležať iným osobám. Takýto postup predpokladá aj súdna prax vo svojej ustálenej rozhodovacej praxi. Právo na vyplatenie podielu vzniká predajom nehnuteľnosti (alebo iným okamihom predpokladaným v osvedčení o dedičstve). Až od tohto okamihu začína plynúť premlčacia doba. Bude potrebné teda skúmať, či nárok na vyplatenie 1/3 z dedičstva je už vôbec splatný a či ho môžete požadovať od dediča aj súdnou cestou v prípade, že ho nebude chcieť vyplatiť dobrovoľne. Pre podrobné zodpovedanie Vašej otázky by bolo potrebné mať k dispozícii osvedčenie o dedičstve a bližšie informácie týkajúce sa osudu týchto poľnohospodárskych pozemkov.

Trápi vás "Nevyplatené dedičské podiely" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nevyplatené dedičské podiely (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Náš otec zomrel, bol druhýkrát ženatý, a jeho druhá manželka mala vyplatiť mňa a môjho brata do roka, čo sa nestalo. Počkali sme ešte jeden rok, ale k vyrovnanie stále nedošlo. Preto som poslal predžalobnú výzvu, kde sme sa dohodli, že my s bratom vyplatíme jej exekútora. Namiesto toho moja macocha prepísala celý predmetný majetok na svoju dcéru. Myslím si, že to nemôže jednoducho urobiť a obávam sa, že sme tak prišli o dedičstvo. Prosím, poraďte mi, ako môžeme túto situáciu vyriešiť. Ďakujem.

Odpoveď: Nevyplatené dedičské podiely

(odpoveď odoslaná: 14.12.2023)

Dobrý deň,
vo veci uvádzame, že ak je dedičské konanie po vašom otcovi právoplatne ukončené a z uznesenia o dedičstve vyplýva, že druhá manželka vášho otca vám má vyplatiť určitú sumu, potom je predmetné uznesenie exekučným titulom. V súlade s ust. exekučného poriadku preto ste mali podať návrh na vykonanie exekúcie, ktorý návrh by vám spísal ktorýkoľvek súdny exekútor. Premlčacia doba na podanie návrhu na vykonanie je 10 rokov.

Nepoznáme text dohody, ktorú ste podpísali s druhou manželkou vášho otca, preto sa k tejto časti otázky nevieme vyjadriť. Vy ste nemali právny dôvod uhradiť dlhy, ktoré má druhá manželka vášho otca a ktoré sú predmetom exekúcie.

K otázke závetu však uvádzame, že ak manželka vášho nebohého otca žije, môže spísať závet, ktorý platí len v prípade jej úmrtia a na základe neho sa bude dediť zo závetu. Takže spísaný závet, ktorý je vyjadrením jej vôle nakladania s majetkom pre prípad jej úmrtia, je nateraz nepodstatný, lebo druhá manželka vášho otca ešte žije.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta s dokladmi, ktoré máte k dispozícii.

Môžete vo veci kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nevyplatené dedičské podiely (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som vás požiadať o radu. Po smrti mojej babičky z otcovej strany prebehlo dedičské konanie u notárky. Bolo určené, že mňa a moju sestru má vyplatiť naša teta, ktorá si byt ponechala. Termín na vyplatenie bol stanovený na maximálne jeden rok. Nakoľko s nami nerozpráva, nevieme, ako máme postupovať ďalej. Ďakujem.

Odpoveď: Nevyplatené dedičské podiely

(odpoveď odoslaná: 15.06.2023)

Dobrý deň, ak máte dedičské rozhodnutie, z ktorého vyplýva povinnosť dedičky Vám vyplatiť konkrétny dedičský podiel v eurách, potom v zmysle ust. § 45 ods. 2 písm. e/ exekučného poriadku ide o exekučný titul. Na základe predmetného dedičského rozhodnutia ako exekučného titulu môžete podať návrh ny vykonanie exekúcie v súlade s ust. exekučného poriadku.

Vo veci spísania návrhu na vykonanie exekúcie môžete kontaktovať ktoréhokoľvek súdneho exekútora. Zoznam súdnych exekútorov nájdete na stránke Slovenskej komory exekútorov. Návrh Vám môže spísať aj advokát, lebo návrh musí byť podaný elektronicky na príslušný súd, ktorým je Okresný súd Banská Bystrica.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Nevyplatené dedičské podiely (Dedičské právo)

Dobrý deň, moja priateľka mala dostať z dedičstva po starom otcovi od svojich sestier vyplatenie do troch mesiacov. Už však prešli tri mesiace a zatiaľ nič nedostala. Ako by mala postupovať? Na koho by sa mala obrátiť alebo ako by to mala riešiť? Veľmi pekne ďakujem aj za ňu.

Odpoveď: Nevyplatené dedičské podiely

(odpoveď odoslaná: 07.06.2023)

Dobrý deň, ak povinnosť vyplatiť dedičský podiel ustupujúcej dedičke mal byť uhradený v eurách v lehote do 3 mesiacov od právoplatnosti dedičského uznesenia a táto povinnosť z neho aj vyplýva, potom je dedičské rozhodnutie exekučným titulom v zmysle ust. § 45 ods. 2 písm. e/ exekučného poriadku. Z uvedeného vyplýva, že Vaša priateľa sa môže podať návrh na vykonanie exekúcie, ktorý návrh jej spíše ktorýkoľvek súdny exekútor. Zoznam súdnych exekútorov nájdete na stránke Slov. komory exekútorov.

Pred podaním návrhu odporúčam poslať dedičom výzvu k úhrade dlžnej sumy podľa dedičského rozhodnutia s uvedením na možnosť podania návrhu na vykonanie exekúcie, s čím sú pre povinného spojené náklady s uvedeným konaním.


Trápi vás "Nevyplatené dedičské podiely" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nevyplatené dedičské podiely (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadne vyplatenia dedičstva. Po smrti mojej matky v roku 2018 sme iniciovali dedičské konanie. V tom čase sme boli traja súrodenci (otec bol už nebohý). Predmetom dedičského konania bol rodičovský dom. V rámci dedičského konania sme sa dohodli, že dom zdedím ja so sestrou a nášho brata vyplatíme. Doba na vyplatenie sumy bola stanovená na tri roky od právoplatného dedičského konania. Táto doba uplynie vo februári 2021. Medzitým náš brat zomrel v apríli 2020. Po bratovi zostala manželka a dvoje plnoleté deti. Chcem sa opýtať, keďže je brat už nebohý, musíme dedičstvo vyplatiť jeho manželke alebo deťom? Ak áno, poraďte mi, prosím, ako máme ďalej postupovať. Za odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Nevyplatené dedičské podiely

(odpoveď odoslaná: 01.10.2020)

Dobrý deň,
okamihom jeho smrti vstúpili jeho dedičia do všetkých práv a povinností. V tomto prípade veriteľom z pohľadávky z titulu vyplatenia dedičstva sú jeho dedičia. Ak dedičské konanie po bratovi bolo ukončené tak, že všetci nadobudli 1/3 majetku, tak aj výplata by mala smerovať tak, že vyplatíte každému 1/3. Je možné, že v dedičskom konaní si iba jeden dedič "vzal" túto pohľadávku. V takom prípade by ste mali vyplatiť jeho. Toto musíte zistiť priamo od nich.

Ak sa Vám nepodarí informácie zistiť z dôvodu, že s Vami nebúdu komunikovať, odporúčame Vám dlh zaplatiť do tzv. notárskej úschovy (solučná úschova). Následne oni traja si medzi sebou vysporiadajú akým spôsobom a ktorý z nich prevezme zloženú čiastku.


Podotázka: Nevyplatené dedičské podiely (Dedičské právo)

Dobrý deň. Moja maminka zomrela v máji a dohodla som sa so sestrou, že jej dám plnú moc v dedičskom konaní. Dôvodom je, že žijem v zahraničí a je možné, že mám nejaký dlh na Slovensku, nie som si úplne istá. Navrhla som preto sestre, že sa vzdám dedičstva v jej prospech, aby v prípade môjho dlhu nezasiahli do bytu po mojej mame. Sestra by mi následne v priebehu troch rokov vyplatila 25 000 eur. Myslela som si, že je to voči sestre spravodlivé a že tak môj dlh nezaťaží mamin byt. Avšak teraz sa sestra začala správať inak. Docielila to, čo chcela a už sa ňou viac nezaujímam. Je možné obnoviť dedičské konanie z dôvodu nedôvery a ovplyvnenia? Ďakujem, Ľ.

Odpoveď: Nevyplatené dedičské podiely

(odpoveď odoslaná: 10.09.2020)

Dobrý deň,

škoda, že ste sa na našu poradňu neobrátili pred dedičským konaním. Či je proti Vám vedené súdne konanie, je možné zistiť a to na príslušnom okresnom súde miesta trvalého bydliska v SR, prípadne nahliadnutím do centrálneho registra exekúcii, čo môžete zistiť aj teraz.
Základom vo Vašom prípade je to, ako znie splnomocnenie pre sestru na zastupovanie v dedičskom konaní a či je dedičské konanie je právoplatne ukončené.

Ak je dedičské konanie právoplatne ukončené a zo splnomocnenia vyplýva, ako má resp. mala sestra postupovať, teda že sa vzdávate dedičstva v jej prospech s povinnosťou výplaty do určitej doby, potom je treba predmetnú sumu žiadať vyplatiť od sestry.

Ak ste sa dohodli len ústne, potom nebudete zrejme úspešná pri vymáhaní predmetnej sumy. Všetko však závisí od textu splnomocnenia.

Žiadajte sestru, aby Vám zaslala dedičské rozhodnutie vo Vami určenej lehote. Ak tak neurobí, treba kontaktovať notára, prípadne súd, aby Vám predmetné rozhodnutie bolo zaslané.

Vzhľadom na okolnosť, že žijete v zahraničí, odporúčame kontaktovať advokáta za účelom udelenia splnomocnenia, ktorému je treba poskytnúť aj doklady (minimálne splnomocnenie na zastupovanie sestrou v dedičskom konaní), ktoré máte k dispozícii, aby vec v rámci zákonných možností vyriešil.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Nevyplatené dedičské podiely (Dedičské právo)

Dobrý deň.
Nedávno som odkúpil neprerobený byt od starej mamy, ktorý bol na katastrálnom úrade zapísaný na meno starej mamy a môjho otca. Dedičské konanie prebehlo v roku 2007 po smrti starého otca, ale keďže stará mama v tom roku nemala prostriedky na vyplatenie bytu, nevyriešilo sa to a všetky strany z rodiny sa vzdali svojho podielu. Je to zapísané u notára. Starý otec pred smrťou napísal závet, v ktorom stanovil, komu a koľko sa má nechať, no keďže to podpísala stará mama, ktorá ešte stále žije, zmluva je neplatná. Teraz žiada jedna rodina od mňa vyplatenie sumy z dnešnej trhovej ceny, a to až po prerobení celého bytu, ktorý bol ocenený kvôli úveru z banky. Chcel som ich vyplatiť, ale pre nich je suma nedostatočná. Chcem sa teda informovať, či majú právo po toľkých rokoch žiadať o nejaké peniaze a ako by to prebiehalo na súdoch, keďže mi vyhrážajú súdnym konaním.
Byt je už kúpený, má na sebe záťaž z banky a je zapísaný na môj meno v katastrálnom úrade.

Odpoveď: Nevyplatené dedičské podiely

(odpoveď odoslaná: 21.11.2019)

Dobrý deň, 

z otázky usudzujeme, že ste odkúpili byt od starej matky, ktorá sa stala jediným vlastníkom bytu po smrti starého otca v roku 2007. V dedičskom konaní po starom otcovi sa dedičia vzdali svojich dedičských podielov v prospech starej matky, ktorá v zmysle dedičského rozhodnutia nebola povinná ustupujúcich dedičov vyplatiť.

Poznamenávame, že Vy nie ste v právnom vzťahu s ustupujúcimi dedičmi po starom otcovi, keďže ste byt odkúpili od vlastníka bytu - starej matky.

Svoje nároky si ustupujúci dedičia môžu uplatniť len voči starej matke a to len v prípade ak povinnosť starej matky vyplýva z dedičského konania po starom otcovi, teda, že by bola povinná vyplatiť ustupujúcich dedičov  u dohodnutej dobe. Pokiaľ táto povinnosť stanovená v dedičskom rozhodnutí po starom otcovi nebola stanovená, ustupujúci dedičia nemajú právo vymáhať svoje nároky ako voči starej matke, tak ani voči Vám a nie ste povinný im nič vyplácať.

 


Trápi vás "Nevyplatené dedičské podiely" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nevyplatené dedičské podiely (Dedičské právo)

Dobrý deň. Môj brat mal mi do roka vyplatiť podiel z dedičstva. Rok už uplynul a stále sa to nestalo. Ako by som mala postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Nevyplatené dedičské podiely

(odpoveď odoslaná: 04.09.2019)

Dobrý deň, 
v uznesení o dedičstve máte uvedený termín, dokedy Vám bol povinný dedič vyplatiť Váš podiel na dedičstve. Pokiaľ sa tak nestalo, odporúčame dedičovi poslať výzvu k úhrade podľa uznesenia o dedičstve a v prípade, že vo Vami uvedenej lehote nebude dlžná suma uhradená, budete musieť podať návrh na exekučné konanie.
Návrh na exekučné konanie Vám spíše advokát alebo ktorýkoľvek súdny exekútor. Návrh totiž musí byť podaný elektronicky.
Odporúčame dediča upozorniť na to, že v prípade, že dlžnú sumu neuhradí, budete sa svojho práva domáhať v exekučnom konaní, čím mu vzniknú ďalšie náklady spojené s vymáhaním pohľadávky. Uznesenie o dedičstve je exekučným titulom a preto nemusíte už vec podávať na súd, aby rozhodol o povinnosti dediča vyplatiť Vám podiel na dedičstve.

Môžete nás vo veci kontaktovať.
 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nevyplatené dedičské podiely" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.