Máte
otázku?

Možno vykonať verejné zasadnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Možno vykonať verejné zasadnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti?

Dobrý deň, pán doktor, dovoľte mi prosím požiadať Vás o názor na nasledujúcu vec. Po uplynutí polovice môjho trestu za vedenie motorového vozidla v opojnom stave som podľa zákona požiadal o podmienečné upustenie od zvyšku trestu. Bolo vytýčené verejné zasadnutie v tejto veci. Využil som moju zákonnú možnosť a podľa predvolania som písomne požiadal o konanie v mojej neprítomnosti, keďže som nemohol prísť. Očakával som, že mi bude doručené uznesenie súdu buď o vyhovení alebo nevyhovení môjho požiadavku, keďže som splnil všetky zákonné podmienky. Bol som prekvapený, keď mi bolo doručené len ďalšie predvolanie na nový termín, ktorý je takmer tri mesiace vzdialený - čo by bola doba, za ktorú by mi celý trest uplynul. Zdá sa, že došlo k odročeniu, no nebolo mi nič oznámené. Asistentka sudcu, ktorej som vec predložil, potvrdila, že zákon mi umožňuje buď požiadať o konanie v neprítomnosti alebo účasť na konaní výslovne odmietnuť. Avšak, napriek tomuto zistil som, že sudca trvá na prítomnosti odsúdeného. Preto by som Vás, pán doktor, chcel poprosiť o názor, či je daný postup v poriadku. Hoci sa mi to zdá divné, zaujíma ma, či ide o nezákonné konanie sudcu alebo zneužitie právomoci verejnej osoby, pretože podľa môjho názoru je absurdné, že súdci neuplatňujú zákonnú možnosť, ktorá je uvedená v predvolaní, keď to závisí na ich subjektívnej vôli. Zo zdravého rozumu a logiky mi to príde ako nonsens; v tomto prípade je legislatíva úplne zbytočná. Veľmi pekne Vám ďakujem a verím, že mi budete môcť poradiť.

Odpoveď: Možno vykonať verejné zasadnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti?

Dobrý deň, v zmysle § 293 Trestného poriadku možno vykonať verejné zasadnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti aj vo Vašej neprítomnosti. Právny predpis upravuje výkon verejného zasadnutia v neprítomnosti odsúdeného ako možnosť a nie ako povinnosť. Predpokladám, že súd odročil zasadnutie na iný termín vo Váš prospech, nakoľko by inak Vašu žiadosť o upustenie od zvyšku trestu zamietol. Podmienkou pre podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti je preukázanie osobných pomerov a okolností, pre ktoré výkon zvyšku tohto trestu už potrebný nie je. Domnievam sa, že tieto okolnosti ste dostatočne nepreukázali písomnými podaniami, v dôsledku čoho sudca vyžaduje Vašu osobnú účasť a vyjadrenie. Na kladné rozhodnutie nie je právny nárok a závisí od posúdenia vyššie uvedených okolností. Preto je vo Vašom záujme, aj osobnou účasťou na verejnom zasadnutí, presvedčiť súd o dôvodnosti Vašej žiadosti.  

Trápi vás "Možno vykonať verejné zasadnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno vykonať verejné zasadnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti? (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo znamená, ak môjmu priateľovi príde predvolanie na verejné zasadnutie ohľadom toho, či sa osvedčil počas skúšobnej doby v podmieneke. To však dorazilo desať mesiacov po jej uplynutí. Čo by to mohlo znamenať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Možno vykonať verejné zasadnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti?

(odpoveď odoslaná: 10.02.2022)

Dobrý deň,
po uplynutí každej skúšobnej doby je súd povinný skúmať, či sa odsúdený v skúšobnej dobe osvedčil. Ak by súd zistil, že počas skúšobnej doby spáchal nejaký trestný čin alebo priestupok, môže rozhodnúť, že podmienečne odložený trest sa riadne vykoná. Ak nespáchal žiadny trestný čin, ani priestupok a viedol riadny život, súd rozhodne o tom, že sa osvedčil.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno vykonať verejné zasadnutie o podmienečnom upustení od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.