Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Dohoda o skončení PP


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Dohoda o skončení PP

Dobrý deň, som zamestnaná na TPP od roku 2015. Od roku 2018 som bola na reťazovej materskej a znova som nastúpila do práce 10.06.2024, pričom momentálne čerpám dovolenku. Mala som prísť do práce, aby sme sa dohodli ohľadom mojej pracovnej náplne, zostala som však nemilo prekvapená, keď mi predstavili dohodu o skončení pracovného pomeru. Vraj sa zmenila organizačná štruktúra a nemajú pre mňa prácu. V tom strese a šoku som túto dohodu podpísala (sľúbili mi vyplatiť 2 priemerné mesačné zárobky), avšak v dohode nebol uvedený dôvod skončenia pracovného pomeru, resp. bolo tam uvedené, že zamestnanec nežiada spísať dôvody skončenia pracovného pomeru. Čítala som však, že podľa zákona je zamestnávateľ povinný uviesť dôvod. Rovnako by som mala mať nárok na odstupné vo výške 3 priemerných mesačných zárobkov. Prosím Vás, dá sa s tým ešte niečo spraviť? Ide o neplatnosť dohody? Ďakujem krásne za odpoveď.

Odpoveď: Dohoda o skončení PP

Dobrý deň, vo veci vašej otázky uvádzame, že v zmysle ust. § 60 ods. 2 Zákonníka práce ak bolo dôvodom skončenia pracovného pomeru na základe dohody organizačné zmeny na strane zamestnávateľa, zamestnávateľ bol povinný tieto dôvody uviesť v dohode o skončení prac. pomeru. Zamestnávateľ nemá možnosť rozhodnúď sa či tieto org. dôvody uvedie alebo neuvedie. Toto je chyba na strane zamestnávateľa.

Vzhľadom na skutočnosť, že váš pracovný pomer trvá od roku 2015, máte nárok podľa ust. § 76 Zákonníka práce nárok na odstupné vo výške 3 násobku priemerného zárobku.

Možnosťou na vašej strane je teraz podať žalobu o neplatnosť dohody o skončení pracovného pomere v zmysle ust. § 77 Zákonníka práce a to v lehote do 2 mesiacov odo dňa keˇd sa mal pracovný pomer skončiť.

Odporäúčam kontaktovať adovkáta na podanie žaloby.

Trápi vás "Dohoda o skončení PP" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Dohoda o skončení PP (Pracovné právo)

Dobrý deň, koncom augusta po príchode do práce si ma zavolal môj nadriadený a oznámil mi, že má dohodu o rozviazaní pracovného pomeru. Dohodu som nepodpísala, keďže si nie som vedomá, že by som si svoju prácu nevykonávala zodpovedne. Nikdy som nedostala žiadne napomenutie. Jedinou mojou chybou je, že si poviem svoj názor, keď sa mi niečo nepáči, a to sa zase nepáči jemu. Keď som nesúhlasila s dohodou, navrhol mi zmenu pracovnej pozície z vedúcej zmeny na skladníka. Mne ale fyzickú prácu neodporúča moja lekárka pre moje zdravotné problémy a môj nadriadený o tom vie. Momentálne som PN. Ako mám postupovať a neprísť o prácu? Ďakujem.

Odpoveď: Dohoda o skončení PP

(odpoveď odoslaná: 12.10.2024)

Dobrý deň,
ak nechcete prísť o prácu, dohodu o rozviazaní pracovného pomeru nepodpisujte. Váš zamestnávateľ Vám počas PN nemôže dať výpoveď a preto zvolil cestu dohody. 

Podľa § 64 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia."

Ak by Vám chcel po Vašom návrate z PN výpoveď, musel by existovať niektorý z výpovedných dôvovodov, buď na strane zamestnávateľa alebo na strane zamestnanca, ktoré sú uvedené v § 63 ods. 1 Zákonníka práce. 

Môže nastasť aj situácia, že zamestnávateľ sa bude vyhovárať na organizačnú zmenu a bude Vás chcieť preradiť na inú prácu, s čím Vy nemusíte súhlasiť. Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca (pre organizačnú zmenu u zamestnávateľa), môže byť daná len v prípade, že o organizačnej zmene existuje písomné rozhodnutie alebo oznámenie zamestnávateľa. Preto, ak by takéto rozhodnutie neexistovalo, môžete na súde napadnúť platnosť výpovede v dvojmesačnej lehote podľa § 77 a nasl. Zákonníka práce. 

Podľa § 63 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak

a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť 1. zrušuje alebo 2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu,  c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,  d) zamestnanec 1. nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce, 2. prestal spĺňať požiadavky podľa § 42 ods. 2 3. nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom vo vnútornom predpise alebo  4. neuspokojivo plní pracovné úlohy a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil,  e) sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede."
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Dohoda o skončení PP (Pracovné právo)

Dobrý deň, v práci som dostal dohodu o skončení pracovného pomeru podľa § 60 Zákonníka práce. Dohoda nie je podpísaná, ale je osobne prevzatá. Platnosť je za 2 dni. Môžem podpísať dohodu a v ten istý deň aj PN? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Dohoda o skončení PP

(odpoveď odoslaná: 29.08.2024)

Dobrý deň, dostali ste od zamestnávateľa návrh dohody o skončení Vášho pracovného pomeru. Zamestnávateľ čaká, že dohodu podpíšete a potom ju podpíše aj on sám. 

Podpísaním dohody, vyjadríte Váš súhlas so skončením Vášho pracovného pomeru. Vyjadríte súhlas s celým obsahom dohody, teda ohľadom dôvodu skončenia, dátumu skončenia a prípadne priznania (nepriznania) určitej odmeny. Dohoda je dvojstranný právny úkon, podpísaním ktorej zamestnanec a zamestnávateľ prejavia svoj vzájomná súhlas so skončením pracovného pomeru zamestnanca. 

Dohodu môžete podpísať a v ten istý deň ísť aj PN. Podpísaním dohody sa skončí Váš pracovný pomer ku dňu, v nej uvedeného. Po skončení PN sa potom nahláste na úrad práce. 

Podľa § 60 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom."

Podľa § 60 ods. 2 Zákonníka práce, "Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c)a f)".

Podľa § 60 ods. 3 Zákonníka práce, "Jedno vyhotovenie dohody o skončení pracovného pomeru vydá zamestnávateľ zamestnancovi."


Podotázka: Dohoda o skončení PP (Pracovné právo)

Dobrý deň, dostala som výpoveď podľa § 60 – teda dohodu o skončení pracovného pomeru. Pracovný pomer končí 31.8., po skončení pracovného pomeru mi bude vyplatené 2-mesačné odstupné. Takto je to uvedené v dohode. Je to prosím vás v poriadku – tento paragraf, alebo ma môže zamestnávateľ nejakým spôsobom pripraviť o odstupné? Ďakujem, Zuzana

Odpoveď: Dohoda o skončení PP

(odpoveď odoslaná: 30.07.2024)

Dobrý deň, ust. § 60 Zákonníka práce ustanovuje spôsob skončenia pracovného pomeru na základe písomnej dohody o skončení prac. pomeru. Nejedná sa o výpoveď z pracovného pomeru.

Ak ste podpísali dohodu o skončení prac. pomeru k 31.8.2024, a v nej je uvedené, že vám bude vyplatené odstupné, potom toto odstupné vám bude vyplatené v najbližšom výplatnom termíne po skončení prac. pomeru, ak ste sa so zamestnávateľom nedohodli inak /§ 76 ods. 6 Zákonníka práce/.

Netreba však zabudnúť, že ak ste si nevyčerpali celú dovolenku, potom bude povinnosťou zamestnávateľa v zmysle ust. § 116 Zákonníka práce vám ju preplatiť.

V prípade problémov vo veci nás následne kontaktujte.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Dohoda o skončení PP" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.