Máte
otázku?

Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?

Chcel by som sa opýtať, či existuje možnosť získať vydržaním podiel v dome, pozemok pod domom a pozemok okolo domu. Už 60 rokov bývam v dome, v ktorom som hlavným vlastníkom, ale 1/6 patrí mojej švagrinej po mojom zosnulom bratovi. Keďže o dom sa nik nedôstará a všetky náklady pokrývam ja, rád by som sa opýtal, či by som mohol takýto stav vyriešiť. Ďakujem.

Odpoveď: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?

Dobrý deň, samotným užívaním celej nehnuteľnosti patriacej do podielového spoluvlastníctva, nenadobudnete spoluvlastnícke podiely ostatných spoluvlastníkov z titulu vydržania. V zmysle § 134 ods. 1 Občianskeho zákonníka, oprávnený držiteľ sa stáva vlastníkom veci, ak ju má nepretržite v držbe po dobu troch rokov, ak ide o hnuteľnosť, a po dobu desať rokov, ak ide o nehnuteľnosť. Vo Vašom prípade nesplňate práve podmienku dobromyseľnosti, nakoľko nemáte žiaden dôvod domnievať sa, že ste vlastníkom predmetných nehnuteľností v celosti. Dovoľujem si Vás upozorniť, že z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne. To znamená. že pomerne podľa veľkosti spoluvlastníckych podielov, sú spoluvlastníci povinní znášať všetky náklady a výdavky súvisiace s predmetom spoluvlastníctva.

Trápi vás "Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, je možné nadobudnúť nehnuteľnosť (byt) vydržaním po 10 rokoch, pokiaľ po rozvode doteraz nedošlo k vysporiadaniu BSM? Ďakujem.

Odpoveď: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?

(odpoveď odoslaná: 29.11.2019)

Dobrý deň. Zo zadanej otázky usudzujem, že ide o byt, ktorý bol v BSM, pričom tento zrejme užíva len jeden z manželov. Ďalej predpokladám, že od rozvodu už uplynulo 10 alebo viac rokov.

Tu treba povedať, že ak byt patriaci do BSM nebol vyporiadaný do troch rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode, tento sa stal predmetom spoluvlastníctva oboch bývalých manželov, pričom podiely oboch manželov sú rovnaké a predstavujú 1/2 k celku (k tomu bližšie v § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka).

Vzhľadom na to, že byt je priamo zo zákona predmetom spoluvlastníckeho práva, z pohľadu vydržania by podľa mňa najväčšiu prekážku predstavovalo to, že asi za daných okolností nemohol byť domnelý vydržiteľ dobromyseľný v tom, že mu byt patrí celý.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, môj manžel vlastní rodinný dom, v ktorom majú svokor a svokra doživotné užívanie. Kvôli dobrým vzťahom sme bez problémov dovolili svokrovi bývať v dome samotnému, ale on si tam nasťahoval priateľku so spoločným synom. Bez upozornenia začali rekonštruovať dom a teraz nás na základe faktúr žiadajú o peniaze. Manžel nemá v tomto dome trvalý pobyt, bývame 250 km ďaleko. Má oprávnený právo takouto formou žiadať peniaze, resp. môžeme to dať na súd? Ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?

(odpoveď odoslaná: 24.11.2019)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade máte niekoľko možností : 

1./  Zakázať oprávnenému z vecného bremena akékoľvek zásahy do nehnuteľnosti. Nevieme na základe čoho rekonštrukčné práce vykonával, keďže k niektorým prácam sa vyžaduje ohlásenie stav. úradu prípadne stavebné povolenie. Pokiaľ ide o úhradu faktúr, odporúčame oprávnenému z vecného bremena oznámiť, aby písomne oznámil na základe čoho vykonával rek. práce, keďže Vaše povolenie nemal. 
Podľa ust. § 151n/ ods. 3 Obč. zákonníka platí :
"Pokiaľ sa účastníci nedohodli inak, je ten, kto je na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnený užívať cudziu vec, povinný znášať primerane náklady na jej zachovanie a opravy; ak však vec užíva aj jej vlastník, je povinný tieto náklady znášať podľa miery spoluužívania."

Z uvedeného zák. ustanovenia nevyplýva, že by oprávnený z vecného bremena mohol svojvoľne bez vedomia vlastníka zasahovať do nehnuteľnosti. Otázka úhrady požadovaných nákladov z faktúry bude závisieť od druhu a rozsahu vykonaných prác. Poznamenávame, že ako to aj vyplýva z uvedeného ustanovenia, že aj oprávnený z vecného bremena je povinný znášať primerané náklady na zachovanie a opravy nehnuteľnosti.  Ak by aj Váš manžel užíval RD (neužíva), musel by znášaj náklady aj on.
2./ Váš manžel ako vlastník RD musí vyzvať oprávneného z vecného bremena, ako aj cudzie osoby v RD, aby sa z RD odsťahovali, keďže nemajú jeho povolenie v RD bývať; v prípade, že k odsťahovaniu nedôjde, podať návrh na  súd na vypratanie RD.
3./ Podať návrh na súd na zrušenie vecného bremena resp. na jeho obmedzenie na užívanie len niektorých miestností v RD aj z dôvodu odchodu svokry z RD a nasťahovania cudzích osôb bez súhlasu vlastníka RD. Prípadne časť RD dať do nájmu tretej osobe.
4./ Predať nehnuteľnosť aj s vecným bremenom, prípadne prenajať RD.
5./ Dohodnúť sa na zrušení vecného bremena a poskytnúť primeranú náhradu /byt do nájmu a pod./

Nepoznáme konkrétne okolnosti Vášho prípadu, preto odporúčame kontaktovať advokáta.
 


Podotázka: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, prosím Vás o radu, aké kroky by boli vhodné urobiť, aby sme neprišli o dom, v ktorom moji svokor a svokra majú doživotné právo. Svokor v dome žije s priateľkou, ktorá neoprávnene užíva dom a vyhlásila, že si ho zoberie vydržaním. Snažili sme sa hovoriť so svokrom aj s jeho priateľkou, ale obaja odmietajú komunikovať. Dom je výhradne vlastníctvom môjho manžela. Ďakujem Vám za radu a odpoveď. S pozdravom, Mária Fedorová.

Odpoveď: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?

(odpoveď odoslaná: 18.10.2019)

Dobrý deň, 
nevieme na základe čoho užíva dom priateľka Vášho svokra, otázkou je prečo tam nebýva aj svokra a prečo nebývajú spolu. Ale to už je vec vzťahová, ktorú musia riešiť svokor a svokra. To je len naša poznámka na úvod.

Poznamenávame, že aj keď priateľka Vášho svokra užíva dom na základe súhlasu svokra, k vydržaniu dôjsť nemôže, keďže dom je vo vlastníctve Vášho manžela a tento skutkový stav je známy z verejne dostupných informácií /kataster portál, kde ako vlastník je vedený Váš manžel/ a teda priateľka Vášho svokra nemôže nadobudnúť vlastnícke právo k domu vydržaním.
Keďže svokor užíva RD len z titulu vecného bremena, nie je oprávnený poskytovať bývanie v dome inej osobe, lebo on nie je vlastníkom RD.
Riešenie vo veci je také, aby ste požiadali priateľku Vášho svokra, aby opustila RD, keďže nemá súhlas vlastníka nehnuteľnosti a o tejto skutočnosti informovali aj svokra. Ak k vyprataniu nedôjde, môžete podať návrh na súd na vypratanie RD a súčasne návrh na zrušenie vecného bremena vo vzťahu ku svokrovi v zmysle ust. § 151p/ Obč. zákonníka :
"Ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie."

Žalobu na súd musí teda podať Váš manžel.
 


Trápi vás "Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, sme šiesti spoluvlastníci nehnuteľnosti, avšak dvaja z nich, zapísaní na listoch vlastníctva, sa nachádzajú v USA a nemáme o nich žiadne informácie. Predpokladáme, že by mohli byť vo veku okolo 100 rokov, takže je pravdepodobné, že už nežijú. O ich potomkoch tiež nič nevieme. Chceme túto nehnuteľnosť predať, no nie sme si istí, ako postupovať v prípade vydržania a predovšetkým, či je to vôbec možné. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?

(odpoveď odoslaná: 13.08.2018)

Dobrý deň,

ak máte na mysli možnosť vydržať spoluvlastnícky podiel týchto osôb, o ktorých predpokladáte, že už nežijú v takom prípade si dovoľujem uviesť, že podľa môjho názoru nespĺňate jednu zo základných zákonných podmienok a síce, dobromyseľnú držbu. Podmienkou vydržania je, že počas zákonom stanovenej doby (pri nehnuteľnostiach 10 rokov) máte v držbe nehnuteľnosť avšak s tým pocitom a vedomím, že ste jej vlastníkom. Akonáhle vznikne pochybnosť o tom, že nie ste vlastníkom a že nehnuteľnosť patrí inej osobe, už nemôžete nadobudnúť vec vydržaním.

Ak chcete nehnuteľnosť predať, potom tak musíte urobiť všetci spoločne, avšak rozumiem, že v tejto situácii to nie je jednoduché. Odporúčam zaslať list na poslednú známu adresu a informovať ich, resp. ich potomkov o vôli predať nehnuteľnosť. Takto sa môžete dozvedieť aspoň o potomkoch a regulérne previesť nehnuteľnosť. Ak by ste to totiž urobili bez prípadných spoluvlastníkov (dedičov) potom by mohli v budúcnosti namietať prevod a domáhať sa určenia vlastníckeho práva.


Podotázka: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti? (Spoluvlastníctvo)

Nepochopila som otázku týkajúcu sa "dobromyseľnosti". Od narodenia, čiže už 60 rokov, bývam v dome. Po smrti otca, teda už 27 rokov, som v dome bývala a opatrovala mamu. Všetky náklady som znášala sama. Zákon hovorí o dobe 10 rokov, čo v mojom prípade je. Ani môj nebohý brat, ani švagriná počas tejto doby neprojednali ani prácu, ani finančnú podporu. Neviem, či v tomto prípade neplním ustanovenia Občianskeho zákonníka? Rada by som sa tiež spýtala, koľko rokov dozadu si môžem nárokovať náklady vynaložené na nehnuteľnosť. Teraz je potrebné opraviť vstupnú bránu - je skorodovaná a dieravá. No sestra nechce prispieť na opravu. Ak jej to všetko urobím, neoprávnene sa obohatí pri vysporiadaní. Ďakujem.

Odpoveď: Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?

(odpoveď odoslaná: 23.05.2017)

Dobrý deň, podmienka dobromyseľnosti držby pre vydržanie znamená, že máte opodstatnený dôvod domnievať sa, že Vám predmet držby (rodinný dom) vlastnícky patrí. To je však vylúčené, nakoľko máte vedomosť, že podielovými spoluvlastníkmi domu sú aj iné osoby. Pri vyporiadaní podielového spoluvlastníctva sa prihliada aj na to, či a do akej miery niektorý z podielových spoluvlastníkov zhodnotil spoločnú vec investíciami. Pre stanovenie možných nárokov, ktoré Vám v súvislosti s investíciami vznikli, je nevyhnutné oboznámiť sa so všetkými okolnosťami, teda najmä, kedy boli vynaložené, na aký účel a či so súhlasom resp. vedomým ostatných spoluvlastníkov. V závislosti od druhu a okolností sa niektoré nároky z investícii do spoločnej veci premlčujú v dvojročnej resp. trojročnej premlčacej lehote, pričom iné nároky sa uplatňujú pri zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno vydržať spoluvlastnícky podiel k nehnuteľnosti?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.