Máte
otázku?

Možno predplatiť výživné na dieťa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Možno predplatiť výživné na dieťa?

Mám súdom určené výživné vo výške 66,50 € na syna. Keď syn nastúpil na strednú školu, chcela som požiadať o zvýšenie výživného, ale môj exmanžel ma presvedčil, že načo budeme chodiť po súdoch, a sľúbil mi, že mi bude platiť 100 € mesačne. Teda sme urobili ústnu dohodu. Exmanžel platil, hoci nepravidelne, ale vždy aj s trojmesačným meškaním doplatil všetko, na čom sme sa dohodli. Problém nastal minulý rok, keď syn bol vo štvrtom ročníku, teda v maturitnom, kde boli aj zvýšené výdavky - maturita a prihlášky na vysokú školu. Exmanžel nezaplatil od januára do augusta a v auguste poslal šek za 8 mesiacov, ale iba sumu 8x 66,50 €, potom zaplatil v decembri 300 €. Mala som za to, že je to výživné za 3 mesiace, teda za september, október a november. Problém nastal znova, keď nezaplatil nič do júna, tak syn podal trestné oznámenie za neplnenie výživovacej povinnosti. Na to v auguste prišiel šek na sumu 133 € s tým, že je to výživné za júl a august. Ostatné neuhradené mesiace vykryl tým, čo platil po 100€, tvrdiac, že to má predplatené. Moja otázka znie: Je toto možné? Dočítala som sa, že výživné sa dá predplatiť iba nariadením súdu. Samozrejme, riešim zvýšenie výživného a potom moja druhá otázka je: Na akú dobu spätne si môžem požiadať o zvýšené výživné? Syn je študentom na vysokú školu na dennom štúdiu. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Možno predplatiť výživné na dieťa?

Dobrý deň, ustanovenie § 24 ods. 3 zákona o rodine nevylučuje, aby sa rodičia dohodli aj bez súdneho rozhodnutia o tom, že zmenia rozsudok o výživnom na maloleté dieťa v tom zmysle, že povinný rodič bude poskytovať vyššie výživné. Taká dohoda je síce platná, čo znamená, že ju rodičia majú dodržiavať, avšak je nevykonateľná, teda sa na jej základe nemožno domáhať núteného výkonu povinnosti platiť vyššie výživné alebo preddavkovým spôsobom. Aby bola taká dohoda vykonateľná, musí byť schválená súdom. Ak Vám teda Váš bývalý manžel a rodič dieťaťa neplnil výživné podľa uzavretej dohody, mali ste okamžite iniciovať súdne konanie o zvýšenie výživného. Ak medzičasom dosiahol Váš syn plnoletosť, návrh na zvýšenie výživného bol oprávnený podať on. V tomto prípade bola splnená podmienka na zmenu výšky výživného, ktorou je zmena pomerov, keďže Váš syn začal navštevovať vysokú školu, v dôsledku čoho stúpli náklady na zabezpečovanie jeho životných potrieb. Váš syn ako plnoletá osoba je oprávnená podať návrh na zvýšenie výživného a žiadať ho najskôr ku dňu začatia súdneho konania, t.j. dňa keď návrh na začatie konania dôjde na súd. Podľa § 64 zákona o rodine, súd môže rozhodnúť o povinnosti zložiť peňažnú sumu na výživné, ktoré sa stane splatné až v budúcnosti, na osobitný účet zriadený v prospech maloletého dieťaťa rodičom, ktorý ho má v osobnej starostlivosti. Jedná sa o zloženie preddavku na osobitný účet, z ktorého bude zabezpečená mesačná výplata výživného, avšak len pre maloleté dieťa a ak existujú osobitné okolnosti. Dospelý oprávnený sa pritom môže s povinným dohodnúť na takejto forme úhrady výživného. 

Trápi vás "Možno predplatiť výživné na dieťa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Možno predplatiť výživné na dieťa? (Rodinné právo)

Dobrý deň, súdom mám určené výživné 200 €, avšak keď je situácia lepšia, posielam vopred namiesto 200 €, sumu 400 €. Toto robím preto, lebo neviem ako to bude s mojou prácou v budúcnosti. Chcem sa spýtať, ak by som ostanul bez práce a mal by som rok vopred uhradené výživné, musel by som napriek tomuto ešte stále platiť? Všetky platby mám zdokumentované na šekoch s uvedeným variabilným symbolom rozsudku zo súdu. Ďakujem.

Odpoveď: Možno predplatiť výživné na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 01.08.2022)

Dobrý deň,  vami uvedené riešenie predplatenia výživného, teda uhradenia vopred napr. na celý rok, na toto by ste museli mať súdne rozhodnutie.
V otázke uvádzate, že platíte niekedy namiesto 200 € sumu 400 €, čo je v podstate na dva mesiace. Odporúčam, ak ste si doteraz zvoli túto formu platenia, na poštovej poukážke je nutné uviesť o výživné za ktoré mesiace ide. Uvedenie čísla súdneho konania na poštovej poukážke v tomto prípade nepostačuje  a matka dieťaťa túto platbu môže považovať za dar pre dieťa /teda plus 200 €/.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Možno predplatiť výživné na dieťa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.