POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania?

Mám darovaný rodinný dom, v ktorom má môj otec doživotné právo. Môžem ho predať?

Odpoveď: Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania?

Dobrý deň, predaj nehnuteľnosti zaťaženej vecným bremenom spočívajúcim v práve doživotného užívania v prospech určitej osoby je možný. Prevodom nehnuteľnosti však uvedená ťarcha nezaniká, čo znamená, že užívacie právo pre Vášho otca bude zachované bez ohľadu na to, kto bude vlastníkom rodinného domu. Predmetné vecné bremeno zaniká až smrťou oprávnenej osoby alebo ho je možné zrušiť na základe písomnej dohody. 

Trápi vás "Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem predať byt, v ktorom je zriadené bremeno doživotného bývania, avšak onen nájomca neplatí nájom a vznikol tam dlh. Ako by som mala postupovať, ak osoba s doživotným právom nebývania nehradí žiadne náklady spojené s bývaním? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania?

(odpoveď odoslaná: 14.02.2024)

Dobrý deň, vo vššie uvedenej veci uvádzame, že ak je nehnuteľnosť vo vašom vlastníctve, bez ohľadu na zriadené vecné bremeno môžete nehnuteľnosť predať a nepotrebujete k tomu súhlas osoby, v prospech ktorej je zriadené vecné bremeno. Otázkou je, či o takúto nehnuteľnosť bude záujme zo strany kupujúceho. Ak by odpoveď bola kladná, bude vecou kupujpceho túto otázku vyporiadať - podaním žaloby na súd o zaplatenie dlžnej sumy, prípadne o zrušenie vecného bremena.

Otázkou je tiež ako bolo dohodnuté vecné bremeno /či nvšetky náklady spojené s bvaním hradí osoba oprávnená z vecného bremena alebo ich hradí vlastník nehnuteľnosti resp. v akom rozsahu ich hradí/.

Je samozrejmé, že o dlhoch je potrebné kupujúceho informovať a táto otázky dlhov by bola aj súčasťou stanovení kúpnej zmluvy, na základe ktorej by ste na neho previedli svoju pohľadávku prípadne jej časť. Uvádzame, že správca byt. domu, ako aj dodávatelia médií budú dlžné sumy vymáhať od osoby, ktorá je účastníkom zmluvného vzťahu /obvykle vlastník bytu/.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako spraviť kúpno-predajnú zmluvu na pozemok s chatkou, ktorá momentálne patrí môjmu manželovi, ale chceme ju previesť na našich synov. Zároveň by sme chceli, aby sme mali zabezpečené právo užívatelia tieto nehnuteľnosti až do konca nášho života. Ďakujem.

Odpoveď: Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania?

(odpoveď odoslaná: 26.12.2023)

Dobrý deň,

pri príprave kúpno-predajnej zmluvy na pozemok s chatkou, ktorú plánujete predať synom s tým, že by ste ju chceli využívať do konca života, je potrebné zohľadniť niekoľko dôležitých aspektov:

 

 

Kúpna zmluva: Táto zmluva by mala obsahovať všetky zákonom vyžadované náležitosti, ako sú identifikácia predávajúceho (vášho manžela), kupujúcich (vašich synov), predmetu predaja (pozemok a chatka), cenu a podmienky platby. Je dôležité, aby bola zmluva jasne formulovaná a zrozumiteľná pre všetky strany.

Výhrada práva užívania (doživotné bývanie): Môžete do zmluvy zahrnúť klauzulu, ktorá vám a vášmu manželovi zabezpečí právo na doživotné užívanie chatky. Táto klauzula by mala byť špecificky formulovaná tak, aby jasne určila rozsah a podmienky tohto práva a vhodné je ju zapísať na list vlastníctva.

 

 

Pri predaji nehnuteľnosti je potrebné, aby boli podpisy overené notárom.

 

 

Zápis do katastra nehnuteľností: Po uzavretí a notárskom overení zmluvy je nutné podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Tento krok je nevyhnutný pre prechod vlastníckeho práva na kupujúcich (vašich synov).

 

Daňové aspekty: Nezabudnite zohľadniť aj daňové dôsledky predaja nehnuteľnosti.

Pri príprave takejto zmluvy je dôležité pamätať na to, že každý prípad je špecifický. Preto odporúčam obrátiť sa na advokáta, ktorý vám poskytne konkrétne právne poradenstvo pre vašu situáciu.


Podotázka: Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania? (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, môj vnuk by chcel kúpiť dom od svojho dedka a babky a zároveň v ňom bývať. Má v pláne, aby tam dedko s babkou mohli žiť do konca svojich dní. Dom by si rozdelil pomocou vchodov, tak aby každý mal svoje súkromie. Ako by sme mali postupovať? Máme dom najprv ohodnotiť a potom by vnuk vyplatil dedka a babku? Aký by bol postup, ak by dom bol ohodnotený na 120 000 eur? Môžu starí rodičia v dome mať doživotné právo bývania? Ďakujem.

Odpoveď: Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania?

(odpoveď odoslaná: 11.02.2022)

Dobrý deň,
vzhľadom na to čo píšete, základom je uzavrieť kúpnu zmluvu spolu so zmluvou o zriadení vecného bremena spočívajúceho v práve doživotného užívania v prospech predávajúcich, ktorými by boli starý rodičia. Túto si viete nechať spísať advokátom.

Nakoľko sa jedná o prevod nehnuteľnosti, vlastnícke právo sa nadobúda až vkladom do katastra nehnuteľností. Preto je nevyhnutné po uzavretí zmluvy podať návrh na vklad na Okresný úrad, katastrálny odbor príslušný podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Pokiaľ ide o zmluvu, nakoľko sa ňou zriadi vecné bremeno, na tejto musia byť podpisy oboch účastníkov overené notárom alebo matrikou. Pre uzavretie kúpnej zmluvy o prevode nehnuteľnosti nie je nutnosťou ohodnotenie domu. Základom je dohoda medzi predávajúcim a kupujúcim o kúpnej cene. Táto pritom môže vychádzať aj len z laického posúdenia predávajúceho a kupujúcich. Spravidla sa vychádza s trhovej ceny obdobných nehnuteľností v lokalite, kde sa nehnuteľnosť nachádza. 

Ak by ste chceli so zmluvou pomôcť, dajte mi vedieť. Spracujeme Vám to rýchlo a bez chýb, tak aby to kataster zapísal hneď na prvý krát.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môžem predať dom s ťarchou doživotného užívania?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.