Máte
otázku?

Môže opatrovník osoby pozbavenej spôsobilosti na právne úkony podať návrh na rozvod manželstva?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Môže opatrovník osoby pozbavenej spôsobilosti na právne úkony podať návrh na rozvod manželstva?

Dobrý deň, manžel mojej známej utrpel ťažký úraz, v dôsledku ktorého je úplne obrnený a nemožné s ním komunikovať. Jeho poručníkom sa stala jeho sestra, ktorá v jeho mene podala žiadosť o rozvod. Je možné, aby poručník v mene svojho chránenca, ktorý je úplne zbavený svojprávnosti, podal žiadosť o rozvod?

Odpoveď: Môže opatrovník osoby pozbavenej spôsobilosti na právne úkony podať návrh na rozvod manželstva?

Dobrý deň, podľa § 26 Občianskeho zákonníka (OZ), pokiaľ fyzické osoby nie sú spôsobilí na právne úkony, konajú za nich ich zákonní zástupcovia. V zmysle § 27 ods. 2 OZ, zákonným zástupcom fyzickej osoby, ktorého súd rozhodnutím pozbavil spôsobilosti na právne úkony alebo ktorého spôsobilosť na právne úkony súd rozhodnutím obmedzil, je súdom ustanovený opatrovník. V rozhodnutí o ustanovení opatrovníka súd vymedzí rozsah jeho práv a povinností. Právne úkony za osobu pozbavenú spôsobilosti na právne úkony je teda oprávnený robiť opatrovník, ktorý v rámci rozsahu jeho práv môže iniciovať v mene zastúpenej osoby aj rozvodové konanie.

Trápi vás "Môže opatrovník osoby pozbavenej spôsobilosti na právne úkony podať návrh na rozvod manželstva?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže opatrovník osoby pozbavenej spôsobilosti na právne úkony podať návrh na rozvod manželstva?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.