Máte
otázku?

Môže obec vyvlastniť môj pozemok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Prešov

Otázka: Môže obec vyvlastniť môj pozemok?

Som výhradným vlastníkom pozemku v intraviláne obce už 15 rokov. Nachádza sa na ňom podzemný prameň, ktorý nie je verejným zdrojom pitnej vody. Na listoch vlastníctva, ani na mape, nefiguruje ako ťarcha. Nadštandartne sa o tento pozemok a prameň starám - kosenie, chodník a podobne. Každému, kto má záujem nabrať si vodu z tohto prameňa, to umožňuje chodník, ktorý vedie cez môj pozemok. Obec prejavila "záujem" o tento pozemok v zmysle verejného záujmu. Je mi dovolené sa opýtať - má obec v zmysle verejného záujmu právo vyvlastniť môj pozemok za účelom prístupu k vode? Majú cudzie osoby právo pohybovať sa po tomto pozemku bez môjho súhlasu? Som povinný označiť tento pozemok ceduľou "Súkromný pozemok"? Ďakujem.

Odpoveď: Môže obec vyvlastniť môj pozemok?

Dobrý deň, bez zápisu vecného bremena spočívajúceho v práve prechodu cez Váš pozemok do katastra nehnuteľností, sa nikto nemôže bez Vášho súhlasu na ňom pohybovať. Napriek tomu Vám odporúčam označiť tabuľou Váš pozemok ako súkromný. Vlastnícke právo možno bez Vášho súhlasu obmedziť len vo vyvlastňovacom konaní. V zmysle § 108 ods. 1 stavebného zákona, tak možno urobiť len pre potreby uskutočnenie stavieb alebo opatrení vo verejnom záujme, ktoré sú uvedené v odseku 2). Plánovaná verejnoprospešná stavba musí vyplývať zo schválenej územnoplánovacej dokumentácie, verejný záujem musí byť zrejmý a musí sa preukázať vo vyvlastňovacom konaní. Vyvlastniť možno len vtedy, ak cieľ vyvlastnenia nemožno dosiahnuť dohodou alebo iným spôsobom, vždy v nevyhnutnom rozsahu a vždy za náhradu.

Trápi vás "Môže obec vyvlastniť môj pozemok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže obec vyvlastniť môj pozemok? (Správne právo)

Dobrý deň, v intraviláne obce vlastním stavebný pozemok o výmere 950 m², ktorý plánujem venovať mojim deťom na stavbu rodinného domu. Teraz mi však obec prostredníctvom starostky poslala žiadosť o odkúpenie tohto pozemku za sumu 135 eur, nakoľko má záujem postaviť tam bytový dom. Rád by som vedel, aké mám právne možnosti. Obávam sa, že pozemok mi môžu vyvlastniť vo verejnom záujme za spomínanú cenu. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Môže obec vyvlastniť môj pozemok?

(odpoveď odoslaná: 08.04.2024)

Dobrý deň, v prípade, že obec má zámer na Vašom pozemku postaviť bytový dom a chce ho od Vás odkúpiť, máte viacero právnych možností. Predovšetkým nie ste povinný na ich ponuku pristúpiť, pokiaľ sa s ňou neštotožňujete. Ak sa obávate vyvlastnenia, je dôležité vedieť, že vyvlastnenie je možné len na základe zákona a v prípadoch, ktoré zákon výslovne uvádza, a za podmienok stanovených zákonom, pričom musí byť zaručená náhrada vo forme spravodlivej sumy. Vyvlastnenie je ultima ratio, teda krajný prostriedok, ktorý môže byť použitý len vtedy, ak nie je možné dosiahnuť účel iným spôsobom. Kľúčové je zistiť, na akom právnom základe a z akých dôvodov obec vyvlastňovanie zvažuje a skontrolovať, či sú splnené všetky zákonom stanovené podmienky pre vyvlastnenie.

Je možné obrátiť sa na advokáta, ktorý dokáže posúdiť Vašu situáciu detailnejšie a poradiť konkrétne kroky vo Vašom prípade.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže obec vyvlastniť môj pozemok? (Správne právo)

Dobrý deň, chcel by som požiadať o radu. V roku 2004 sme odkúpili budovu bývalej Jednoty Potraviny a Pohostinstvo v obci Slopná. Táto budova priamo susedí s Obecným úradom. Kúpili sme tiež pozemok, ktorý k tejto nehnuteľnosti patrí. Starosta obce postavil bez povolenia budovu požiarnej zbrojnice, ktorú by sme mohli skôr označiť za garáž pre automobil PZ. Toto auto však obci nebolo pridelené a k garáži neexistuje prístupová cesta, okrem tej cez náš pozemok. Starosta si následne bez oznámenia dovolil zakresliť na povolenie k oploteniu nášho pozemku svoju hranicu a zobral nám časť nášho súkromného majetku pre cestu k garáži PZ. Aký by mal byť správny postup v tejto situácii? Starosta sa nespráva v súlade s postupmi, ale úplne si robí, čo chce. Ako by sme mali postupovať ako vlastníci spomínaného pozemku, keďže sa s ním nedá absolútne dohodnúť?

Odpoveď: Môže obec vyvlastniť môj pozemok?

(odpoveď odoslaná: 09.01.2022)

Dobrý deň,
postupovať sa dá dvoma spôsobmi, v závislosti od toho, či prebieha stavebné konanie. Ak prebieha stavebné konanie, treba namietať, že nemajú súhlas so zriadením cesty cez Váš pozemok. Ak by to aj samotný stavebný úrad odsúhlasil obci, čo nie je vylúčené, okresný úrad ako odvolací orgán napraví pochybenie stavebného úradu. Nie je totiž možné bez súhlasu vlastníka pozemku týmto spôsobom uzurpovať časť pozemku, aby si mohla obec splniť svoju predstavu o prístupovej ceste.

Zároveň je toto možné riešiť aj prostredníctvom trestného konania, nakoľko nie je vylúčené, že došlo k zneužitia právomoci verejného činiteľa.


Podotázka: Môže obec vyvlastniť môj pozemok? (Správne právo)

Dobrý deň, potreboval by som radu. Keď obec vlastní 95 % urbárskych pozemkov, ktoré odkúpila, a nachádzajú sa na nich inžinierske siete a príjazdy k pozemkom z ulice, môžu o nich rozhodovať štyria vlastníci, ktorí sú proti obci a odmietajú predať zvyšné percentá? Títo vlastníci bránia v rozvoji obce a pripojení novostavieb k sieťam či príjazdu k stavbe. Keďže obec je väčšinový vlastník, je možné toto nejako vyriešiť, napríklad vyvlastnením alebo inak? Skúšal som už aj dohodu o vecnom bremene prejazdu, výjazdu a o pripojení na inžinierske siete, ale nikto to nechce podpísať. Ako mám postupovať? Existuje nejaký zákon pre takúto situáciu? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže obec vyvlastniť môj pozemok?

(odpoveď odoslaná: 12.05.2020)

Dobrý deň,
riešenie ponúka ust. § 151o/ Obč. zákonníka :

"(1)Vecné bremená vznikajú písomnou zmluvou, na základe závetu v spojení s výsledkami konania o dedičstve, schválenou dohodou dedičov, rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu možno nadobudnúť tiež výkonom práva (vydržaním); ustanovenia § 134 tu platia obdobne. Na nadobudnutie práva zodpovedajúceho vecným bremenám je potrebný vklad do katastra nehnuteľností.

(2) Zmluvou môže zriadiť vecné bremeno vlastník nehnuteľnosti, pokiaľ osobitný zákon nedáva toto právo aj ďalším osobám.

(3) Ak nie je vlastník stavby zároveň vlastníkom priľahlého pozemku a prístup vlastníka k stavbe nemožno zabezpečiť inak, súd môže na návrh vlastníka stavby zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby spočívajúce v práve cesty cez priľahlý pozemok."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak sa na pozemku nachádza stavba a k tejto stavbe nie je možné zabezpečiť prístup aj keď za sťažených podmienok /napr. z inej strany prísl. pozemku/, potom riešením je uzatvorenie dohody o vecnom bremene s právom prechodu a prejazdu. Samotná dohoda o zriadení vecného bremena musí byť dostatočne určitým spôsobom formulovaná, aby nedošlo v budúcnosti k sporom o určenie práva alebo povinnosti z vecného bremena a k súvisiacim sporom výkonu práv vyplývajúcich z vecného bremena (citované NS SR, sp. zn. : 3Cdo29/2009). Za účelom vyznačenia práva vyplývajúceho z vecného bremena do katastra nehnuteľností odporúčame súčasne vyhotovenie geom. plánu (R 28/1986).
 
Ak k dohode so spoluvlastníkmi pozemku nedôjde, riešením je len obrátiť sa na súd s podaním žaloby o zriadenie vecného bremena.
Poznámka na záver
V otázke uvádzate, že obec je vlastníkom 95 % pozemku, ostatok vlastnia súkromné osoby. Z tohto hľadiska aj pre súkromných vlastníkov pozemku nie je efektívne, aby pozemok nepredali obci a to z dôvodu, že ak sa vlastníci už existujúcich stavieb sa obrátia na súd so žalobou o zriadenie vecného bremena, súd ich žalobe s najväčšou pravdepodobnosťou vyhovie. Súdne konanie je spojené aj s pomerne vysokými nákladmi, preto odporúčame vec riešiť v súčinnosti s obcou /odkúpenie pozemku/, prípadne aj formou zámeny dotknutého pozemku za iný pozemok, ktorého vlastníkom je obec (ak je to vôbec možné). 


V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže obec vyvlastniť môj pozemok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.