Máte
otázku?

Vrátenie vyvlastnených pozemkov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Bratislava

Otázka: Vrátenie vyvlastnených pozemkov

Dobrý deň. Som občanom obce na západnom Slovensku. V roku 2014 mi obec, v ktorej bývam, vyvlastnila pozemok za domom - záhradu za účelom stavby pozemnej komunikácie. Napriek tomu, obec až do dnešného dňa, ani po uplynutí dvoch rokov, s výstavbou cesty nezačala. Na základe stavebného zákona som preto požiadal o vrátenie pozemku. Okresný úrad mi tento rok pozemok skutočne vrátil. Krátko na to, približne po mesiaci, mi však od obce prišlo oznámenie o opätovnom začatí vyvlastňovacieho konania. S týmto súvisí moja otázka: (1) Môže obec po prvom neúspešnom vyvlastnení "len tak" začať ihneď opätovne vyvlastňovať pozemok? (2) Môžem sa na základe rozhodnutia okresného úradu o vrátení pozemku obrátiť na súd za účelom nemajetkovej ujmy (neúčelné obmedzenie vlastníckeho práva), aj keď mi reálne nevznikla žiadna majetková škoda? Aké sú moje možnosti brániť sa proti takémuto konaniu obce? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vrátenie vyvlastnených pozemkov

Dobrý deň, na Váš prípad sa sťahuje paragraf 116 stavebného zákona:

(1) Na žiadosť účastníka alebo jeho právneho nástupcu zruší stavebný úrad úplne alebo čiastočne rozhodnutie o vyvlastnení práv k pozemkom a stavbám, ak sa v určenej lehote nezačalo s ich užívaním na účel, na ktorý sa vyvlastnili. Žiadosť o zrušenie rozhodnutia o vyvlastnení možno podať do dvoch rokov po uplynutí lehoty podľa § 115 ods. 2. Pred uplynutím tejto lehoty možno podať žiadosť len vtedy, ak územné rozhodnutie určujúce využitie pozemku alebo stavby na daný účel stratilo platnosť alebo bolo zrušené. O týchto právach musí stavebný úrad poučiť účastníka konania v rozhodnutí o vyvlastnení.

(2) Ak rozhodnutie o vyvlastnení bolo celkom alebo čiastočne zrušené, má ten, kto poskytol náhradu za vyvlastnenie, nárok na jej vrátenie a ten, komu sa vyvlastnilo, nárok na náhradu spôsobenej ujmy. Náhradu poskytne podľa všeobecných predpisov o náhrade škody ten, v prospech, ktorého sa vyvlastnilo. Ak nedôjde k dohode o týchto nárokoch a ich výške, rozhodujú súdy príslušné podľa všeobecných predpisov.

 

Ovčí zákon nezakazuje, aby opätovne začala vyvlastňovacie konanie. 

Ak Vám nevznikla škoda, nemáte si akú uplatňovať. 

Takže reálne sa tiež môže stať, že sa situácia zopakuje.

 

Trápi vás "Vrátenie vyvlastnených pozemkov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie vyvlastnených pozemkov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.