POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môže mi súd premeniť podmienku?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Môže mi súd premeniť podmienku?

Dobrý deň, v roku 2014 som porušil dvojročnú podmienku tým, že som spáchal drobnú krádež v obchode a dostal som za to štyri mesiace nepodmienečného trestu. Trest som odsedel celý a bol som prepustený 16.2.2016. Od spáchania skutku som nevykonal žiadny ďalší priestupok. Prišlo mi predvolanie na verejné zasadnutie ohľadom premeny podmienky a rád by som sa opýtal, či existuje možnosť nepremenenia podmienky. Keďže trestný čin nebol závažný (išlo o prečin - ukradol som jednu fľašu alkoholu), skôr by som uprednostnil udelenie trestu práce alebo navýšenie podmienky. Od prepustenia vediem riadny život, mám prácu na TPP a mám bývanie. Berie súd do úvahy aj takéto okolnosti? Je pravdepodobnejšie, že mi podmienku nepremenia, ak ma bude na súde zastupovať právnik? Ďakujem za odpovede. S pozdravom.

Odpoveď: Môže mi súd premeniť podmienku?

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 50 ods. 4 Trestného zákona je možné, aby podmienečné odsúdenie nebolo premenené na nepodmienečné. Ide o výnimočné situácie, kedy môže súd vzhľadom na okolnosti prípadu ponechať v platnosti podmienečné odsúdenie. Následne sú v bodoch a) až d) vymenované opatrenia, ktoré môže súd nariadiť, ak Vaše podmienečné odsúdenie nepremení na nepodmienečný trest. To, či tak súd spraví a prípadne aké ďalšie opatrenie Vám uloží nie je možné vopred povedať. Záleží to na podrobných okolnostiach Vášho prípadu, na spôsobe vedenia Vášho života (nielen po prepustení z výkonu trestu odňatia slobody), skutku, za ktorý ste boli podmienečne odsúdený a tiež skutku, za ktorý ste boli nepodmienečne odsúdený, plnení občianskych povinností... Súd všetky tieto okolnosti vezme do úvahy a bude ich posudzovať vo vzájomnej súvislosti. Následne na základe toho rozhodne, či Vám premení podmienečné odsúdenie na nepodmienečné alebo nie. Či Vám môže právnik (advokát) v tomto prípade pomôcť je ťažké posúdiť. Pri takýchto konaniach totiž nejde o právne posúdenie veci alebo iné právne otázky. V týchto prípadoch rozhodujú konkrétne Vami spôsobené skutky, spôsob vedenia života...

Trápi vás "Môže mi súd premeniť podmienku?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže mi súd premeniť podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, v roku 2018 som dostal podmienku za krádež na tri roky, a o pár mesiacov neskôr som dostal ďalšiu podmienku za neplatenie výživného, tentokrát na dva roky. Pred nedávnom mi prišiel list na verejné zasadnutie a chcel by som sa opýtať, čo by to mohlo znamenať? Obidve podmienky mi už skončili. Ďakujem.

Odpoveď: Môže mi súd premeniť podmienku?

(odpoveď odoslaná: 01.04.2022)

Dobrý deň,
s vysokou pravdepodobnosťou sa jedná o predvolanie na verejné zasadnutie v súvislosti s krádežou a uplynutou skúšobnou dobou. Súd bude rozhodovať o tom, či ste sa v skúšobnej dobe osvedčili alebo nie. Nakoľko ste v skúšobnej dobe odsúdenia za krádež spáchali ďalší trestný čin (zanedbanie povinnej výživy), je pravdepodobné, že súd bude rozhodovať o tom, že Vám uložiť povinnosť vykonať podmienečne uložený trest a jeho výkon Vám nariadi. Odporúčam Vám na verejné zasadnutie zvoliť obhajcu, ktorý sa s Vami zúčastní na úkone a bude Vás tam obhajovať.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže mi súd premeniť podmienku? (Trestné právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o informáciu týkajúcu sa nasledujúcej situácie. V roku 2014 bol môj manžel odsúdený podľa §289/2 na tri mesiace s podmienečným odkladom na 18 mesiacov. Počas tohto obdobia spáchal prečin, za ktorý bol odsúdený na štyri mesiace nepodmienečne. Trest si odsedel počas troch mesiacov, keďže bol podmienečne prepustený. Následne obdržal predvolanie na verejné zasadnutie v súvislosti s podmienečným trestom. Manžel v súčasnosti pracuje, vedie riadny život, ja som na invalidnom dôchodku a máme maloleté dieťa. Chcela by som vedieť, či je vhodné na verejné zasadnutie priniesť nejaké doklady alebo žiadosť, s cieľom zabrániť premeneniu podmienečného trestu, ktoré by mohlo mať značne nepriaznivý vplyv na našu rodinu. Ďalej sa chcem opýtať, či existuje nejaká iná možnosť, ako v tejto veci postupovať. Ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Môže mi súd premeniť podmienku?

(odpoveď odoslaná: 14.10.2016)

Dobrý deň, verejné zasadnutie bolo nariadené za účelom, aby sa ňom súd rozhodol o tom, či sa Váš manžel osvedčil alebo nie. V prípade neosvedčenia mu bude nariadený výkon trestu odňatia slobody. Váš manžel musí súdu preukázať, že v rámci skúšobnej doby viedol riadny život (s výnimkou spáchaného prečinu). Na preukázanie toho, že viedol riadny život je možné si vyžiadať od zamestnávateľa potvrdenie o tom, že si v práci plní všetky svoje povinnosti svedomito, od obce vyžiadať potvrdenie/prehlásenie o tom, že si plní všetky svoje občianske povinnosti riadne... Musí sa snažiť vytvoriť dojem, že vedie riadny život. Toto však bude veľmi ťažké nakoľko spáchal ďalší prečin a dokonca mu bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže mi súd premeniť podmienku?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.