POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Môže ma manželka vyhodiť z domu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Trnava

Otázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

Môže ma manželka vyhodiť z domu? Ide o novostavbu, ktorá ešte nie je skolaudovaná, a preto tam ešte nemáme trvalé bydlisko. Dom je postavený na jej pozemku, ale stavbu sme zabezpečili spoločnou hypotékou. Ako sa môžem brániť, prosím Vás?

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

Dobrý deň, manželka Vás nemôže vyhodiť z domu. V neskolaudovanej stavbe nie je možné bývať (zo zákona). Z Vašej otázky vyplýva, že dom ste postaliv spoločne a teda bude patriť do BSM.

Trápi vás "Môže ma manželka vyhodiť z domu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či ma može manželka po rozvode vysťahovať z domu, ktorého vlastníčkou je ona. V minulosti som bol tiež vlastníkom, ale keďže sa vyhrážala, že ak dom neprepíšeme na ňu, tak, citujem, "vyvraždí celú moju rodinu aj seba," ustúpil som. Nechcela, aby v prípade nejakého nešťastia dedili aj moje dve dcéry z prvého manželstva. Máme spolu 17-ročného syna a vzhľadom na to, že bol vtedy ešte malý a nechcel som ďalšie problémy, súhlasil som s prepísaním domu na ňu za podmienky, že mám doživotné právo v dome bývať. Naše manželstvo je však v rozpade, neustále čelím hádkam a ponižovaniu zo strany manželky. Starám sa o dom aj syna. Manželka chce, aby som sa vysťahoval. Má na to právo? Je povinná mi zabezpečiť náhradné bývanie s trvalým pobytom?

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 26.12.2023)

Dobrý deň,

Váš prípad sa týka viacerých aspektov majetkového a rodinného práva. Predovšetkým je dôležité spomenúť, že aj keď je Vaša manželka vlastníčkou domu, Vaše práva ako bývalého spoluvlastníka a ako manžela majú tiež svoju váhu.

Vzhľadom na to, že ste uviedli, že ste mali "doživotné právo bývať" v dome, je dôležité preskúmať, či toto právo bolo formálne zaznamenané v nejakom právnom akte, napríklad v zmluve alebo v zápise v katastri nehnuteľností. Ak existuje takýto právny základ, Vaše právo na bývanie by malo byť chránené, a Vaša manželka by Vás nemohla jednostranne vysťahovať bez súdneho rozhodnutia.

Rozvod a majetkové vyrovnanie: V prípade rozvodu je dôležité zvážiť majetkové vyrovnanie medzi manželmi. Ak bolo počas manželstva nadobudnuté spoločné majetkové alebo finančné imanie, mali by ste mať nárok na jeho časť. To zahŕňa aj akékoľvek významné zmeny vo vlastníctve majetku počas manželstva, ako napríklad prepis domu.

Ohrozenie a duševný nátlak: Situácia, v ktorej ste sa ocitli v minulosti, kedy ste boli nútení prepísať dom na Vašu manželku pod hrozbou ohrozenia, by mohla byť považovaná za psychický nátlak. Toto môže byť relevantné pri posudzovaní platnosti tejto zmluvy, ktoré boli uzavreté pod takýmto nátlakom. Dalo by sa to napadnúť, ale museli by ste vedieť preukázať, že Vám toto hovorila.

 

Starostlivosť o syna: Vek a potreby Vášho syna budú tiež dôležité faktory pri akýchkoľvek rozhodnutiach súvisiacich s bývaním a rozvodom. Ak sa staráte o syna a máte s ním silný vzťah, toto môže byť zohľadnené pri rozhodovaní o jeho bývaní a opatere.

Ak chcete bližšie informácie, môžete si s nami dohodnúť konzultáciu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala. S manželom sa chystáme rozviesť a chcela by som vedieť, či ma po rozvode môže vyhodiť z domu. Napriek tomu, že hypotéku platíme spoločne, dom je totiž na jeho meno. Aj keď sme dom stavali spoločne, vždy to bolo na jeho meno. Ďakujem.

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 07.06.2023)

Dobrý deň,
z Vami položenej otázky vyplýva, že dom ste postavili počas trvania manželstva a teda v zmysle ust. Obč. zákonníka patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Ak by dom ale postavil manžel výlučne zo svojich prostriedkov nadobudnutých napr. dedením alebo darom, potom by dom do bezdpodielového spoluvlastníctva manželov nepatril. To je len naša poznámka.

Pokiaľ ide o Vaše obavy z vyhodenia z domu, k tomu uvádzame, že ak dom patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov bolo by vecou následnej dohody o vyporiadaní BSM ako sa dohodnete na jeho vyporiadaní a prípadnom odsťahovaní. Manžel Vás však aj napriek rozvodu z domu vyhodiť nemôže a bolo by to možné len na základe právoplatného súdneho rozhodnutia o vyprataní nehnuteľnosti, kde súd by rozhodol o bytovej náhrade, ktorú by Vám musel zabezpečiť manžel.

Teoreticky ak by dom by bol vo výlučnom vlastníctve manžela, aj v tomto prípade Vás z domu vyhodiť nemôže. Tu rovnako platí, že o povinnosti vypratať nehnuteľnosť by musel rozhodnúť súd.


Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Dobrý deň, môže ma moja manželka vyhodiť z domu, ktorý je družstevný a je napísaný na svokru? Bývam tam so ženou už 6 rokov, platím zaň, ale náš vzťah je na konci a chcem požiadať o rozvod. Mário

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 14.01.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že nyt je vo vlastníctve svokry, a Vy spolu s manželkou v tomto byte bývate. Predpokladáme, že v byte máte nahlásený aj trvalý pobyt. K rozvodu nedošlo.

Aj keď byt je vo vlastníctve svokry, manželka Vás z bytu na ulici vyhodiť nemôže, lebo ide o Vaše obydlie, ktoré v zmysle čl. 21 Ústavy SR je nedotknuteľné.

Ak by aj došlo k rozvodu, z bytu, ak by ste sa nedohodli so svokrou, by ste sa boli povinný vysťahovať a to len na základe súdneho rozhodnutia. Návrh na súd by však musela podať svokra, lebo ona je vlastníkom bytu.

V prípade problémov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Môže ma manželka vyhodiť z domu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Dobrý deň, žijeme vo spoločnej domácnosti už 6 rokov. Dom vlastní moja priateľka, kde mám nahlásené trvalé bydlisko. Môže ma vyhodiť, hoci hypotéku platí ona? Marek

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 07.10.2021)

Dobrý deň, aj keď nie ste vlastníkom domu prípadne podielovým spoluvlastníkom, priateľka Vás z domu nemôže vyhodiť ani vysťahovať. Uvádzate, že v dome máte trvalý pobyt, ktorý však v zmysle zákona o hlásení pobytu občanov má len evidenčný charakter a nezakladá vlastnícke právo k nehnuteľnosti.

Aby mohlo dôjsť k vysťahovaniu z domu, priateľka by musela podať návrh na súd na vypratanie nehnuteľnosti a ak by ste sa z domu dobrovoľne nevysťahovali, potom by musela podať návrh na vykonanie exekúcie v zmysle exek. poriadku. Až následne súdny exekútor by vykonal exekúciu vyprataním nehnuteľnosti.

Nepíšte čo je dôvodom takéhoto konania, ale sú to zrejme financie a preto by bolo vhodné dohodnúť sa /pokiaľ to nateraz takto nie je/, aby ste sa aj Vy podieľali na nákladoch spojených s bývaním /voda, el., plyn a pod./.

Keďže nie ste vlastníkom nehnuteľnosti, nie ste však povinný splátky hypotéky splácať a ani sa na nich podieľať. Možno riešením by bolo vyporiadanie nehnuteľnosti aj do Vášho vlastníctva a vyporiadanie hypotéky spôsobom, že pristúpite k dlhu, teda budete splácať spoločne hypotéku.


Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu: môj manžel ma vykázal z domu, ale tvrdí opak. S deťmi som sa nasťahovala do vlastného bytu, ktorý je súčasťou obchodného majetku a je na ňom hypotéka. Už pol roka s ním nežijeme spolu a moja trvalá adresa je stále viazaná na jeho byt, ktorý nie je v bežnom správnym majetku, ale je jeho súkromným vlastníctvom. Chcela by som sa spýtať na nasledové otázky: 1) Môže mi zrušiť trvalý pobyt? 2) Môžem deťom prepísať trvalý pobyt na byt v obchodnom majetku? 3) Môžem v prípade potreby navštevovať manželov byt, v ktorom mám trvalý pobyt, pretože tam stále mám nejaké veci? 4) Keď má deťmi na starosť on a je ich "deň s ockom", odmieta ma pustiť k sebe, aby som deti videla. Toto nemáme zmluvne podložené, bolo len dohodnuté, že si deti môže vziať na víkend, avšak platnosť tejto dohody už vypršala. Môže mi naozaj zabrániť v tom, aby som deti videla v čase, keď sú u neho? Po polroku som zistila, že starší syn (tri a pol roka) má nočné mory a už ho nechcem nechávať u otca počas noci. Môžem deti nechať u seba s tým, že otec ich môže kedykoľvek navštíviť, aj napriek tomu, že s tým nesúhlasí? - Ak s tým nesúhlasí, môžem prísť na jeho adresu (môj trvalý pobyt), keď deti idú spať, aby som s malým strávila noc? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 23.10.2019)

Dobrý deň,
v otázke uvádzate, že byt je vo vlastníctve Vášho manžela, zrejme ho nadobudol pred uzatvorením manželstva. Keďže ste uzatvorili manželstvo, Vám vrátane detí vzniklo odvodené právo bývania na základe rodinnoprávnych vzťahov - uzatvorenie manželstva.
Z bytu Vás manžel nemohol resp. nesmel vyhodiť.
Pokiaľ ide o hlásenie trvalého pobytu, v zmysle ust. zákona o hlásení pobytu občanov, manžel nemôže odhlásiť z trvalého pobytu Vás ani deti.
Pýtate sa tiež, či môžete prihlásiť deti na trvalý pobyt do bytu, ktorý máte v obchodnom majetku.  Otázka obchodného majetku nie je pri hlásení na trvalý pobyt podstatná. 
Sme názoru, že prihlásiť deti na trvalý pobyt na iné ako doterajšie miesto ich trvalého pobytu nie ste oprávnená, keďže nedošlo k rozvodu (§ 7 ods. 2 zákona o hlásení pobytu občanov).

Otázka návštev bytu manžela : Tu bude zrejme problém len v tom, či nevymení zámky na byte. Z právneho hľadiska ste oprávnená do tohto bytu vstupovať, keďže tam máte právo bývania a hlásený trvalý pobyt (aj keď trvalý pobyt nezakladá vlastnícke právo).

Otázka detí : Možnosťou (nevieme či plánujete podať žiadosť o rozvod)  je podať na súd návrh na zverenie maloletých do Vašej výlučnej starostlivosti a žiadať súčasne určiť výživné na v zmysle ust. 36 Zákona o rodine :
"Rodičia maloletého dieťaťa, ktorí spolu nežijú, môžu sa kedykoľvek dohodnúť o úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností. Ak sa nedohodnú, súd môže aj bez návrhu upraviť výkon ich rodičovských práv a povinností, najmä určí, ktorému z rodičov zverí maloleté dieťa do osobnej starostlivosti."


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Sme manželia už 3,5 roka. Moja manželka si za čias, keď sme spolu len chodili, kúpila byt. Byt napísala len na svoje meno, pretože disponovala tretinou potrebných financií v hotovosti, zatiaľ čo dve tretiny zabezpečila prostredníctvom hypotéky, ktorú spláca. Hypotéku splácame z nášho spoločného účtu. Nemám v tomto byte trvalé bydlisko, lebo to moja manželka nechcela a tak som to neriešil. Nemohli sme mať vlastné deti a preto sme adoptovali. Po 2,5 roku sme si adoptovali prvé dieťa a teraz máme v adopcii druhé dieťa. Po uplynutí 3,5 roka manželstva však moja manželka prejavila zmenu správania a chce ma vyhodiť z bytu. Má na to právo?

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 07.01.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku uvádzame odpoveď :
Keďže byt bol nadobudnutý pred manželstvom, nespadá do BSM.

V prípade rozvodu budete mať nárok na vrátenie pomernej časti splátok úveru, nakoľko zo spoločných peňazí (vyplatená mzda počas BSM) sa realizovali vnosy do oddeleného majetku Vašej manželky.
Otázka trvalého pobytu : Nevieme z akého dôvodu ste to neriešili hňeď Váš trvalý pobyt na tejto adrese pri spoločnom bývaní v tomto byte. 

Trvalý pobyt má však len evidenčný charakter a nezakladá vlastnícke právo. 
Vy však máte odvodené právo bývania v predmetnom byte, ktoré vyplýva z inštitúty manželstva - manželia majú povinnosť žiť spolu.
Manželka Vás z bytu nie je oprávnená vyhnať ani vysťahovať.
V prípade rozvodu by ste boli povinný sa z bytu vysťahovať len na základe rozsudku súdu, v ktorom by súd rozhodol aj o bytovej náhrade (náhradný byt alebo náhradné ubytovanie).
Občas v takýchto prípadoch pomôže z poriešiť otázky s účtom, resp. zmena účtu pre výplatu Vašej mzdy (nepíšete v otázke kto je majiteľom účtu a kto disponentom). Ale to je len naša poznámka z praxe.


Trápi vás "Môže ma manželka vyhodiť z domu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Ďakujeme za predošlú odpoveď. Moja otázka znie: Rátajú sa nadávky, kritika a ponižovanie tiež ako psychické týranie? Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 15.10.2018)

Dobrý deň, 

ak Vás manžel týra, či už psychicky, alebo fyzicky, je potrebné ohlásiť túto skutočnosť orgánom činným v trestnom konaní, pretože sa môže jednať o trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby.

Ak by hrozilo bezprostredné ohrozenie Vášho života, či zdravia, odporúčam okamžite privolať políciu, ktorá má právo manžela v takýchto prípadoch vykázať zo spoločného obydlia.

Urážky, kritizovanie, nadávky, ponižovanie - máme ten názor, že aj tieto skutočnosti môžu viesť u Vás k stavu, ktorý vo Vás vzbudzuje strach, úzkosť, a možno ich považovať za psychické týranie. Predpokladáme, že na uvedené máte svedkov.

Odporúčame aj návštevu lekára - špecialistu, aby ste mali lekársky nález.


Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Dobrý deň, prajem si opýtať, aké práva mám, ak je dom v majetku môjho manžela a jeho sestry. Máme dve deti, on pracuje, ja nie. Manžel mi vyhráža a vyhadzuje ma z domu.

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 11.10.2018)

Dobrý deň, 
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
Za trvania manželstva a a ani po rozvode manžel Vás nemôže vyhodiť z domu ako ani Vaše deti, nakoľko Vám vzniklo odvodené právo bývania v nehnuteľnosti v rozsahu manželovho spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti. Odvodené právo bývania vyplýva z toho, že ste manželia a podľa zákona o rodine je povinnosťou manželov je žiť spolu.
V prípade rozvodu pokiaľ by ste sa nedohodli inak boli by ste povinná sa z domu vysťahovať len na základe súdneho rozhodnutia. Vzhľadom na okolnosť, že máte deti súd by určil, že ste tak povinná urobiť až po zabezpečení náhradného bývania.
Ak dochádza k nejakým násilnostiam, týraniu a podobne, kontaktujte políciu.
 


Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na jednu vec. Mám nejaké právo, alebo existuje nejaký paragraf, ktorý hovorí o tom, či môžem svojho manžela vyhodiť z bytu, ak sme oddelení a on si našiel milenku? Taktiež mi vyhráža, že ak pôjdem za ňou, spraví mi zo života peklo. Máme mestský byt, ktorý je písaný na moje meno. Premýšľam tiež, či by bolo lepšie, ak by som odišla ja alebo či by sme sa mali radšej rozviesť, keďže som už psychicky zdeptaná a neviem, aké práva mám a čo môžem v tejto situácii robiť. Rovnako sa pýtam, či by som ho mohla udať za výhružné SMS a týranie. Ďakujem, K.

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 06.10.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

Podľa ust. §  146 Obč. zákonníka platí /citujeme/ :

" (1) Ak dôjde medzi manželmi k nezhode o právach a povinnostiach vyplývajúcich z bezpodielového spoluvlastníctva, rozhodne na návrh niektorého z nich súd.

(2) Ak sa z dôvodu fyzického alebo psychického násilia alebo hrozby takého násilia vo vzťahu k manželovi alebo k blízkej osobe, ktorá býva v spoločnom dome alebo byte, stalo ďalšie spolužitie neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov obmedziť užívacie právo druhého manžela k domu alebo bytu patriacemu do bezpodielového spoluvlastníctva, prípadne ho z jeho užívania úplne vylúčiť."

 

V súlade s ust. § 324 Civil. sporového poriadku súd môže pred začatím konania, počas konania a po jeho skončení súd môže na návrh nariadiť neodkladné opatrenie okrem iných aj, aby osoba /manžel/ :  

"e) nevstupovala dočasne do domu alebo bytu, v ktorom býva osoba, vo vzťahu ku ktorej je dôvodne podozrivá z násilia,

f) nevstupovala alebo iba obmedzene vstupovala do domu alebo bytu, na pracovisko alebo iné miesto, kde býva, zdržiava sa alebo ktoré pravidelne navštevuje osoba, ktorej telesnú integritu alebo duševnú integritu svojím konaním ohrozuje,

g) písomne, telefonicky, elektronickou komunikáciou alebo inými prostriedkami úplne alebo čiastočne nekontaktovala osobu, ktorej telesná integrita alebo duševná integrita môže byť takým konaním ohrozená,

h) sa na určenú vzdialenosť nepribližovala alebo iba obmedzene približovala k osobe, ktorej telesná integrita alebo duševná integrita môže byť jej konaním ohrozená."

O nariadení neodkladného opatrenia súd rozhodne do 30 dní, v prípade uvedenom pod písm. e) do 24 hodín.

 

Odporúčame preto podať návrh na vydanie neodkladného opatrenia zákazu vstupu do obydlia za pomoci advokáta. Trestné oznámenie za nebezpečné vyhrážanie môžete podať tiež /§ 360 Trestného zákona : "Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok."/

 

 

 


Trápi vás "Môže ma manželka vyhodiť z domu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Môže ma manželka vyhodiť z domu? (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som vedieť, aké práva mám, keď ma manžel vyhadzuje z domu, ktorý je vlastne v majetku mojej svokry. Ďakujem.

Odpoveď: Môže ma manželka vyhodiť z domu?

(odpoveď odoslaná: 05.06.2017)

Dobrý deň, pokiaľ ide o Vašu situáciu, že Vás manžel vyhadzuje z domu Vašej svokry, tak v tomto prípade manžel na to nemá právo, pretože to nie je jeho dom.

Vyhodiť z tohto domu Vás môže iba svokra. Ak zo svokrou nemáte žiadnu nájomnú zmluvu, tak v prípade ak by podala svokra návrh na súd, súd by Vás z nehnuteľnosti vypratal.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Môže ma manželka vyhodiť z domu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.