POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Miestna daň zo stavieb


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Trenčín

Otázka: Miestna daň zo stavieb

Dobrý deň. Nedávno politici navrhovali zavedenie dane z poschodia. Avšak ako je možné, že mi v Handlovej vyrúbili daň za poschodie rodinného domu? Neplatím len za zastavanú plochu, ale aj za prvé poschodie. Povedali mi, že platím za podlahovú plochu, ale v prízemí mám garáž, sklad, kotolňu a letnú kuchyňu. Proste prízemie nie je obývané. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Miestna daň zo stavieb

Dobrý deň,

podľa § 11 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady základom dane zo stavieb je výmera zastavanej plochy v m2. Zastavanou plochou sa rozumie pôdorys stavby na úrovni najrozsiahlejšej nadzemnej časti stavby, pričom sa do zastavanej plochy nezapočítava prečnievajúca časť strešnej konštrukcie stavby. Základom dane pri stavbe hromadných garáží umiestnenej pod zemou je výmera zastavanej plochy v m2, pričom zastavanou plochou sa rozumie pôdorys na úrovni najrozsiahlejšej podzemnej časti stavby.

Teda, ak je napr. druhé nadzemné podlažie stavby (t. j. prvé poschodie) rozsiahlejšie ako prvé nadzemné podlažie (t. j. prízemie), pôdorys stavby bude vychádzať práve z tejto najrozsiahlejšej nadzemnej časty stavby. Iba v takom prípade bude zastavaná plocha, ktorá bude základom dane väčšia, ako je fakticky zastavaná plocha prvým nadzemným podlažím. Ak tomu tak nie je (teda ak najrozsiahlejšou nadzemnou časťou stavby je práve prvé nadzemné podlažie), základom dane musí byť plocha zastavanej plochy prvým nadzemným podlažím - ak tak mesto nepostupuje, vyrubuje daň spôsobom v rozpore so zákonom č. 582/2004 Z. z. v účinnom znení.

Trápi vás "Miestna daň zo stavieb" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Miestna daň zo stavieb" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.